Kimillä on ollut ärtyvä suoli jo 30 vuotta: "Punainen liha on vatsalle vaikea"
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on suolistosairaus, johon ei ole parannuskeinoa. Ruokavalio- ja elintapamuutokset voivat usein helpottaa oireita.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Kirjailija Kim Kimselius voi parhaiten syödessään kasvisruokaa ja välttämällä stressiä.
– Olin joitakin vuosia kasvissyöjä, ja silloin sain pidettyä sairauden kurissa. Punainen liha vaikuttaa olevan vatsalle vaikea sulattaa, joten sitä syön tuskin koskaan. Teetä voin juoda kohtuullisesti, kahvia en ollenkaan.
Kim on kokeillut lähes kaikkea. Hänellä on ollut ärtyvän suolen oireyhtymä, vaaraton joskin hankala sairaus, yli 30 vuoden ajan. Hän on tottunut sopeutumaan sairauteen.
– Kun sain ärtyvän suolen oireyhtymän, kaikki tuntui hirveältä. Elämä muuttui radikaalisti entiseen verrattuna. Menin tosi huonoon kuntoon, sain rajuja kramppeja ja veristä ripulia eikä ruoka pysynyt sisällä. Olen kuitenkin hyväksynyt sairauteni. Nyt olen kulkenut sen kanssa samaa matkaa niin kauan, että ymmärrän jo, että vatsan on saatava mitä se tarvitsee.
Ärtyvä suoli on usein krooninen
Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Oireena on usein vatsakipu, lisäksi ummetusta tai ripulia.
Sairauden toteamiseksi ei ole mitään erityistä testiä. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla on pikemminkin usein täysin normaalit arvot laboratoriotutkimuksissa, vatsavaivoista huolimatta.
Joillain sairaus voi parantua, mutta jos tilanne ei ole kohentunut kahdessa vuodessa, ongelma on luultavasti pysyvä, kuten Kimillä.
– Jos lääkärit olisivat kertoneet diagnoosin yhteydessä, etten pääse oireistani koskaan eroon, olisin murtunut täysin. Sen sijaan sainkin taistelutahtoa, jonka avulla olen löytänyt tapoja helpottaa oloani.
Stressi pahentaa oireita
Kimille on selvinnyt, että hänen sairautensa on yhteydessä stressiin, ja siksi hän voi paremmin joogatessaan.
– Jooga vähentää kierroksia. Se saa aikaan tunteen, että hallitsen kehoani, myös suolistoa.
On lääkkeitä, jotka lieventävät ärtyvän suolen oireita, mutta toistaiseksi sairauteen ei ole parannuskeinoa. Kim onnistuu pysymään oireettomana, kunhan noudattaa omia rutiinejaan. Hän on kuitenkin ammatiltaan kirjailija ja tekee usein luentomatkoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia.
– Kun stressaan enkä syö kunnolla ja säännöllisesti, vatsa protestoi välittömästi. Joskus matkoilla joudun jättämään syömisen väliin päiväsaikaan, koska jos syön, joudun saman tien juoksemaan vessaan.
Vaivoistaan huolimatta Kim ei näe itseään sairaana.
– Ei, olen terve – minulla nyt vain sattuu olemaan haasteita suolistoni kanssa. Toivon, että voin hiukan antaa uskoa ja voimaa toisille ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaville, jotka lukevat tämän: täytyy vain kokeilla ja löytää omat keinonsa, joiden avulla voi paremmin.
Toimittaja: Anna-Cajsa Torkelsson
Kuvitus: iStockphoto
Lue myös: Ärtyvän suolen oireyhtymä saadaan usein kuriin ruokavaliomuutosten avulla
-
Yöllinen peräaukon kutina voi olla oire kihomadosta
Kihomato tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi lelujen välityksellä.
-
Koukkumato: Etelän tuliainen voi elää kehossa jopa 10 vuotta
Koukkumato elää ihmisen suolistossa ja käyttää ravinnokseen isäntänsä verta.
-
Addisonin tauti puhkeaa pääosin autoimmuunireaktion seurauksena
Hitaasti ja epämääräisin oirein etenevä sairaus tunnetaan huonosti. Sairaus edellyttää elinikäistä hormonikorvaushoitoa.
-
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan taustalta löytyy yleensä elimistön käynnistämä tulehdus
Kortisolin ja suolahormonin puutosten korvaaminen ovat hoidon kulmakiviä.
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja