Silmän sidekalvon tulehdus tarttuu helposti – tarvitaanko lääkekuuri?
Viruksen tai bakteerin aiheuttama silmätulehdus on varsin yleinen silmäsairaus, joka tarttuu helposti etenkin lasten välillä. Sopiva hoito riippuu tulehduksen vakavuudesta.
Tietoa tarttuvasta silmätulehduksesta:
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
- Konjunktiviitti on silmän uloimman kalvon eli silmän valkoisen osan peittävän sidekalvon tulehdus.
- Tyypillisiä oireita ovat roskan tunne silmässä, silmän kutina tai kirvely, sen muuttuminen punaiseksi ja kyynelvuodon lisääntyminen. Se alkaa yleensä toisesta silmästä, ja leviää sitten usein nopeasti toiseen.
- Infektion aiheuttaa yleensä virus tai bakteeri, ja tulehdus on tarttuva.
- Yleensä lääkäri pystyy tekemään diagnoosin nopealla vilkaisulla silmään.
- Tarttuva silmätulehdus paranee useimmissa tapauksissa itsestään. Bakteeri-infektiota voidaan tarvittaessa hoitaa antibiooteilla silmätippoina ja mahdollisesti silmävoiteella.
- Viruksen aiheuttama silmätulehdus menee ohi itsestään 5–10 päivän kuluessa. Jos syynä on bakteeri, tulehdus kestää ilman hoitoa muutamasta päivästä korkeintaan kahteen viikkoon.
Mikä konjunktiviitti on?
Konjunktiviitti, arkikielessä silmätulehdus, on silmän uloimman kalvon eli sidekalvon tulehdus. Ammattikielellä tätä limakalvoa kutsutaan konjunktiiviksi, ja se peittää silmäluomen sisäpuolen ja silmän etuosan sarveiskalvoon saakka. Sidekalvo peittää siis silmän valkoisen osan.
Tarttuva konjunktiviitti on hyvin yleinen sairaus. Se on yleislääkäreiden tavallisimmin kohtaama silmäsairaus. Se on tarttuva, ja sitä esiintyy erityisen usein pienten lasten keskuudessa, esimerkiksi pieninä epidemioina päiväkodeissa.
Miten silmätulehdus oireilee?
Sairaus alkaa usein roskan tunteella silmässä, tuntuu kuin silmässä olisi jotakin ylimääräistä. Silmä kutiaa ja kirvelee hieman, muuttuu punaiseksi ja kyynelvuoto lisääntyy. Silmät ovat liimautuneet usein yhteen nukkumisen jälkeen. Sairaus alkaa yleensä toisesta silmästä, ja leviää sitten usein nopeasti toiseen.
Erotuksena syvemmistä silmätulehduksista sidekalvon tulehdus aiheuttaa yleensä vain vähän tai ei ollenkaan kipua.
Mikä aiheuttaa silmätulehduksen?
Konjunktiviitin aiheuttaa yleensä virus tai bakteeri. Lasten keskuudessa erityisesti virus (adenovirus) on yleinen syy. Bakteerin aiheuttama konjunktiviitti on myös melko yleinen lasten keskuudessa ja yleisin syy aikuisilla. Infektio tarttuu yleensä käsien kautta.
Seksuaalisesti aktiivisten joukossa klamydiabakteerin tai herpesviruksen aiheuttama konjunktiviitti ei ole tavaton löydös.
Miten sairaus todetaan?
Sairaushistoria on tyypillinen ja useimmissa tapauksissa lääkäri voi tehdä diagnoosin nopealla vilkaisulla silmään.
Erittäin rajuissa tapauksissa voi olla tarpeen tehdä viljely, jotta nähdään, mikä bakteeri tai virus on aiheuttanut infektion.
Miten valitaan sopiva hoito?
Tarttuva silmätulehdus on sairaus, joka useimmissa tapauksissa paranee itsestään. Brittiläisen tutkimuksen mukaan lumelääke oli yhtä tehokas kuin antibiootit sairauden hoidossa, mutta aihealueen tutkimustulokset ovat jokseenkin ristiriitaisia.
