Kroonisessa väsymyksessä uni ei virkistä
Väsymys liittyy suurimpaan osaan sairauksista masennuksista syöpiin. Sitä voivat aiheuttaa myös huonot elämäntavat, kuten valvominen ja vähäinen liikunta.
Tavanomainen väsymys ja pitkäaikainen väsymys eroavat toisistaan. Tavanomaisella väsymykselle löytyy yleensä jokin uupumusta selittävä tekijä. Tilanteen ratkettua ja riittävän levon jälkeen toimintakyky palautuu normaaliksi. Pitkäaikainen väsymys voi muuttua ajan myötä krooniseksi.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Pitkäaikaisella väsymyksellä tarkoitetaan vähintään kuukauden mittaista jatkuvan väsymyksen kokemista, kun taas kroonisessa väsymyksessä on kyse vähintään kuuden kuukauden mittaisesta, jatkuvasta tai uusiutuvasta väsymyksen tunteesta.
Krooninen väsymys kestää pidempään ja on syvempi. Se on lähes jatkuva väsymyksen tunne, joka kasvaa ajan myötä ja saa ihmisen väsymään sekä henkisesti että fyysisesti. Potilas kokee, että hän ei jaksa mitään eikä mikään kiinnosta.
Väsymys ei kuitenkaan ole sama asia kuin uneliaisuus, vaikka tilan mukana seuraakin toive saada nukkua.
Monet hakevat apua lääkäriltä väsymyksen vuoksi. Joskus väsymys on tärkein syy avun hakemiseen, mutta se voi myös olla oire muista ongelmista. Syynä avun hakemiseen voi olla myös pelko taustalla olevasta ruumiillisesta sairaudesta.
Kolmenlaisia syitä
On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa väsymystä ja voimattomuutta. Yleensä kuitenkin uupumuksen tunne tulee reaktiona stressiin ja arjen rasituksiin.
Mahdolliset syyt voidaan jakaa kolmeen ryhmään: elintavat, psyykkiset ongelmat tai lääketieteelliset sairaudet.
Elintavat
Väsymyksen kokemiselle voi olla ilmeisiä syitä, kuten:
- Korkea alkoholin kulutus tai väärinkäyttö.
- Merkittävä kahvinjuonti.
- Liiallinen liikunta.
- Liikunnan vähäisyys.
- Unenpuute.
- Lääkkeiden kuten antihistamiinien (allergialääkkeiden), yskänlääkkeiden sivuvaikutukset.
- Epäterveelliset ruokailutottumukset.
Mielenterveysongelmat
Väsymys on yleinen oire mielenterveysongelmissa, kuten:
- Ahdistus
- Masennus
- Suru
- Stressi
Sairaudet
Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että väsymys on hyvin yleinen oire. Sairauksa, joihin huomattava väsymys voi liittyä, on lukuisia:
- Erilaiset infektiot
- Hidas aineenvaihdunta ja diabetes
- Munuaisten vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta ja syöpäsairaudet
- Verenvähyys (anemia)
- Keliakia
- Krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD)
- Sydänsairaus
- Reumaattiset sairaudet, kuten polymyalgia rheumatica
- Lääkkeet, kuten särkylääkkeet, sydänlääkkeet, verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet
- Kuorsauksen tai harvinaisten neurologisten sairauksien vuoksi ilmenneet unihäiriöt
- Huono fyysinen kunto
- Aliravitsemus
- Uupumusoireyhtymä
- Krooninen väsymysoireyhtymä
Syitä voi olla hankala löytää
Joissain tapauksissa väsymyksen syy on ilmeinen, kuten stressaava elämäntilanne. Tällöin kattavat tutkimukset eivät välttämättä ole tarpeen. Toisissa tapauksissa syy voi olla epäselvä, ja silloin tutkimukset ovat aiheellisia sairauksien poissulkemiseksi ja syiden selvittämiseksi.
Potilaalta tutkitaan usein imusolmukkeet, maksan ja pernan infektioiden ja syövän kannalta. Myös veri- ja virtsanäytteet voivat paljastaa erilaisia mahdollisia syitä väsymykseen ja voimattomuuteen. Syynä voi olla myös sydänsairaus, jonka selvittämiseksi otetaan sydänkäyrä eli EKG. Keuhkoperäisten syiden selvittämiseksi lääkäri voi määrätä röntgentutkimuksen.
Tiedot tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti
Lähteet:
Medibas
-
Suuri osa uniapneaa sairastavista hyötyisi ylipainehoidosta
Ylipainehoito (CPAP) soveltuu noin kahdelle kolmesta uniapneaa sairastavasta. Päiväväsymyksen väheneminen, sekä mielialan ja työkyvyn koheneminen ovat hoidon tärkeimpiä hyötyjä.
-
Nettiterapialla eroon unettomuudesta? Uusi hoitomuoto koko Suomeen
HUSissa on kehitetty Käypä hoito -suosituksen mukainen terapiasovellus unettomuuden hoitoon. Hoitoon voi päästä paikkakunnasta riippumatta.
-
Ongelmia nukkumisessa? Selvitimme, mitä unitutkimuksessa tapahtuu
Pitkäaikaisista uniongelmista on tullut uusi kansansairaus, josta kärsii joka viides suomalainen. Milloin kannattaisi tutkia, mitä ongelman taustalta paljastuu?
-
Ruokarytmi uusiksi – unitutkija vinkkaa, miten saada illalla helpommin unta
Unitutkija Henri Tuomilehdon mukaan päivällä kannattaa syödä säännöllisesti kevyitä aterioita, ja säästää päivän raskain ateria illalliselle. Raskaampi ruokailu tukee nukahtamista.