Haavainen paksusuolentulehdus lisää syöpäriskiä
Haavainen paksusuolentulehdus on tulehduksellinen suolistosairaus, jonka kulku on usein aaltoilevaa. Oireellisten jaksojen aikana potilasta voivat vaivata vatsakivut ja ripuli.
Haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa, toinen tulehduksellisista suolistosairauksista, IBD) ei ole bakteerien aiheuttama, mutta siitä seuraa haavaumia ja verenvuotoa.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Haavaisen paksusuolentulehduksen kulku on usein aaltoilevaa. Sille ovat tyypillisiä jaksot, joiden aikana on veristä ja limaista ripulia sekä vatsakipuja, ja jaksot, jolloin oireita on vähän tai ei ollenkaan.
Mikä aiheuttaa haavaisen paksusuolentulehduksen?
Syytä haavaiseen paksusuolentulehdukseen ei ole saatu selvitettyä. Joka tapauksessa siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten perinnöllisyys, ympäristötekijät, kehon immuunijärjestelmä ja suolistossa normaalisti olevat bakteerit.
Geneettisen yhteyden puolesta puhuu se, että jos toisella kaksosella on haavainen paksusuolentulehdus, toisella kaksosella on noin kymmenen prosentin riski sairastua, jos he ovat identtisiä. Jos kyseessä on tavalliset kaksoset, toisella on kolmen prosentin riski sairastua.
Tästä voidaan myös päätellä, että muilla kuin perintötekijöillä on suurempi merkitys, esimerkiksi sisäiseen (keho) ja ulkoiseen ympäristöön liittyvillä tekijöillä.
Millaisia oireita haavaisessa paksusuolentulehduksessa on?
- Haavaisen paksusuolentulehduksen kulku on aaltoilevaa eli oireelliset ja oireettomat jaksot vuorottelevat.
- Tyypillinen oire on verinen ripuli eli löysä uloste, jota tulee useita kertoja päivässä. Joissain tapauksissa uloste voi olla kiinteää, jos vain pieni osa paksusuolesta on tulehtunut.
- Ripuliin liittyy usein vatsakipua. Kuume on harvinaista – tosin kuume tarkoittaa, että tilanne on vakava.
- Oireisiin vaikuttaa paljon se, kuinka laajalle tulehdus on levinnyt. Noin 20 prosentilla sairaus on rajoittunut peräsuoleen, mikä aiheuttaa suhteellisen lieviä oireita. Noin 40 prosentilla myös paksusuolen alempi osa on tulehtunut, ja lopuilla 40 prosentilla sairaus on koko paksusuolessa.
Haavaisen paksusuolentulehduksen välttämiseksi ei toistaiseksi tiedetä keinoja. Sairauden puhkeamisen jälkeen uusia oirejaksoja voidaan estää lääkkeillä.
Miten lääkäri diagnosoi haavaisen paksusuolentulehduksen?
Diagnoosi tehdään vasta, kun on varmistettu, ettei oireita aiheuta infektio. Tämä tapahtuu tutkimalla ulosteesta bakteerit ja loiset viljelyn ja mikroskopian avulla.
Sen jälkeen tehdään rekto- ja/tai kolonoskopia. Rektoskopiassa tähystetään vain peräsuoli, ja tutkimus voidaan periaatteessa tehdä heti, kun potilas hakee apua vaivoihinsa.
Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys tehdään erityisellä vastaanotolla ja edellyttää valmistautumista. Sen avulla lääkäri määrittää taudin laajuuden suolistossa ja vakavuusasteen. Tähystyksen yhteydessä limakalvosta voidaan ottaa kudosnäytteitä (koepaloja) tutkittavaksi mikroskoopilla. Tutkimuksessa nähdään tulehduksen tyyppi ja vakavuus. Verikoe on tärkeä, sillä sen avulla määritellään tulehduksen voimakkuus/aste ja mahdollinen anemia.
Oirejakson aikana pitää ottaa rauhallisesti
Oirejakson aikana pitäisi levätä ja olla varovainen fyysisen rasituksen suhteen. Todella pahat oireet saattavat edellyttää sairaalahoitoa.
Haavaista paksusuolentulehdusta ei voi parantaa millään erityisellä ruokavaliolla. Oirejakson aikana on tärkeää syödä monipuolisesti ja riittävästi, koska tulehdus lisää energian tarvetta.
Lisäsairaudet ovat mahdollisia
- Harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä hengenvaarallista verenvuotoa, tulla reikä suoleen (perforaatio) ja tulehdus vatsaonteloon.
- Aliravitsemus on riski erityisesti oirejakson aikana.
- Tulehdus nivelissä, silmissä ja iholla.
