Limapussin tulehdus paranee yleensä itsekseen, kun toistuva rasitus loppuu
Kehossa on noin 160 nesteen täyttämää pussia eli bursaa. Liiallinen rasitus voi saada limapussin ärtymään ja tulehtumaan.
Limapussin tulehdus on yleinen vaiva, joka paranee useimmiten itsekseen. Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkanivel, kyynärpää, olkapää, polvi, ja reisiluun iso sarvennoinen eli reisiluun yläosan uloin kohta.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Miten limapussin tulehdus oireilee?
Kyynärpään limapussi voi tulehtua melko pienestäkin hankauksesta. Kyynärluun päässä oleva pussi turpoaa, punoittaa ja tuntuu kipeältä. Kun kyynärpäätä painaa, siinä tuntuu selvä nesteen täyttämä limapussi. Limapussin tulehdus paranee yleensä itsekseen, mutta jos kyynärpään tulehdukseen liittyy huomattava punoitus ja potilaalle nousee kuume, kyseessä voi olla bakteerin aiheuttama tulehdus, joka vaatii antibioottikuurin ja märkäpussi pitää mahdollisesti avata ja tyhjentää.
Polven tyypillinen limapussin tulehdus syntyy polvilumpion alapuolella olevaan limapussiin, usein hankauksen, erityisesti pitkän polvillaan olon seurauksena. Polven tulehdus on vain harvoin bakteerin aiheuttama. Oireet muistuttavat kyynärpään limapussin tulehduksen oireita: kipua, turvotusta ja punoitusta.
Jos lonkassa on kipuja, vaivaksi paljastuu usein limapussin tulehdus. Kipu tuntuu selvästi sarvennoisen kohtaa painamalla, mutta paksun lihas- ja rasvakerroksen vuoksi ei itse tulehtunut limapussi ole tunnettavissa. Kipu tuntuu etenkin kylkimakuulla ja rasituksessa, esimerkiksi tuolista ylös nousu, ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden ylösnousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua. Kipu voi myös muistuttaa iskiasta tai nivelrikkoa.
Miten tulehdusta hoidetaan?
Limapussin tulehdus paranee yleensä itsestään parissa viikossa, kun sen aiheuttanut rasitus lopetetaan. Liikunnasta ja venyttelystä on apua, kunhan vältetään sellaisia liikkeitä, jotka aiheuttavat ikävältä tuntuvaa hankausta ja rasitusta.
Tulehduskipulääkkeistä voi olla apua. Vaivaan voi kokeilla myös kylmähoitoa 10–20 minuuttia kerrallaan 3–5 kertaa vuorokaudessa.
Milloin lääkäriin?
Hoitoon kannattaa hakeutua, jos tulehdukseen liittyy kuumetta, pussissa tuntuu olevan hyvin runsaasti nestettä tai oireet kestävät pitkään. Bakteeritulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla ja mahdollisesti avaamalla ja tyhjentämällä pussi märästä.
Jos limapussin tulehdus jatkuu pitkään, se on mahdollista tyhjentää ja antaa kortisoniruiske, joka joudutaan joskus toistamaan useampaan kertaan. Hyvin pitkällisen tai toistuvan limapussitulehduksen vuoksi on limapussi joskus poistettava kokonaan leikkauksella.
Voiko vaivaa ehkäistä?
Paras keino ehkäistä limapussin tulehduksia on yksipuolisen hankauksen ja rasituksen välttäminen. Polven limapussin tulehduksen välttämiseksi tulee käyttää tarkoitukseen suunniteltuja suojaimia, kun työ tai harrastus edellyttää pitkää polvillaan oloa.
Lähteet: Terveyskirjasto, Orton
Kuvitus: iStockphoto
-
Nivelrikossa kohtuullinen liikunta ylläpitää toimintakykyä
Kohtuullisen liikunnan harjoittaminen on hyödyllistä nivelrikosta kärsivälle. Selkeä näyttö liikunnan ehkäisevästä tai nivelrikkoa hidastavasta tehosta on silti puutteellista.
-
Aikuisen tavallisin polvikivun syy on nivelrikko
Joka kolmannella potilaalla sairaus on oireeton.
-
Ylipaino kasvuiässä altistaa lonkan virheasennoille
Tyypillinen fysiolyysipotilas on murrosikäinen ylipainoinen poika, joka valittaa polvikipua. Syy löytyy väärään asentoon liukuneesta lonkasta.
-
Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita
Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.