Virtsaamisen fysiologiaa
Virtsaamistarve syntyy yleensä 5–8 kertaa vuorokaudessa. Jos tarvetta esiintyy tätä useammin, kannattaa kiinnittää huomiota nesteen nauttimiseen.
Kehomme tarvitsee vettä ja muita nesteitä joka päivä noin kaksi litraa, riippuen ihmisen aktiivisuudesta. Nestettä poistuu kehostamme hien, hengityksen ja virtsan mukana.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Kun virtsarakkoon alkaa kertyä virtsaa, rakko venyy. Rakon koko on noin puoli litraa ja sen täyttyessä syntyy virtsaamistarve. Terve keho tuottaa vuorokaudessa noin 1–2 litraa virtsaa, ja virtsaamistarve syntyy normaalisti 5–8 kertaa vuorokaudessa.
Mikäli on tarve virtsata useammin, kannattaa ensin tarkkailla nautittujen nesteiden määrää.
Mikäli vuorokaudessa nautittujen nesteiden määrä jää alle kahden litran ja silti vessassa on käytävä usein, voi kyse olla tiheävirtsaisuudesta. Tällöin kannattaa keskustella asiasta lääkärin kanssa. Samoin, jos virtsaamistarve on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa.
Jos virtsaamistarvetta on öisin, voi kyse olla nokturiasta. Nokturia voi kehittyä myös niille potilaille, joilla on yliaktiivinen rakko tai laajentunut eturauhanen.
3 faktaa nokturiasta
1. Nokturia tarkoittaa yöllistä tihentynyttä virtsaamistarvetta.
2. Nokturia ei kuulu normaaliin ikääntymiseen.
3. Nokturiaa voidaan hoitaa.
-
Yöllinen peräaukon kutina voi olla oire kihomadosta
Kihomato tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi lelujen välityksellä.
-
Koukkumato: Etelän tuliainen voi elää kehossa jopa 10 vuotta
Koukkumato elää ihmisen suolistossa ja käyttää ravinnokseen isäntänsä verta.
-
Addisonin tauti puhkeaa pääosin autoimmuunireaktion seurauksena
Hitaasti ja epämääräisin oirein etenevä sairaus tunnetaan huonosti. Sairaus edellyttää elinikäistä hormonikorvaushoitoa.
-
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan taustalta löytyy yleensä elimistön käynnistämä tulehdus
Kortisolin ja suolahormonin puutosten korvaaminen ovat hoidon kulmakiviä.