Hodgkinin lymfoomaan sairastuvat pääasiassa nuoret
Hodgkinin lymfooma on nopeakasvuinen lymfoomatyyppi, johon sairastuvat pääasiassa parikymppiset, mutta sitä voi esiintyä myös vanhemmilla ihmisillä.
Lymfooma on yhteisnimitys kasvaimille, jotka saavat alkunsa elimistön immuunijärjestelmässä tietyntyyppisistä valkosoluista, lymfosyyteistä. Jotkin lymfoomatyypit kasvavat nopeasti ja vaativat intensiivistä hoitoa, kun taas toiset kasvavat hitaasti eivätkä aina edes edellytä hoitoa.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Syntymissyitä ei tunneta
Lymfooman aiheuttaa tietyntyyppisten valkosolujen, lymfosyyttien, rajoittamaton kasvu. Hodgkinin lymfooman syntymissyistä ei tiedetä kovinkaan paljon, mutta riski on hieman lisääntynyt henkilöillä, joilla on lymfoomaa sairastavia sukulaisia.
Oireina suurentuneet imusolmukkeet
Hodgkinin lymfooma ilmenee usein suurentuneina imusolmukkeina kaulalla, kainaloissa tai nivusissa, mutta se voi aiheuttaa kasvaimia muihinkin elimiin. Potilailla voi olla myös niin sanottuja B-oireita: kuumetta, laihtumista ja voimakasta yöhikoilua. Muita yleisiä oireita ovat väsymys ja kutina.
Diagnoosi
Laajentuneesta imusolmukkeesta otetaan usein ensin ohutneulanäyte. Sen avulla saadaan soluja, joita voidaan tarkastella mikroskoopilla. Lymfoomatyypin selvittämiseksi poistetaan sen jälkeen yleensä imusolmuke pienessä leikkauksessa, jotta kasvainsolujen ominaisuuksia päästään tutkimaan tarkemmin.
Lisäksi tehdään yleinen lääkärintarkastus sekä rintakehän ja vatsan tietokonetomografia, joilla kartoitetaan taudin levinneisyys ennen hoidon aloittamista. Useimmiten tehdään myös isotooppitutkimus, johon yleensä yhdistetään tietokonetomografia.
Hodgkinin lymfoomaa hoidetaan sytostaateilla
Hodgkinin lymfoomaa hoidetaan tavallisesti sytostaattien yhdistelmällä, joka annetaan tiputuksessa. Jos sairaus ei ole levinnyt, annetaan myös sädehoitoa. Mikäli sairaus uusiutuu, hoitona voidaan käyttää kantasolusiirtoa tai vasta-ainehoitoa, joka on yksi täsmähoidon muoto.
Ennuste on usein hyvä
Hodgkinin lymfooman ennuste on parantunut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Valtaosa potilaista paranee sairaudesta ja voi elää täysin normaalia elämää. Tavoitteena on myös rajoittaa hoidon pitkäaikaisia haittavaikutuksia.
Kirjoittaja: Mats Jerkeman, onkologian klinikan lääkäri Lundissa ja lymfoomien alueellinen potilasprosessin johtaja
Kuvitus: iStockphoto
-
Harvinaiset NET-kasvaimet voivat jäädä piiloon jopa eliniäksi
Sairauden jäljille päästään yleensä muuta sairautta epäiltäessä, sillä poikkeavuuksia kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksissa ei aina löydy.
-
Nenän sivuontelosyövän taustalla voi olla työssä saatu altistus
Nenän sivuontelosyöpä lukeutuu ammattitauteihin. Sairaudelle altistavana tekijänä pidetään kovapuun pölyn aiheuttamaa ärsytystä.
-
Non-Hodkin-lymfooman hoito onnistuu usein – hakeudu lääkäriin, jos imusolmukkeen turvotus pitkittyy
Imukudossyöpiin lukeutuvasta Non-Hodgkin-lymfoomasta esiintyy kymmeniä alatyyppejä, mutta hoidoissa päästään silti usein hyviin tuloksiin.
-
Kilpirauhassyöpää esiintyy eniten työikäisillä
Kilpirauhasessa esiintyvät kyhmyt ovat harvoin merkki syövästä.