Nenän sivuontelosyövän taustalla voi olla työssä saatu altistus
Nenän sivuontelosyöpä lukeutuu ammattitauteihin. Sairaudelle altistavana tekijänä pidetään kovapuun pölyn aiheuttamaa ärsytystä.
Sivuontelosyöpä on erittäin harvinainen sairaus. Vuonna 2016 nenän ja sivuonteloiden syöpiä havaittiin Suomessa vain 40 tapausta. Tavallisimpien syöpätyyppien suurimpina riskeinä pidetään tupakointia (levyepiteelikarsinooma) tai työssä saatua altistusta (adenokarsinooma).
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Mitä tarkoitetaan sivuonteloilla?
Sivuontelot ovat kallon sisällä sijaitsevia limakalvon verhoamia onteloita. Sivuonteloita on neljä (poskiontelot, otsaontelot, seulalokerot ja kitaluun ontelo). Kaikki ontelot ovat yhteydessä nenään.
Millaisia ovat sivuontelosyövän oireet?
Sivuontelosyöpä kehittyy hitaasti ja on vähäoireinen. Esimerkiksi hammasproteesin istuvuus voi muuttua. Muita oireita voivat olla kasvojen tunnon heikkeneminen, näön heikentyminen (mahdollisesti kaksoisnäkö), kivut, toispuoleinen nenän tukkoisuus, nenästä tihkuva veri tai parantumaton sivuontelotulehdus. Oireet johtuvat kasvaimesta, joka painaa ja kasvaa ympäröivässä kudoksessa.
Sivuontelosyövän toteaminen
Nenän ja nielun perustutkimus on lähtökohta sairauden mahdollisuutta tutkittaessa. Yleensä ei löydy kovinkaan paljon, mutta sairaushistoria voi antaa viitteitä sairaudesta. Epäiltäessä syöpää ylähengitysteitä voidaan tutkia tähystämällä nenäkäytävät ja -ontelot. Myös koepalojen ottaminen on mahdollista. Onteloiden tutkimiseen voidaan käyttää myös kartiokeila-, tietokonetomografia- tai magneettikuvausta. Nenän alueen pahanlaatuisissa kasvaimissa etäpesäkkeet ilmestyvät ensisijaisesti kaulan ympäristöön.
Mitä hoitoja on olemassa?
Hoidon valintaan vaikuttaa potilaan terveydentila, sairauden levinneisyys ja kasvaimen tyyppi. Useimmat tapaukset hoidetaan leikkauksen ja sädehoidon yhdistelmällä, mutta myös sytostaatti- eli solunsalpaajahoitoa käytetään aikaisempaa laajemmin.
Ennuste
Useimpien syöpien tavoin sivuontelosyövän aikainen havaitseminen parantaa ennustetta. Tilastojen valossa syöpäkuolleisuus on suurimmillaan 60–79-vuotiaiden keskuudessa ja esimerkiksi vuonna 2016 Suomessa ikäluokkaan kuuluvista kuoli nenän ja sivuonteloiden syöpiin 13 miestä, mutta ei yhtään naista. Miesten osuus selittynee ammatinvalintaan ja elintapoihin liittyvillä seikoilla.
Lähteet: Medibas, Duodecim-lehti, TAYS
Kuvitus: Shutterstock
-
Harvinaiset NET-kasvaimet voivat jäädä piiloon jopa eliniäksi
Sairauden jäljille päästään yleensä muuta sairautta epäiltäessä, sillä poikkeavuuksia kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksissa ei aina löydy.
-
Non-Hodkin-lymfooman hoito onnistuu usein – hakeudu lääkäriin, jos imusolmukkeen turvotus pitkittyy
Imukudossyöpiin lukeutuvasta Non-Hodgkin-lymfoomasta esiintyy kymmeniä alatyyppejä, mutta hoidoissa päästään silti usein hyviin tuloksiin.
-
Kilpirauhassyöpää esiintyy eniten työikäisillä
Kilpirauhasessa esiintyvät kyhmyt ovat harvoin merkki syövästä.
-
Syöpähoidoilla voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen
Munasolujen, alkioiden tai siittiöiden pakastaminen ennen hoidon aloitusta voi mahdollistaa lasten saannin myös syövän jälkeen.