Suun kuumotus voi johtua suupoltteesta
Tietoa | Terve suu

Suun kuumotus voi johtua suupoltteesta

Tilaa kutsutaan myös Burning mouth -oireyhtymäksi. Varsin yleistä sairautta tavataan erityisesti keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla.


Päivityspäivä: 27.9.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tietoa suupoltteesta:

  • Suupolte on sairaus, jolle on ominaista polttava kipu suuontelossa tai kielessä ilman että kivulle löytyy mitään järkevää selitystä.
  • Sairaus on yleensä kielen kärjessä, kitalaen etuosassa ja/tai alahuulen sisäpuolella. Suu tuntuu kuivalta. Oireina voivat olla muuttunut makuaisti, metallin maku suussa sekä tunnottomuus ja kihelmöinti suuontelossa.
  • Sairauden taustalla voivat olla suun kuivuminen, suuontelon sairaudet, hammasproteesit, allergiat, lääkitys, hormoneista aiheutuvat sairaudet tai kemialliset häiriöt.
  • Sairauden hoitoon olemassa mahdollisia lääkkeitä. Myös kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) voi parantaa muiden hoitojen vaikutusta. Itsehoito, esimerkiksi suuonteloa ärsyttävien asioiden välttäminen, sokerittoman purukumin pureskelu tai jääkuutioiden imeskely voivat helpottaa.
  • Kipu ja oireet yleensä vähenevät ja häviävät ajan mittaan, mutta tämä voi valitettavasti kestää kuukausia tai vuosia.

Mitä suupoltteella tarkoitetaan?

Suupolte on sairaus, jolle on ominaista polttava kipu suuontelossa tai kielessä ilman että kivulle löytyy mitään järkevää selitystä. Suupoltteen ja muiden sairauksien välisiä yhteyksiä on yritetty löytää, mutta toistaiseksi ei ole havaittu selkeää syy-yhteyttä.

Erään teorian mukaan suupolte johtuu vaurioituneista hermosoluista, tarkemmin sanottuna suuonteloa hermottavista aivohermoista. Muita esiin tuotuja selityksiä ovat psyykkiset ongelmat, kuten ahdistus ja masennus, yksittäisten aineiden (kuten sinkki ja B-vitamiini) puute, sieni-infektiot tai muutokset syljessä tai syljen tuotannossa. Psykologisten ongelmien kohdalla on vaikea määrittää, provosoiko kipu näitä ongelmia vai onko suukipujen taustalla psyykkinen tila.

Suupolte on yleisempää naisilla ja sitä esiintyy usein vaihdevuosien yhteydessä. Tämän vuoksi epäillään, että hormonaalisilla muutoksilla olisi vaikutusta sairauteen.

Kivuliaat oireet

Sairaustilalle on ominaista kipu suuontelossa. Se on yleensä kielen kärjessä, kitalaen etuosassa ja/tai alahuulen sisäpuolella.

Kivun tarkka sijainti vaihtelee hieman henkilöstä toiseen. Kipu sijoittuu vain suuonteloon eikä vaikuta kasvojen ihoon. Kipua verrataan usein voimakkuudeltaan hammassärkyyn ja sitä kuvataan usein, kuin polttaisi suunsa kuumalla juomalla.

Sairaus voi myös ilmetä seuraavin tavoin:

  • Suu tuntuu kuivalta.
  • Muuttunut makuaisti (usein karvas tai metallinen maku suussa).
  • Tunnottomuus tai kihelmöinti suuontelossa.

Monilla kipu pahenee päivällä, kun taas toiset kokevat kivun vakiona ja pysyvänä. Kipu voi vaikuttaa elämänlaatuun.

