Univaje on vakava vaara terveydelle
Jo yhden viikon huono unijakso näkyy kehossa. Hyvä uni tukee terveyttä ja parantaa oppimista.
Unen merkitystä terveydelle on tutkittu viime vuosina yhä enemmän. Suomalaisen väitöskirjan mukaan jo yhden viikon huono unijakso näkyy kehossa. Jopa yhden ainoan huonosti nukutun yön jälkeen aivotoiminnot eivät ole parhaimmillaan ja tapaturmariski nousee.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Helsingin yliopiston Sleep Team Helsinki -tutkimusryhmässä on todettu, että univaje vaikuttaa aineenvaihduntaamme epäedullisesti.
Univaje on yhdistetty elimistössä syntyvään matala-asteiseen tulehdustilaan, jota epäillään monien sairauksien taustatekijäksi. Näiden joukosta löytyvät yleisimmät kansantautimme. Jatkuva univaje häiritsee esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaa ja lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Univaje myös nostaa verenpainetta ja estää pahan kolesterolin poistumista verestä.
Tutkimusryhmä toteaa, että hyvä yöuni auttaa torjumaan masennusta, tukee terveyttä, on avuksi oppimisessa ja on hyväksi turvallisuudelle, koska riski tapaturmiin laskee.
Voit lukea tutkimusryhmän työstä englanniksi täältä.
-
Kroonisessa väsymyksessä uni ei virkistä
Väsymys liittyy suurimpaan osaan sairauksista masennuksista syöpiin. Sitä voivat aiheuttaa myös huonot elämäntavat, kuten valvominen ja vähäinen liikunta.
-
Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta
Ylipainehoito (CPAP) soveltuu noin kahdelle kolmesta uniapneaa sairastavasta. Päiväväsymyksen väheneminen, sekä mielialan ja työkyvyn koheneminen ovat hoidon tärkeimpiä hyötyjä.
-
Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen
HUSissa on kehitetty Käypä hoito -suosituksen mukainen terapiasovellus unettomuuden hoitoon. Hoitoon voi päästä paikkakunnasta riippumatta.
-
Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu
Pitkäaikaisista uniongelmista on tullut uusi kansansairaus, josta kärsii joka viides suomalainen. Milloin kannattaisi tutkia, mitä ongelman taustalta paljastuu?