Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen
HUSissa on kehitetty Käypä hoito -suosituksen mukainen terapiasovellus unettomuuden hoitoon. Hoitoon voi päästä paikkakunnasta riippumatta.
Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSin unihoitajat ja psykologit ovat kehittäneet Uniterapia-sovelluksen, joka perustuu kognitiivisiin harjoituksiin helpottamaan unen tuloa ja vähentämään stressiä. Hoitoa on tarjolla paikkakunnasta riippumatta.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Digitaalisten harjoitusten on tutkimuksissa todettu auttavan unettomuuteen. Potilas voi tehdä niitä kotona itselleen sopivaan aikaan. HUSin terapiasovelluksessa on myös terapeutti, joka pitää yhteyttä potilaaseen.
Terapia taklaa ylivireyttä
Unettomuus voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, öisenä heräilynä tai liian aikaisena heräämisenä. Ongelman aiheuttaa monesti ylivireys, johon terapiaohjelmassa on tarjolla muun muassa lihas- ja hengitysrentoutta sekä tietoista läsnäoloa lisääviä harjoituksia.
Noin kahden kuukauden mittainen unettomuuden nettiterapia on potilaalle ilmainen. Terapia tähtää unirytmin säännöllistämiseen sekä uneen liittyvien haitallisten ajatusten ja käyttäytymismallien kitkemiseen.
Pyrkimys lääkkeettömään hoitoon
Eurooppalaisen unitutkimuksen yhdistys ESRS ja suomalainen Käypä hoito nostavat kognitiiviset terapiat parhaaksi hoitomuodoksi unettomuuteen. Nukahtamislääkkeitä voidaan tarvita akuutissa vaiheessa, mutta säännöllistä lääkitystä tulee suositusten mukaan harkita vasta, jos terapia ei riitä unettomuuden hoidoksi.
Nettiterapian myötä Käypä hoito -suosituksen mukaiseen unettomuuden hoitoon pääsy helpottuu. Terapiaan voi hakeutua kaikkialta Suomesta lääkärin lähetteellä, esimerkiksi oman terveysaseman tai työterveyshuollon kautta.
Taustaa:
- Tilapäiset uniongelmat ovat tavallisia ja yleensä harmittomia. Unettomuushäiriöstä on kyse, kun hyvistä nukkumisolosuhteista huolimatta nukahtaminen tai unessa pysymisen on vaikeaa ainakin kolme kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan, oireista on päivänaikaista haittaa, eivätkä muut sairaudet riitä selittämään oireilua. Tällöin kannattaa hakea apua.
- Unettomuuden nettiterapia suoritetaan mobiililaitteella. Rekisteröinnin jälkeen sovellukseen voi kirjautua PIN-koodilla tai sormenjälkitunnistuksella.
Lue myös:
Unihäiriöt vaivaavat monia – sopiva hoito parantaa elämänlaatua
Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu
-
Kroonisessa väsymyksessä uni ei virkistä
Väsymys liittyy suurimpaan osaan sairauksista masennuksista syöpiin. Sitä voivat aiheuttaa myös huonot elämäntavat, kuten valvominen ja vähäinen liikunta.
-
Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta
Ylipainehoito (CPAP) soveltuu noin kahdelle kolmesta uniapneaa sairastavasta. Päiväväsymyksen väheneminen, sekä mielialan ja työkyvyn koheneminen ovat hoidon tärkeimpiä hyötyjä.
-
Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu
Pitkäaikaisista uniongelmista on tullut uusi kansansairaus, josta kärsii joka viides suomalainen. Milloin kannattaisi tutkia, mitä ongelman taustalta paljastuu?
-
Ruokarytmi uusiksi – unitutkija vinkkaa, miten saada illalla helpommin unta
Unitutkija Henri Tuomilehdon mukaan päivällä kannattaa syödä säännöllisesti kevyitä aterioita, ja säästää päivän raskain ateria illalliselle. Raskaampi ruokailu tukee nukahtamista.