10 kysymystä kaihista: Tunnista oireet ja riskitekijät
Tietoa | Silmät

10 kysymystä kaihista: Tunnista oireet ja riskitekijät

Kaihi on yksi yleisimmistä silmäsairauksista, ja jopa yli kolmasosalla kaikista yli 65-vuotiaista on haittaava kaihi. Kaihin ainoa hoito on leikkaus.

Harmaakaihi eli ikäkaihi tai katarakta on varsin yleinen sairaus, joka huonontaa näköä. Kysyimme lääketieteen ja kirurgian tohtorilta ja silmäkirurgilta Samy Mrenalta, millaisia oireita kaihi aiheuttaa ja miten kaihia hoidetaan.

1. Miksi kaihi syntyy?

Kaihissa silmän mykiö samenee pikkuhiljaa, jolloin valo läpäisee sen aina vain huonommin ja huonommin.

Ikääntyminen on merkittävin kaihin aiheuttaja. Yli 85-vuotiaista lähes kaikilla on jonkinasteinen kaihi eli sen syntymistä voidaan pitää normaalina ikääntymiseen liittyvänä ilmiönä.

2. Mitkä ovat kaihin riskitekijät?

Ikääntyminen on kaihin merkittävin riskitekijä. Myös silmävammat ja altistuminen auringolle voivat aiheuttaa kaihin. Lisäksi tiedetään, että liiallinen alkoholin käyttö, tupakointi, ylipaino ja diabetes saattavat nopeuttaa kaihin ilmaantumista.

Vaikka riskitekijöitä tunnetaan, kaihin ehkäisyyn ei ole hoitoa.

3. Miten kaihi oireilee?

Kaihi huonontaa näkökykyä monin tavoin. Alkuvaiheessa tuntuu usein siltä, että lukemiseen tarvitsee lisävaloa ja hämärässä on muutenkin hankalaa nähdä. Autolla ajaessa valot voivat pirstaloitua ja häikäistä.

Mykiön samentuessa entisestään värien erottaminen muuttuu hankalammaksi, sillä silmän kontrastiherkkyys alenee.

4. Miksi kaihin huomaaminen voi olla vaikeaa?

Kaihi kehittyy usein hiljalleen eli oireisiin voi tottua.

Kaihi aiheuttaa yleensä likitaitteisuutta, ja näin ollen kaihi voi ikään kuin neutralisoida ikänäköä kehittyessään. Voi siis tuntua siltä, että näkee vallan mainiosti ja esimerkiksi lukeminen ilman lukulaseja helpottuu, vaikka testeissä paljastuu selkeästi huonontunut näkö.

Valitettavasti muutos ei ole pysyvä, vaan kaihin edetessä mykiö samenee entisestään ja lopulta myös lukunäkö heikentyy.

5. Miten kaihi todetaan?

Kaihi huomataan usein silmälääkärin näöntarkastuksessa tai kun ihminen hakeutuu ensin optikolle huonontuneen näön vuoksi. Optikon tarkastuksessa voidaankin huomata, että silmälasien vahvuutta muuttamalla ei enää saavuteta aiempaa näöntarkkuutta, jolloin potilas ohjataan silmälääkärin vastaanotolle.

6. Millaisista oireista tulisi hakeutua silmälääkärille?

Jos havaitsee tyypillisiä kaihin aiheuttamia oireita, kuten lukemisen vaikeutumista ja häikäistymistä, tilanne on parasta tarkistaa silmälääkärin vastaanotolla. Silmälääkärin vastaanotolla kannattaa muutenkin käydä noin 45 ikävuoden jälkeen säännöllisesti, jotta mahdolliset silmäsairaudet havaitaan ajoissa.

7. Onko hoitamaton kaihi vaarallinen?

Kaihi voi jopa sokeuttaa edetessään liian pitkälle.  Silmä voidaan kuitenkin leikata vielä tässäkin vaiheessa, jolloin näkö palautuu. Leikkausriskit ovat kuitenkin silloin tavallista suuremmat.

Ajolupaa varten näöntarkkuuden tulee olla vähintään 0,5. Huonontuneesta näöstä voi olla haittaa esimerkiksi liikenteessä ja se lisää tapaturmien vaaraa.

kaihileikkaus

8. Miten kaihia hoidetaan?

Kaihin ainoa hoitokeino on leikkaus. Jos kaihia on molemmissa silmissä, on usein mahdollista leikata molemmat silmät samalla kertaa.

Leikkauksessa potilas makaa selällään ja katsoo kirkkaaseen valoon. Silmää ei voi räpytellä, sillä leikkauksessa käytetään luomenlevitintä.

Silmään tehdään haava ja avataan linssin etukapseli, jotta päästään käsiksi linssipussiin. Linssipussin sisältö murskataan ja imetään ulos ja tilalle rullataan akryylilinssi, joka avautuu ja arpeutuu paikoilleen.

Leikkaus kestää noin 10–20 minuuttia. Potilas ei tunne kipua, sillä silmä puudutetaan tipoilla. Leikkausta ei tarvitse pelätä, sillä se on osaavalle lääkärille rutiinitoimenpide. Jos leikkaus pelottaa kovasti, lääkäri voi antaa rentouttavaa lääkitystä.

9. Miten nopeasti leikkauksesta toipuu?

Leikkauksesta toipuu nopeasti ja näkö kirkastuu yleensä parissa päivässä. Leikkauksessa taittovirhettä muokataan samalla sen verran, että vanhat lasiarvot eivät enää välttämättä käy ja tarvitaan uudet lasit. Monesti potilas huomaa vasta tässä vaiheessa, miten paljon kaihi onkaan vaikuttanut näköön.

Leikkauksen jälkeen silmiin tiputellaan 2–4 viikon ajan antibiootti- ja kortisonisilmätippoja ja fyysistä ponnistelua tulee välttää parin viikon ajan. Noin 4–6 viikkoa leikkauksen jälkeen tehdään jälkikontrolli, jossa tutkitaan, että kaikki on kunnossa.

Jos leikkauksen jälkeen ensin hyvin nähnyt silmä samentuu, siihen tulee rähmintää, punoitusta, kipua tai paineen tunnetta, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä leikanneeseen yksikköön.

10. Estääkö leikkaus muiden silmäsairauksien ilmaantumisen?

Kaihileikkaus ei hoida tai ehkäise muita silmäsairauksia, joten leikkauksen jälkeenkin on syytä huolehtia säännöllisistä silmälääkärin tarkastuksista. Ikääntyminen lisää myös esimerkiksi glaukooman eli silmänpainetaudin riskiä.

Muut lähteet: Käypä hoito potilaalle, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto