Alun oireettomuus viivästyttää munasarjasyövän toteamista
Tietoa | Syöpä

Alun oireettomuus viivästyttää munasarjasyövän toteamista

Myöhäisen diagnosoinnin seurauksena sairauteen kuolee enemmän potilaita kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä. Hoitojen keskittymisen ja kehittymisen myötä hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet.


Julkaisupäivä: 4.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin gynekologinen syöpä Suomessa. Se voi kehittyä munasarjojen eri kudostyypeistä, mikä tarkoittaa, että on olemassa useita eri munasarjasyövän muotoja. Muista elimistä lähtöisin olevaa munasarjasyöpää havaitaan noin 10 prosentissa tapauksista.

Sekä kuolleisuus että uusien tapausten määrä on vähentyneet hieman viimeisten kymmenen vuoden aikana Pohjois-Euroopassa. Sairastuneet ovat useimmiten 60–69-vuotiaita naisia, mutta kaikenikäiset naiset voivat sairastua. Noin 5–10 prosentissa tapauksista myös perinnöllinen alttius vaikuttaa asiaan ja mikäli lähisuvussa vähintään kahdella henkilöllä on esiintynyt munasarjasyöpää, omaa tautiriskiä on hyvä selvittää syöpäjärjestön periytyvyysneuvojan kanssa.

Munasarjasyövän tekijät

On epäselvää, mikä munasarjasyövän aiheuttaa. Sairaus on hieman yleisempi synnyttämättömillä naisilla kuin naisilla, jotka ovat synnyttäneet useita lapsia. Näyttää myös siltä, että ehkäisypillerien käyttö antaisi jonkin verran suojaa munasarjasyövän kehittymiseltä. Tämä voi viitata siihen, että hormoneilla tai munasolun irtoamiseen liittyvillä seikoilla voi olla jotain tekemistä tämäntyyppisen syövän kanssa.

Henkilöille, joilta löytyy perinnöllistä syöpäriskiä kasvattava geenivirhe BRCA1 tai BRCA2, suositellaan ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä munajohtimien ja munasarjojen poistoa 40 ikävuoden jälkeen.

Tekijöitä, jotka voivat lisätä munasarjasyövän riskiä:

Ikä – munasarjasyöpä kehittyy useimmiten yli 60-vuotiaille.

Ovulaatioiden määrä –ovulaatioiden pienemmällä määrällä katsotaan olevan jossain määrin munasarjasyöpään sairastumisen riskiä pienentävä vaikutus. Sekä ehkäisypillerien käyttö että synnytykset vähentävät ovulaatioiden määrää. Synnyttämättömillä naisilla on siten hieman suurempi riski sairastua tämäntyyppiseen syöpään.

Hormonihoito vaihdevuosivaivoihin lisää munasarjasyövän riskiä jonkin verran.

On tärkeää muistaa, että mainittuihin tekijöihin liittyy vain hieman kohonnut munasarjasyövän riski.

Millaisia oireita sairaus aiheuttaa?

Munasarjasyöpää on vaikea havaita. Rutiinitutkimusten tai seulontojen ei ole havaittu lisäävän tämän syöpätyypin aikaista toteamista. Sairauden alkuvaiheessa oireita ei välttämättä ole tai ne ovat yleisluontoisia, kuten epämääräisiä vatsavaivoja. Syövän edetessä voi ilmaantua muun muassa kuukautisvuodon häiriöitä, vatsan turvotusta tai paineen tunnetta, maha- tai alaselkäkipua sekä muita kipuja.

Munasarjasyövän toteaminen

Epäily sairaudesta herää yleensä sen jälkeen, kun gynekologisessa tutkimuksessa on havaittu kyhmy munasarjoissa tai niiden ympärillä. 75 prosenttia kyhmyistä on kuitenkin hyvänlaatuisia. Munasarjojen ultraäänitutkimus sekä verikokeesta tehtävä kasvainmerkkiaineiden määritys antavat tärkeää tietoa potilaan terveydentilasta. Varhaisvaiheen syöpää epäiltäessä potilaalle voidaan tehdä myös vatsaontelon tähystys eli laparoskopia, jonka yhteydessä on mahdollista ottaa kudos- ja solunäytteitä. Syövän levinneisyyttä voidaan tutkia erilaisin kuvantamistutkimuksin, mutta lopullinen levinneisyyden aste selviää usein vasta leikkauksessa.

Mitään sellaisia verikokeita ei ole, jotka voisivat auttaa sairauden havaitsemista varhaisessa vaiheessa. Verinäytteestä tutkittava CA 125 -kasvainmerkkiaine voi olla hyödyllinen munasarjasyövän kehittymisen seurannassa, mutta sen avulla ei ole mahdollista saada diagnostista varmuutta epäillystä syövästä.

Miten sairautta hoidetaan?

Myöhään havaitussa sairaudessa syöpäkudos on yleensä levinnyt jo vatsaonteloon ja sitä yritetään poistaa niin paljon kuin mahdollista. Lisäksi poistetaan kohtu, munasarjat ja munajohtimet, vatsapaita ja umpilisäke, sekä ympäröiviä imusolmukkeita. Ellei kasvaimen poisto ole mahdollinen, kasvainta pyritetään pienentämään sytostaatti- eli solunsalpaajahoidolla. Kasvaimen reagoidessa hyvin sytostaattihoitoihin uutta leikkausta voidaan harkita.

Munasarjasyövästä selviäminen

Valitettavan usein sairaus havaitaan vasta edenneessä vaiheessa, mikä heikentää ennustetta. Tällöin noin puolet munasarjasyövistä voidaan hoitaa parantavasti. Syövän rajoittuessa pelkästään munasarjoihin potilaista jää eloon noin 80 prosenttia. Muihin gynekologisiin syöpiin verrattuna munasarjasyövän ennuste on suhteellisen huono.

Lähteet: Medibas, Kaikki syövästä -sivusto, Terveyskirjasto
Linkki syöpäjärjestön periytyvyysneuvontaan: https://www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut/periytyvyysneuvonta/
Kuvitus: Shutterstock