Terveellinen ruoka on sydämen vajaatoiminnan omahoidon perusta
Sydämen vajaatoiminta -potilaan hoidon peruskivi on lääkehoito, jota liikunta ja terveellinen ruoka tukevat.
Perusruuaksi sopii suositusten mukainen ravinto:
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
- Paljon kasviksia, palkokasveja sekä muita kasviproteiineja
- Marjoja ja hedelmiä
- Täysjyväviljaa
- Pehmeitä rasvoja
- Vähärasvaisia maitotuotteita
- Kalaa ja lihaa, mieluiten broileria ja kalkkunaa
- Suolaa kohtuudella
Ravinnon laadulla on selkeä yhteys hyvinvointiin. Liian raskas ruokailu ja runsas alkoholin käyttö yleensä heikentävät oloa.
Ruokarajoitukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat potilaan oireista. Ruokavalio kannattaa tarkastaa, jos riesana on ylipaino tai turvotus. Ruokaan liittyvistä rajoituksista keskustellaan aina lääkärin kanssa.
Jos ruokahalu katoaa
Osa potilaista kärsii heikentyneestä ruokahalusta ja pahoinvoinnista. Jos paino alkaa tahattomasti tippua, syömiseen on otettava uusi näkökulma. Tuolloin kannattaa syödä useammin, mutta pienempiä annoksia.
– On tärkeää löytää oma ruokailurytmi. Esimerkiksi pääaterian voi syödä silloin, kun se parhaiten maistuu.
Jos ruokahalu on kadonnut ja keho heikkenee, tarvitaan erityisesti proteiinipitoista ruokaa. Proteiinia saa palkokasveista, kalasta, lihasta, soijasta ja maitotuotteista sekä kasvisproteiineista.
Tuija Pusa kannustaa potilaita hakemaan itselleen apua ja tukea, jos ruokavalion tai syömisen kanssa on ongelmia.
– Jos omin voimin ei pärjää, on suositeltavaa kääntyä terveyskeskuksen tai yksityisen terveysaseman ravitsemusterapeutin puoleen. Hän antaa yksilöllistä ohjausta syömiseen ja ruokavalintoihin.
Joskus sairastuneelle ehdotetaan myös täydennysravintovalmisteiden käyttämistä.
Valitse valmisruoka huolella
Valmisruuat ovat hyvä arjen apu ruokailuun. Terveellisten valmisruokien valintaa helpottaa Sydänmerkki, jolla varustettuja tuotteita löytyy ruokakaupoista jo toista tuhatta. Sydänmerkin saaneissa ruoissa on vähemmän suolaa ja rasvaa, ja rasvat ovat terveellisiä, pehmeitä rasvoja.
Kun sydämen vajaatoiminta -potilas on saanut lääkityksen kohdalleen ja opetellut hyvän ravitsemuksen perustan, elämä rullaa jouhevammin eteenpäin. Ja kun uudet ruokailutottumukset asettuvat arkeen, omahoito on ottanut ison askeleen eteenpäin.
Eikä sovi unohtaa, että sydämen vajaatoiminta -potilaankin hyvä elämä koostuu muustakin kuin rajoituksista.
– Kaikki saavat herkutella, se kuuluu elämään. Juhlissa voi valita sitä, mikä on kaikkein parasta ja syödä sitä nautiskellen. Määrä ratkaisee.
Sydänpotilaiden omahoitoon ja ravitsemukseen löytyy tukea osoitteessa www.terveyskyla.fi
Lähde: Suomen Sydänliitto/ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa
Kuvitus: iStockphoto
-
Jokainen poltettu savuke lisää sydänkohtauksen riskiä
Sepelvaltimotaudin riski kasvaa suhteessa poltettujen savukkeiden määrään. Tupakoimattomiin verrattuna riski on yli kaksinkertainen. Jopa muutama savuke päivässä on vaarallista.
-
Verenpaineen nousun taustalla voi olla harvinainen suolahormonin liikatuotto
Suolahormonin liikaerityksen taustalta löytyy usein lisämunuaisen kuorikerroksen liikakasvu tai hyvänlaatuinen rauhaskasvain.
-
Triglyseridit reagoivat elintapoihin herkästi: vaikuta rasva-arvoihin ruokailulla
Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin lukeutuva kohonnut triglyseridiarvo reagoi kolesterolia herkemmin ruokavaliossa tehtäviin muutoksiin. Oikea ruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaasti.
-
Terveet elintavat vähentävät metabolisen oireyhtymän haittoja
Verensokerin, rasva-arvojen ja verenpaineen samanaikaiset häiriöt ovat tyypillinen löydös metabolista oireyhtymää tutkittaessa.