8 vinkkiä stressivatsan hoitoon: toimi näin, jos vatsa oireilee
Stressi voi saada vatsan sekaisin. Kokosimme keinot, jotka helpottavat stressivatsan oireita.
Länsimaissa vatsavaivat ovat tavallisimpia syitä hakeutua terveydenhuoltoon.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Vatsavaivat voivat johtua esimerkiksi huolista, surusta tai hermostuneisuudesta. Suurin syy vatsavaivoille on kuitenkin stressi. Stressi tuo mukanaan yleensä epäsäännölliset ruokailutavat, jotka aiheuttavat vatsan oireilua.
Oireita, kuten närästys, ilmavaivat, vatsan turvotus, vatsakivut, ripuli ja ummetus, voi ilmetä. Stressiä voi itse yrittää vähentää esimerkiksi huolehtimalla, että saa tarpeeksi yöunta. Myös elintapoja ja ravintotottumuksia muutamalla voi saada vatsaoireet kuntoon.
1. Syö rauhassa
On tärkeää järjestää aikaa rauhalliselle ruokailulle. Työpaikoilla monet jättävät kiireen takia lounaan väliin ja syövät jotain pientä. Ruoansulatus toimii parhaiten rauhallisen ruokailuhetken jälkeen. Syödessä on myös tärkeää pureskella ruoka kunnolla ja varata ruokailuun tarpeeksi aikaa.
Napostelun ongelmana on, että nälkä palaa pian uudelleen. Jatkuva pieni napostelu voi vaikuttaa myös vatsantoimintaan haitallisesti.
2. Syö säännöllisesti
Vatsa on ohjelmoitu ottamaan vastaan ruokaa säännöllisesti. Erityisen tärkeää säännöllinen ateriarytmi on silloin, mikäli kärsii vatsavaivoista. Syö aamiainen, lounas ja päivällinen sekä mielellään muutama välipala. Älä anna kulua enemmän kuin 3–4 tuntia ruokailujen välillä, jotta säännöllisyys pysyy.
3. Syö pienempiä annoksia
Vatsa pystyy sulattamaan paremmin pienempiä annoksia. Syö kohtuullisia annoksia ja pureskele ruoka kunnolla. Jos syöt pienempiä annoksia, voit syödä useammin.
Välipala voi olla esimerkiksi hedelmä, jogurtti tai voileipä. Aterioiden koko riippuu siitä, kuinka paljon kulutat energiaa ja miten aktiivinen olet fyysisesti. Jos painosi pysyy samana, tiedät että energian saantisi ja kulutuksesi ovat tasapainossa.
4. Nauti kuituja kohtuudella
Kuitujen syöminen on hyväksi suolistolle, erityisesti ummetuksen estossa kuitulisä on tehokas. Osa ihmisistä syö kuitenkin liikaa kuituja ja saa tämän takia vatsaongelmia. Kuitujen liikasyönti voi aiheuttaa vatsakipuja, ilmavaivoja ja vatsan turvotusta, erityisesti jos vatsa oireilee jo ennestään.
Jos koet, että kuiturikas ruoka aiheuttaa vatsavaivoja, kokeile vähentää kokojyväviljatuotteita ruoassasi. Keitä juurekset ja vihannekset, vatsa sietää yleensä paremmin keitettyjä kuin raakoja juureksia ja vihanneksia. Jos taas kärsit ummetuksesta, kokeile lisätä kuituja ruoassasi.
5. Ilmavaivoja aiheuttavat elintarvikkeet
Jos kärsit ilmavaivoista, sinun on hyvä pureskella huolellisesti ruoka suu kiinni (varo nielemästä ilmaa), välttää purukumia ja hiilihappo-pitoisia juomia.
Ilmavaivoja aiheuttavia elintarvikkeita ovat sipuli, valkosipuli, kaali, pavut, herneet, linssit, paprika, sienet, luumu sekä omenan, päärynän ja kurkun kuoret.
6. Normalisoi suoliston bakteerikanta
Muuttuneet ruokatottumukset ja antibioottikuurit voivat vähentää hyödyllisten bakteerien määrää suolistossa ja aiheuttaa epätasapainoa suoliston bakteerikannassa. Tasapainon palauttamiseksi voivat probiootit (muun muassa maitohappobakteerit) olla hyödyksi. Probiootteja löytyy nykyään esimerkiksi jogurteista ja mehuista.
7. Ehkäise närästystä
Stressi voi aiheuttaa myös närästystä. Kaikki elintarvikkeet eivät sovi kaikille, ja on tiettyjä ruokia, jotka yleisimmin aiheuttavat närästystä.
Monet, joilla on herkkä vatsa, voivat paremmin, jos välttävät seuraavia tuotteita, vaikka eivät närästyksestä kärsisikään.
- Vältä rasvaa, vahvoja mausteita ja paistettua ruokaa.
- Suklaa, happamat mehut, alkoholi ja kahvi voivat myös pahentaa oireita.
Närästyksen ehkäisemiseksi on parempi syödä pieniä aterioita useammin kuin suuria aterioita harvoin. Myös suurempien määrien syömisen ja juomisen välttäminen ennen nukkumaanmenoa on hyödyllistä. Lisäksi olisi hyvä lopettaa tupakointi, välttää stressiä, raskaita nostoja, tiukkoja vaatteita ja eteenpäin taipuneita työskentelyasentoja.
Hyödyllistä voi olla myös kohottaa sängyn päätyä tai pitää useampaa tyynyä pään ja hartioiden alla jotta saadaan pystympi makuuasento yöksi.
8. Huolehdi säännöllisestä liikunnasta
Vatsavaivojen ehkäisemiseksi annetaan paljon ravitsemusohjeita, mutta ruoka ei ole kaikki kaikessa. Myös säännölliset vessakäynnit ovat tärkeitä, ja se että vessakäyntiin varataan riittävästi aikaa. Päivittäinen liikunta on myös hyödyllistä vatsan toiminnan kannalta.
Kirjoittaja: Anneli Frisk, ravitsemusterapeutti
Päivittäjä ja suomentaja: Leila Kronström, lääkäri ja psykoterapeutti
Kuvitus: iStockphoto
-
Yöllinen peräaukon kutina voi olla oire kihomadosta
Kihomato tarttuu helposti lapsesta toiseen esimerkiksi lelujen välityksellä.
-
Koukkumato: Etelän tuliainen voi elää kehossa jopa 10 vuotta
Koukkumato elää ihmisen suolistossa ja käyttää ravinnokseen isäntänsä verta.
-
Addisonin tauti puhkeaa pääosin autoimmuunireaktion seurauksena
Hitaasti ja epämääräisin oirein etenevä sairaus tunnetaan huonosti. Sairaus edellyttää elinikäistä hormonikorvaushoitoa.
-
Lisämunuaiskuoren vajaatoiminnan taustalta löytyy yleensä elimistön käynnistämä tulehdus
Kortisolin ja suolahormonin puutosten korvaaminen ovat hoidon kulmakiviä.