Tiedätkö, miten virtsa muodostuu?
Virtsa on nestemäistä kuona-ainetta, joka poistuu elimistöstä keskimäärin 5–8 kertaa vuorokaudessa. Munuaisilla on tärkeä rooli virtsanmuodostuksessa.
Tiesitkö, että kehossamme kiertää jatkuvasti nestettä, josta munuaiset suodattavat vuorokauden aikana 180 litraa alkuvirtsaa? Emme tietenkään virtsaa päivittäin tuollaista määrää, vaan suurin osa alkuvirtsasta imeytyy takaisin elimistöön. Lopullinen virtsamäärä onkin keskimäärin noin 0,5–2 litraa vuorokaudessa.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Munuaisten tehtävä on valvoa veren koostumusta ja niiden kautta elimistöstä poistetaan ylimääräistä vettä ja elektrolyyttejä sekä aineenvaihdunnan lopputuotteita, kuten kreatiinia ja ureaa. Virtsa muodostuu munuaisten nefroneissa, joista suodattunut virtsa matkaa virtsajohtimia pitkin virtsarakkoon. Kun rakko täyttyy tarpeeksi, tunnemme tarvetta virtsata. Virtsa poistuu lopulta elimistöstä virtsaputken kautta.
Oletkin varmaan huomannut, että virtsa voi olla välillä vaaleampaa ja välillä tummempaa. Tähän vaikuttaa virtsan sisältämä nestemäärä: jos nestettä on paljon, virtsa on vaaleaa. Tämän takia aamun ensimmäinen pissa on yleensä päivän tummin, virtsa on tällöin tiiviimpää eli konsentroituneempaa.
Vessakäynnit keskittyvät yleensä valveillaoloaikaan, mutta moni heräilee myös yöllä virtsaamistarpeeseen. Yöllisen virtsaamistarpeen taustalta voi löytyä monta syytä.
-
Yöllinen peräaukon kutina voi olla oire kihomadosta
Kihomato tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi lelujen välityksellä.
-
Koukkumato: Etelän tuliainen voi elää kehossa jopa 10 vuotta
Koukkumato elää ihmisen suolistossa ja käyttää ravinnokseen isäntänsä verta.
-
Addisonin tauti puhkeaa pääosin autoimmuunireaktion seurauksena
Hitaasti ja epämääräisin oirein etenevä sairaus tunnetaan huonosti. Sairaus edellyttää elinikäistä hormonikorvaushoitoa.
-
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan taustalta löytyy yleensä elimistön käynnistämä tulehdus
Kortisolin ja suolahormonin puutosten korvaaminen ovat hoidon kulmakiviä.