Bakteeri-infektiota voidaan tarvittaessa hoitaa antibiooteilla silmätippoina ja mahdollisesti silmävoiteella.
Virusinfektio ei parane antibiooteilla, mutta joskus lääkäri päättää kuitenkin hoitaa tulehdusta antibiooteilla, koska voi olla hyvin vaikea erottaa virus- ja bakteeri-infektioita toisistaan.
Jotta ei tartuta muita, on tärkeää pestä kädet usein eikä kosketella silmiään. Ei pidä myöskään käyttää samaa käsipyyhettä muiden kanssa. Piilolinssejä ei saa käyttää ennen kuin tulehdus on parantunut.
Saako lapsen viedä hoitoon?
Nykyisten tietojen perusteella ei ole mitään syytä suositella, että lievää tai kohtalaista tarttuvaa silmätulehdusta sairastavien lasten pitäisi jäädä kotiin tartunnalta suojaamisen vuoksi. Lapsen on jäätävä kotiin vain voimakkaassa, runsaasti märkää muodostavassa konjunktiviitissa, kunnes märkiminen on loppunut. Voimakkaassa konjunktiviitissa on useimmiten syytä ottaa yhteys lääkäriin, ja lapsen yleiskunto ohjaa paljolti tarvetta jäädä kotiin.
Jo muutaman tunnin kuluttua hoidon aloittamisesta silmätipoilla infektioriski on ohi, jos kyseessä on bakteeri-infektio. Lapsi voi toisin sanoen mennä päiväkotiin tai kouluun hoidon aloittamista seuraavana päivänä, vaikka silmän normaali väri ei ole vielä palautunut.
Jos kyseessä on virusinfektio (adenovirus), lapset tartuttavat vaikka he saavat hoitoa. Sellaisissa tilanteissa ei ole mahdollista välttää infektion leviämistä muihin lapsiin. Useimmissa tapauksissa tulehdus on alkanut levitä muihin lapsiin jo ennen kuin ensimmäisellä lapsella on selkeitä oireita.
Paraneeko tulehdus?
Viruksen aiheuttama konjunktiviitti menee ohi itsestään viiden-kymmenen päivän kuluessa. Jos syynä on bakteeri, tulehdus kestää ilman hoitoa muutamasta päivästä korkeintaan kahteen viikkoon. Hoidettuna bakteeri-infektiot paranevat muutaman päivän kuluessa. Jos mitään paranemista ei näy kahden tai kolmen päivän hoidon jälkeen, tai jos tulee kipua tai näkö heikkenee, on otettava uudelleen yhteys lääkäriin.
Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, lääketieteen tohtori ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti
Kuvitus: Shutterstock
Onko kyseessä sittenkin kuivasilmäisyys?
-
Silmän sidekalvokyhmy on vaaraton kosmeettinen haitta
Sidekalvokyhmyjä (pinguecula) havaitaan usein ikääntyneillä. Muutos etenee hitaasti eikä edellytä hoitoa.
-
Silmän siipikalvo voi haitata näkökykyä
Siipikalvo eli pterygium on verisuonitettu muutos, jossa sidekalvoa kasvaa sarveiskalvon päälle. Tila korjataan leikkauksella, mutta sairaus voi uusiutua.
-
Äkillinen näön häviäminen voi kieliä näköhermotulehduksesta
Näköhermotulehdus on yleisempi MS-tautia sairastavilla, ja siihen sairastuminen voi myös olla merkki suurentuneesta MS-taudin riskistä.
-
Sarveiskalvotulehdus voi johtaa pahimmillaan sokeutumiseen – näistä merkeistä tunnistat
Sarveiskalvotulehdus on yleensä herpesviruksen aiheuttama tulehdus, joka voi samentaa sarveiskalvoa ja näin heikentää näköä.