Uutta tietoa univajeesta: vaikuttaa veren valkosolujen toimintaan
Tutkijat ovat tunnistaneet veren valkosoluista univajeeseen liittyviä muutoksia. Nyt tutkijoita kiinnostaa, kuinka pysyviä muutokset ovat.
Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että pitkään jatkuneeseen riittämättömään tai laadultaan huonoon yöuneen liittyy kohonnut sydän- ja verisuonisairauksien, dementian sekä mielenterveyden häiriöiden, erityisesti masennuksen, riski. Molekyylitason mekanismeja tämän yhteyden taustalla ei kuitenkaan tunneta.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Helsingin yliopiston, THL:n ja Työterveyslaitoksen yhteisessä tutkimuksessa verrattiin univajeesta kärsiviä 25–55-vuotiaita miehiä terveisiin, riittävästi nukkuviin miehiin. Mukana tutkimuksessa oli yhteensä 125 miestä.
Perimän toimintaan vaikuttavia muutoksia
Tutkimukseen osallistuneiden miesten veren valkosoluista eristettiin DNA, ja siitä määritettiin lähes puolen miljoonan CpG-emäksen metylaatiotasot. DNA:n metylaatio on yksi niin sanotuista epigeneettisistä mekanismeista, jotka vaikuttavat geenien ilmentymiseen ja siten solujen ja kudosten toimintaan. Esimerkiksi ravinto tai päihteet, ja tutkimuksen perusteella myös uni, vaikuttavat perimäämme näin.
Tulosten perusteella mikään yksittäinen DNA:n metylaatioalue ei eronnut merkittävästi univajeesta kärsivien ja terveiden verrokkien välillä. Sen sijaan tutkimus paljasti, että riittämätön yöuni johti DNA-metylaation muutoksiin hermoston toimintapolkuun kuuluvien geenien säätelyalueilla.
Muutoksia havaittiin myös sellaisella perimän alueella, joka on aiemmin yhdistetty perinnölliseen Smith-Magenis-oireyhtymään, johon voi liittyä muun muassa käänteinen vuorokausirytmi.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että univajeeseen liittyy systeemisiä, perimän toimintaan vaikuttavia DNA:n muutoksia. Tutkimusryhmä selvittää parhaillaan, ovatko muutokset pysyviä ja miten ne liittyvät univajeen pitkäaikaisiin terveysriskeihin. Jatkotutkimuksia tarvitaan, ja tulokset pitää vielä toistaa toisissa aineistoissa luotettavuuden varmistamiseksi.
Kuvitus: Shutterstock
-
Kroonisessa väsymyksessä uni ei virkistä
Väsymys liittyy suurimpaan osaan sairauksista masennuksista syöpiin. Sitä voivat aiheuttaa myös huonot elämäntavat, kuten valvominen ja vähäinen liikunta.
-
Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta
Ylipainehoito (CPAP) soveltuu noin kahdelle kolmesta uniapneaa sairastavasta. Päiväväsymyksen väheneminen, sekä mielialan ja työkyvyn koheneminen ovat hoidon tärkeimpiä hyötyjä.
-
Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen
HUSissa on kehitetty Käypä hoito -suosituksen mukainen terapiasovellus unettomuuden hoitoon. Hoitoon voi päästä paikkakunnasta riippumatta.
-
Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu
Pitkäaikaisista uniongelmista on tullut uusi kansansairaus, josta kärsii joka viides suomalainen. Milloin kannattaisi tutkia, mitä ongelman taustalta paljastuu?
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja