Tiesitkö? Auringon UV-säteily vaarantaa silmien terveyden
Tietoa | Silmät

Tiesitkö? Auringon UV-säteily vaarantaa silmien terveyden

Auringonpaisteessa on hyvä suojata silmät aurinkolaseilla, sillä häikäisyn välttäminen ehkäisee silmäsairauksia. Erityisen tärkeää on lasten silmien suojaaminen, sillä ne ovat auringonvalolle aikuisen silmää herkemmät.

Aurinkoinen sää houkuttaa viettämään aikaa ulkona. Iho ja silmät on hyvä suojata auringon ultraviolettisäteilyltä ympäri vuoden, mutta etenkin kevät- ja kesäkuukausina säteilyn ollessa voimakasta. Säteilyn määrää mitataan UV-indeksillä, ja suojaustoimet on hyvä aloittaa viimeistään, kun indeksi on yli kolme.

Paras keino estää häikäisyä on käyttää aurinkolaseja. Ne lisäävät ulkona liikkumisen mukavuutta ja liikenteen turvallisuutta, mutta häikäisyn välttäminen ehkäisee myös yleisiä silmäsairauksia.

– Auringonvalolla on vaikutusta esimerkiksi kaihin ja ikärappeuman kehityksessä. Lisäksi aurinko voi aiheuttaa muutoksia silmän pinnassa. Tällaisia ovat esimerkiksi siipikalvo, jossa silmän valkoisen osan päällä olevaan sidekalvoon tulee ylimääräistä kasvua, silmätautien erikoisalajohtaja Matti Seppänen Terveystalosta kertoo.

Liiallinen lyhytaikainen säteilyaltistus aiheuttaa lisäksi silmiin akuutin tulehdustilan, jota kutsutaan lumisokeudeksi. Se on kivulias, mutta onneksi itsestään parantuva vaiva.

Vauriot näkyvät vasta vanhemmalla iällä

Liika auringonvalolle altistuminen ei aiheuta silmissä akuutteja oireita mahdollista lumisokeutta lukuun ottamatta, mutta pitkäaikaisesta altistumisesta johtuvat sairaudet näkyvät usein vasta keski-iässä tai myöhemmin. Siksi silmien suojaaminen UV-säteilyltä on tärkeää lapsesta saakka. Lapset viettävät usein aikuisia enemmän aikaa ulkona, jolloin he ovat alttiimpia auringolle.

kesäheinat

– Lasten silmät ovat myös aikuisen silmää herkemmät. Lapsilla silmän väliaineet ovat hyvin kirkkaat, minkä vuoksi auringonsäteet läpäisevät silmän eri kerrokset vielä helpommin kuin aikuisilla. Riski vaurioitumiselle on siksi suurempi, vaikka mahdolliset muutokset tulevat ilmi vasta vanhemmalla iällä, Seppänen sanoo.

Vanhempien tehtävä on suojata lasten silmät aurinkolaseilla ja hatulla, joka suojaa myös kasvojen ihoa ja niskaa palamiselta. Lasten aurinkolaseissa istuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta lasit pysyvät lapsen päässä leikin tiimellyksessäkin.

Tarkista, että aurinkolasit suojaavat kunnolla

Aurinkolasien valinnassa tärkeintä on se, että niissä on täysi UV-suojaus. Suomessa myytävissä tuotteissa CE-merkillä varustetut lasit täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Myös merkintä UV 100 % tai UV 400 kertoo, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan. Parhaiten näkyvältä valolta ja häikäisyltä suojaavat eri ruskean sävyiset lasit, kuten pronssi tai kupari.

Lisäsuojaa tuovat myös isolieriset hatut tai isot lippalakit. Yhdessä aurinkolasien kanssa ne suojaavat silmän lisäksi herkkää silmänympärysihoa. Siristellessä ohuessa ihossa alkaa helposti vähitellen näkyä ylimääräisiä juonteita ja ryppyjä.

– Aurinkolasit suojaavat ihoa paitsi vanhenemiselta myös ennen kaikkea ihosyövältä. Iho on silmäluomilla erittäin ohut ja siksi altis vaurioitumaan. Silmäluomet ovat hyvin tyypillinen paikka basalioomalle eli tyvisolusyövälle, Seppänen muistuttaa.

Lähteet: Terveystalo, Ilmatieteen laitos, STUK
Kuvitus: iStockphoto