Suuontelon kivun muita selityksiä voivat olla:

  • Suun kuivuminen. Johtuen verenpainelääkkeistä, masennuslääkkeistä tai muista psyykelääkkeistä. Ei myöskään ole epätavallista, että suun kuivuminen johtuu ikämuutoksista tai sairauksista, kuten esimerkiksi Sjögrenin syndrooma, jolle oire on ominainen.
  • Suuontelon sairaudet kuten sieni-infektio (candida), karttakieli tai punajäkälä sekä diabetes ja tiettyjen lääkkeiden aiheuttamat reaktiot.
  • Hammasproteesit, hampaiden harjaaminen tai muu mekaaninen ärsytys voivat ärsyttää suuontelon kudosta ja aiheuttaa kipua.
  • Allergiat tai reaktiot ruoassa ja juomassa oleviin aineisiin. Hajut tai muut seikat voivat myös aiheuttaa oireita.
  • Närästys (happamat röyhtäykset) saattavat aiheuttaa ärsytystä sekä ruokatorvessa että suuontelossa.
  • Yksittäisten lääkkeiden, erityisesti ACE-estäjien ryhmän lääkkeiden, sivuvaikutuksena saattaa olla suupolte.
  • Jotkut huonot tavat, kuten hampaiden narskuttaminen tai kielen puristaminen hampaita ja ikeniä vasten voivat aiheuttaa lihasjännityksiä ja ärsytystä suuontelossa ja sen läheisyydessä.
  • Tietyt hormonaaliset sairaudet. Hidas aineenvaihdunta, diabetes (korkea verensokeri voi myös aiheuttaa ongelmia suun limakalvoille) ja vaihdevuodet voivat vaikuttaa syljen koostumukseen ja aiheuttaa siten epämukavuutta suuontelossa.
  • Liiallisesta suuveden käytöstä johtuvat suuontelon kemialliset häiriöt, happamat juomat.

Diagnoosiin päädytään oireiden perusteella

Lääkäri voi päätyä diagnoosiin arvioimalla:

  • Aiemmat sairaudet ja vaivat.
  • Oireet.
  • Tottumukset/huonot tavat suhteessa suuonteloon.

Arviointia täydennetään tarvittaessa verinäytteillä sekä muilla tutkimuksilla.

Suupoltteen hoito

Lääkärin havaitessa kivun aiheuttajan asia hoidetaan tarpeen mukaan, mutta jos mitään erityistä syytä ei löydy, on olemassa joitakin yksittäisiä lääkkeitä, joista voi mahdollisesti olla apua. Tällöin voidaan käyttää epilepsian tai masennuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä, joilla on osoitettu olevan hyvä kipua lievittävä vaikutus.

Tutkimukset osoittavat, että kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) voi vaikuttaa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Terapiamuotoa käytetään usein psykiatrisiin sairauksiin ja kroonisiin kiputiloihin. Uskotaan, että CBT voi tehostaa muiden kokeiltavien hoitojen vaikutusta.

Oireita voi yrittää helpottaa myös itsehoidolla ja tapojen muutoksilla.

  • Pyri välttämään suuonteloa ärsyttäviä asioita – esimerkiksi alkoholipohjaiset suuvedet, kaneli, minttu ja tupakansavu.
  • Suussa oleva helposti irrotettava proteesi tai implantti voi olla hyvä ottaa pois yöksi.
  • Vältä natriumlauryylisulfaattia (sodium lauryl sulfate) sisältävän hammastahnan käyttöä.
  • Sokeriton purukumi tai jääpalojen imeskely voivat lievittää joidenkin oireita.

Sairaus on herättänyt keskustelua eikä syystä löydy yksimielisyyttä. Tämä voi johtaa siihen, että potilaalla on riski tulla lähetetyksi eri asiantuntijoille ja potilas kulkee lääkäriltä toiselle saamatta tehokasta hoitoa. Tämä voi olla hyvin turhauttavaa ja joissakin tapauksissa se voi antaa tunteen, että potilasta ei uskota tai että hän liioittelee oireitaan.

Suupolte häviää hitaasti

Ennuste on myönteinen. Ongelma voidaan hoitaa ja että kipu yleensä vähenee ja häviää ajan mittaan, mutta tämä voi valitettavasti kestää kuukausia tai vuosia.

Tiedot tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto

Hammaslääkäriliitto