Verta ulosteessa? Tästä se voi kertoa
Näkyykö ulosteessasi verta? Kyse voi olla peräpukamista tai haavaumista peräsuolen alueella, mutta myös jostain vakavammasta.
Peräpukamien sijaan kyse voi olla myös vakavammista sairauksista, minkä takia on kiinnitettävä erityistä huomiota muutamaan asiaan, sanoo ylilääkäri ja gastroenterologian ja hepatologian erikoislääkäri Jan Brun Göteborgin Sahlgrenskan yliopistollisesta sairaalasta.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Kuinka yleistä on, että ulosteessa on verta?
– Kun puhutaan pienistä määristä kirkasta verta aikuisten ulosteessa, tieteellisten tutkimusten mukaan noin 15 prosenttia saattaa huomata hieman verta paperissa tai wc-pytyssä. Mutta läheskään kaikki eivät halua katsoa, mitä wc-pytyssä on, joten tällaisista ongelmista kärsivien lukumäärä jää hieman epäselväksi.
Iällä on merkitystä
Kun ulosteessa on verta, on huomioitava henkilön ikä, Brun sanoo.
– 40 ikävuoteen asti syyt ovat yleensä vaarattomia. Pieni määrä kirkasta verta tarkoittaa, että vuotokohta sijaitsee alhaalla. Syynä ovat useimmiten peräpukamat tai haavaumat peräsuolen alueella, joiden asianmukaisen hoidon pitäisi ratkaista ongelma. Jos näin ei kuitenkaan käy, on harkittava endoskooppisen tutkimuksen eli tähystyksen tekemistä.
– Sen sijaan yli 40-vuotiaille on tehtävä nopeammin endoskooppinen tutkimus, sillä peräsuolisyöpä alkaa yleistyä tässä iässä. Usein riittää yksinkertainen tähystys, jos henkilöllä ei ole riskitekijöitä, kuten perinnöllisyyttä ja ylipainoa, eikä hän tupakoi, istu paljon, syö paljon punaista lihaa tai ole yli 50-vuotias. Mikäli riskitekijöitä on, pitäisi tehdä nopeasti kolonoskopia eli paksusuolen tähystys. Potilaan ei tule tyytyä yksinkertaisiin selityksiin, vaan saada apua, jotta vakavat sairaudet voidaan poissulkea.
Voiko veren ulkonäöstä päätellä, että kyse on jostain vakavammasta?
– Jos verta on enemmän tai jos veri on ulosteen "sisällä", asia pitää tutkia nopeammin ja laajemmin. Kirkas vuoto viittaa siihen, että vuotokohta sijaitsee paksusuolen alaosassa. Jos uloste on tummaa (verta ulosteessa) tai veri on tummaa, verta vuotaa ylempää elimistöstä.
Verenvuodon voi aiheuttaa tulehdus, herpes tai lääkkeet
Verta ulosteeseen voivat aiheuttaa myös tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.
– Lisäksi peräsuolen alueelle voi syntyä herpesinfektio, joka voi aiheuttaa verenvuotoa. Herpes on helppo hoitaa virusten hoitoon tarkoitetuilla tableteilla.
Jotkin lääkkeet voivat sen sijaan lisätä verenvuotoriskiä, muun muassa asetyylisalisyylihappoa sisältävät tavalliset kipulääkkeet, COX-estäjät ja tulehduskipulääkkeet.
– Ne ovat tunnettuja siitä, että ne aiheuttavat verenvuotoa koko ruoansulatuskanavassa. On mahdollista, että ne edesauttavat sellaisen verenvuodon alkamista, joka muussa tapauksessa alkaisi vasta myöhemmin.
Milloin on hakeuduttava lääkäriin?
– Mitä vanhempi henkilö on kyseessä, sitä suurempi riski on, että taustalla on vakava sairaus. Alle 40-vuotiaan ei tarvitse mennä yhtä nopeasti lääkäriin kuin yli 40-vuotiaan. Niiden, joilla on perinnöllisyyttä tai riskitekijöitä, tulisi olla valppaita alusta lähtien myös alle 40-vuotiaina, Brun neuvoo.
Toimittaja: Elina Mattsson
Kuvitus: iStockphoto
-
Yöllinen peräaukon kutina voi olla oire kihomadosta
Kihomato tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi lelujen välityksellä.
-
Koukkumato: Etelän tuliainen voi elää kehossa jopa 10 vuotta
Koukkumato elää ihmisen suolistossa ja käyttää ravinnokseen isäntänsä verta.
-
Addisonin tauti puhkeaa pääosin autoimmuunireaktion seurauksena
Hitaasti ja epämääräisin oirein etenevä sairaus tunnetaan huonosti. Sairaus edellyttää elinikäistä hormonikorvaushoitoa.
-
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan taustalta löytyy yleensä elimistön käynnistämä tulehdus
Kortisolin ja suolahormonin puutosten korvaaminen ovat hoidon kulmakiviä.