- Riski sairastua paksu- tai peräsuolisyöpään kohoaa sen jälkeen, kun tautia on sairastanut yli kymmenen vuotta, varsinkin, jos tulehdus on ollut suuressa osassa paksusuolta.
- Maksatulehdus
Miten haavaista paksusuolentulehdusta hoidetaan?
Sairautta hoidetaan lääkkeillä, jotka rauhoittavat suoliston tulehduksen. Lääkkeitä on olemassa useita erilaisia. Lääkäri valitsee lääkkeen sen mukaan, kuinka aggressiivisia oireet ovat ja kuinka iso osa paksusuolesta on tulehtunut.
Joitakin lääkkeitä voidaan antaa paikallisesti suoleen (peräpuikot, vaahto ja peräruiskeet) sekä tabletteina tai injektioita, toisia vain tabletteina tai injektioina.
Hoito voidaan usein antaa avohoidossa, eli sairaalahoitoa ei tarvita. Jos oireet ovat todella pahat, sairaalahoito voi olla välttämätön.
Joskus harvoin tarvitaan leikkaushoitoa, jolloin poistetaan koko paksusuoli.
Mitä lääkkeitä haavaiseen paksusuolentulehdukseen voidaan käyttää?
Kun oireet ovat lieviä eli vain pieni osa suolesta on tulehtunut, riittää yleensä lääke, joka sisältää 5-aminosalisyylihappoa (5-ASA). Erityisen tehokasta on ottaa näitä lääkkeitä tabletteina sekä paikallisesti suoleen.
Vaikeammissa oireissa tarvitaan usein kortisonia. Hoito aloitetaan suurella annoksella, jota sitten asteittain pienennetään oireiden vähentyessä. Oireiden vaikeuden mukaan valitaan tabletit, injektiot tai paikallishoito.
Jos mikään edellä olevista lääkkeistä ei saa oireita loppumaan, käytetään lääkettä, jossa on vasta-aineita tulehdusreaktion keskeisiä komponentteja vastaan. Tällaista lääkettä kutsutaan biologiseksi lääkkeeksi. Nykyisin saatavilla olevat lääkkeet sisältävät vasta-ainetta tulehduksen syntyyn olennaisesti vaikuttavaa välittäjäainetta tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-α) vastaan sekä vasta-aineita, joiden ansiosta tulehtuneet solut eivät pääse kiinnittymään suoleen. Tulevaisuudessa tähän ryhmään saataneen lisää lääkkeitä.
Oireet saadaan yleensä parannettua, minkä jälkeen aloitetaan niin kutsuttu ylläpitohoito. Ylläpitohoidon tarkoituksena on estää uusien oireiden ilmaantuminen. Ennalta ehkäisevässä tarkoituksessa voidaan käyttää lääkkeitä, jotka sisältävät 5-ASA:aa, tai vaihtoehtoisesti lääkkeitä, jotka sisältävät atsatiopriinia tai 6-merkaptopuriinia. Myös edellä kuvattu vasta-ainehoito voi tulla kyseeseen.
Viime aikoina haavaiseen paksusuolitulehdukseen on kokeiltu lupaavin tuloksin terveen henkilön ulosteensiirtoa peräruiskeena potilaan paksusuoleen.
Mikäli lääkehoito ei paranna oireita, tarvitaan leikkaushoitoa. Tällöin poistetaan sairasta suolta. Heti toimenpiteen jälkeen tarvitaan avanne, joka useimmilla korvataan lopulta pussilla tai yhteydellä peräsuoleen.
Haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy lisääntynyt syövän vaara. Jos sairaus on koko paksusuolen alueella, kahdeksan vuoden kuluttua taudin toteamisesta aloitetaan syövän alkuvaiheen toteamiseksi säännölliset paksusuolen tähystykset. Tähystykset toistetaan 1–3 vuoden välein.
Kirjoittaja: Mikael Lördal, Karoliinisen yliopistosairaalan gastrokeskuksen ylilääkäri
Muut lähteet: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto
Lue myös: Avanneleikkaus helpotti elämää: "Ennen en voinut tehdä juuri mitään"
-
Yöllinen peräaukon kutina voi olla oire kihomadosta
Kihomato tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi lelujen välityksellä.
-
Koukkumato: Etelän tuliainen voi elää kehossa jopa 10 vuotta
Koukkumato elää ihmisen suolistossa ja käyttää ravinnokseen isäntänsä verta.
-
Addisonin tauti puhkeaa pääosin autoimmuunireaktion seurauksena
Hitaasti ja epämääräisin oirein etenevä sairaus tunnetaan huonosti. Sairaus edellyttää elinikäistä hormonikorvaushoitoa.
-
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan taustalta löytyy yleensä elimistön käynnistämä tulehdus
Kortisolin ja suolahormonin puutosten korvaaminen ovat hoidon kulmakiviä.