
Triglyseridit reagoivat elintapoihin herkästi: vaikuta rasva-arvoihin ruokailulla
Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin lukeutuva kohonnut triglyseridiarvo reagoi kolesterolia herkemmin ruokavaliossa tehtäviin muutoksiin. Oikea ruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaasti.
Tietoa hypertriglyseridemiasta:
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
- Hypertriglyseridemia on tila, jossa tietyntyyppisten veren lipidien – triglyseridien – arvot ovat kohonneet.
- Oireita ei yleensä ole. Arvojen ollessa hyvin korkeat tila voi laukaista akuutin haimatulehduksen – usein vaikeiden akuuttien vatsakipujen muodossa.
- Hypertriglyseridemia esiintyy pääsääntöisesti yhdessä muiden veren lipidien kohonneiden arvojen kanssa. On olemassa perinnöllisiä sairauksia, joissa rasva-arvot ovat korkeat, mutta se on yleisempi sekundaarisena toiseen tautiin.
- Diagnoosin osalta tarpeen: triglyseridi- ja muut veriarvot sekä elintapojen kartoitus.
- Elintapojen muuttaminen on tärkein osa hoitoa, mistä voi seurata triglyseridien merkittävä väheneminen. Lääkkeitä voidaan harkita.
- Säännöllinen liikunta ja laihdutus vähentävät sydän-ja verisuonitautien (angina pectoris, sydäninfarkti, aivohalvaus) riskiä.
Mitä hypertriglyseridemialla tarkoitetaan?
Hypertriglyseridemia on tila, jossa tietyntyyppisten ja tarpeellisten veren lipidien – triglyseridien – määrä veressä on kohonnut. Elimistöllä on kyky muuntaa triglyseridit vapaiksi rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Vapaita rasvahappoja voidaan käyttää lihasten "polttoaineena" tai ne voidaan varastoida rasvakudokseen.
On osoitettu, että 1,7 mmol/l ylittävät arvot merkitsevät lisääntynyttä sydän- ja verisuonitautien, kuten sydäninfarktin ja aivohalvauksen, riskiä.
Arvioidaan, että noin kolmanneksella Euroopan aikuisväestöstä triglyseridiarvot ylittävät 1,7 mmol/l.
Voiko sairautta havaita itse?
Hypertriglyseridemia on tavanomaisesti oireeton. Veren erityisen korkea triglyseridipitoisuus voi kuitenkin laukaista akuutin haimatulehduksen (akuutti pankreatiitti), jonka oireina voi esiintyä hankalia vatsakipuja.
Vakava hypertriglyseridemia voi myös aiheuttaa niin kutsutun ksantelasman (kellertävät kolesterolikeräytymät iholla) esimerkiksi kyynärpäihin tai silmien ympärille.
Elintapojen merkitys
Kohonneita triglyseridiarvoja havaitaan yleensä veren muiden lipidiarvojen muutosten yhteydessä ja usein myös kolesteroliarvo on kohonnut. On olemassa myös perinnöllisiä, rasva-arvoja kohottavia sairauksia, kuten familiaalinen kombinoitu hyperlipidemia, jota arvellaan esiintyvän noin yhdellä sadasta suomalaisesta.
Hypertriglyseridemian synty johtuu yleensä sekundäärisistä tekijöistä, kuten:
- Korkeat verensokeriarvot (diabetes) ja runsas nopeiden, yksinkertaisten hiilihydraattien saanti.
- Ylipaino.
- Runsas alkoholin käyttö.
- Hypotyreoosi (kilpirauhasen vajaatoiminta).
- Maksa- ja munuaissairaudet.
- Syömishäiriöt, kuten anoreksia nervosa ja bulimia.
Miten sairaus todetaan?
Diagnoosi tehdään mittaamalla veren triglyseridiarvot. Usein otetaan myös muita verikokeita tilanteen kartoittamiseksi. Erityisen tärkeää on:
- Mitata eri kolesterolityyppien arvot (kokonaiskolesteroli, HDL-kolesteroli ja LDL-kolesteroli).
- Verensokerin mittaus, jotta nähdään onko kyseessä diabetes.
Sydän- ja verisuonitautien kokonaisriskin arvioimiseksi on tärkeä kartoittaa elintavat, kuten:
- Tupakointi
- Fyysinen aktiivisuus
- Ruokavalio
On myös tärkeää mitata paino, pituus ja verenpaine.
Hypertriglyseridemian hoitokeinot
Ruokailutottumusten muutoksilla on merkittävä rooli veren triglyseridipitoisuuden alentamisessa. Triglyseridin määrän laskeminen tavoitearvoon alle 1,7 mmol/l myös vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Potilasta pyritään kannustamaan muutoksiin elintavoissaan ja tarvittaessa hoitoa tehostetaan kolesterolia alentavilla lääkkeillä (statiinit), jotka vaikuttavat myös triglyseridin määrää vähentävästi.
Elintapojen muutoksiin kuuluvat:
- Ruokavalion muutos.
- Liikunnan lisääminen.
Seuraavilla asioilla on myös suuri merkitys:
- Hyvä verensokerin hallinta diabeetikoilla.
- Tupakoinnin lopettamista suositellaan, koska tupakointi ja korkeat triglyseridiarvot vaikuttavat haitallisesti sydämeen ja verisuoniin.
- Runsaasti alkoholia käyttäville suositellaan käytön vähentämistä.
Henkilöille, joilla on suuri tai erittäin suuri riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja joiden triglyseridiarvot ovat elintapamuutoksista huolimatta korkeat, yli 2,3 mmol/l, voidaan harkita lääkehoitoa:
- Kohtalaisesti koholla oleviin triglyseridiarvoihin suositellaan ensisijaisesti statiineja, jotka ovat kolesterolia alentavia lääkkeitä.
- Erittäin korkeissa triglyseridiarvoissa voidaan käyttää fibraatti-lääkeryhmään kuuluvia lääkkeitä.
- B3-vitamiinilla voi myös olla positiivinen vaikutus triglyseriditasoihin.
- Diabeetikoilla metformiini saattaa olla hyvä hoito.
Ennaltaehkäisevä elämäntapa
Säännöllinen liikunta ja laihdutus vähentävät sydän- ja verisuonitautien (angina pectoris, sydäninfarkti, aivohalvaus) riskiä. Samalla myös triglyseridien taso veressä laskee.
Tiedot tarkastanut: Remy Waardenburg, yleislääketieteen erikoislääkäri, lääketieteellinen toimittaja Medibas
Lähteet:
Medibas
-
Jokainen poltettu savuke lisää sydänkohtauksen riskiä
Sepelvaltimotaudin riski kasvaa suhteessa poltettujen savukkeiden määrään. Tupakoimattomiin verrattuna riski on yli kaksinkertainen. Jopa muutama savuke päivässä on vaarallista.
-
Verenpaineen nousun taustalla voi olla harvinainen suolahormonin liikatuotto
Suolahormonin liikaerityksen taustalta löytyy usein lisämunuaisen kuorikerroksen liikakasvu tai hyvänlaatuinen rauhaskasvain.
-
Terveet elintavat vähentävät metabolisen oireyhtymän haittoja
Verensokerin, rasva-arvojen ja verenpaineen samanaikaiset häiriöt ovat tyypillinen löydös metabolista oireyhtymää tutkittaessa.
-
Sokkitila asettaa elimet tärkeysjärjestykseen
Hengenvaarallinen tila edellyttää nopeaa sairaalahoitoa.