Kivuliaat aftat vaivaavat monia – auttaisiko hammastahnan vaihtaminen?
Aftat ovat kipeitä tai kutisevia haavaumia suussa. Aftat paranevat itsekseen muutamassa päivässä tai viikossa, mutta paranemista voi myös koittaa nopeuttaa itsehoitotuotteilla.
Noin puolet ihmisistä kärsii ajoittain poskien limakalvoilla, suussa, huulissa ja kielessä esiintyvistä pienistä aftoista. Suuria aftoja voi esiintyä myös nielurisojen läheisyydessä, jolloin ne voivat hankaloittaa nielemistä.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Monia aftat vaivaavat etenkin nuoruudessa, mutta vaiva helpottaa usein 30 ikävuoden jälkeen. Aftat eivät ole tarttuvia.
Vaikka aftojen tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, tietyillä tekijöillä arvellaan olevan vaikutusta niiden syntymiseen:
- Raudan tai vitamiinien puute (erityisesti rauta, foolihappo ja B-vitamiinit)
- Ruuansulatuselimistön sairaus, kuten Crohnin tauti tai haavainen paksusuolentulehdus
- Keliakia
- Hormonaaliset syyt (monet naiset saavat aftoja kuukautisten aikaan)
- Stressi
- Happamat tai voimakkaasti maustetut ruoat
- Hammastahnat, jotka sisältävät vaahtoavana ainesosana natriumlauryylisulfaattia
- Perinnöllinen taipumus
Apua kotihoidosta?
Kun aftat vaivaavat, suuta voi huuhdella apteekista saatavalla klooriheksidiiniliuoksella. Liuosta ei saa antaa alle 12-vuotiaalle puhumatta ensin lääkärin tai hammaslääkärin kanssa.
Apteekista saa reseptittä myös kortisonia sisältäviä tabletteja, jotka asetetaan aftan päälle. Tabletti kiinnittyy haavauman päälle ja nopeuttaa sen paranemista. Kortisonitabletit soveltuvat yli 6-vuotiaille.
Jos aftat aiheuttavat kipua, kipulääkkeistä voi olla apua.
Moni kokee saaneensa avun aftoihin vaihdettuaan hammastahnan sellaiseen, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Sopivia vaihtoehtoja kannattaa tiedustella apteekista.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa mennä silloin, kun vaiva on niin paha, että se hankaloittaa puhumista tai syömistä eikä kotihoidosta ole apua. Yksittäisiä aftoja hoidetaan muun muassa kortisoni- tai takrolimuusivoiteella. Syöntiä voi helpotettaa tarvittaessa puuduttamalla suu puudutusgeelillä.
Lääkärin tai hammaslääkärin apua tulee hakea myös silloin, jos afta ei kolmen viikon jälkeen ole parantunut. Tällöin tehdään tarvittaessa lähete erikoislääkärille tai erikoishammaslääkärille tarkempia tutkimuksia varten.
Jos lääkäri epäilee herpestartuntaa, aftasta otetaan pumpulitikulla näyte viruksen toteamiseksi.
Lähteet: Hammaslääkäriliitto, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto
-
Hiiva tai bakteeri voi aiheuttaa suupielten tulehduksen
Suun asennosta aiheutuva (esimerkiksi purennasta tai hampaiden puutteesta johtuen) jatkuvasti kosteana pysyvä ihopoimu tarjoaa kasvualustan bakteereille ja hiivoille.
-
Suuontelon limakalvon punajäkälä voi oireilla vuosia
Suuontelon punajäkälää esiintyy noin 2 prosentilla väestöstä. Kyse on autoimmuunisairaudesta, joka puhkeaa yleensä keski-iässä.
-
Suun kuumotus voi johtua suupoltteesta
Tilaa kutsutaan myös Burning mouth -oireyhtymäksi. Varsin yleistä sairautta tavataan erityisesti keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla.
-
Kolme neljästä suusyövästä voitaisiin ehkäistä – tunnetko riskitekijät?
Jopa 75 prosenttia suusyövistä voitaisiin ehkäistä terveemmillä elintavoilla, käy ilmi suusyövän päivitetystä Käypä hoito -suosituksesta.