FAS-lapsi kärsii äidin alkoholinkäytöstä koko ikänsä
Joka vuosi Suomessa syntyy 30–100 lasta, joilla todetaan sikiön alkoholioireyhtymä (FAS, fetaali alkoholisyndrooma). FAS on yhdistelmä psyykkisiä ja fyysisiä vaurioita, jotka lapsi saa altistuttuaan sikiöaikana alkoholille.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Vaurioiden laajuudella ja äidin nauttimalla alkoholimäärällä on selkeä yhteys, mutta on tärkeää ymmärtää, että jopa pienet alkoholimäärät voivat aiheuttaa sikiövaurion.
On arvioitu, että FAS on kuudella prosentilla niistä lapsista, joiden äidit ovat alkoholisteja ja käyttävät jatkuvasti liikaa alkoholia.
FAS-lapsilla monenlaisia oireita
FAS-lapset kasvavat usein normaalia hitaammin. Alhainen painonkehitys jatkuu vuosia syntymän jälkeen. Poikkeava ulkonäkö kuten pieni päänympärys, pienet silmät, litteät kasvot ja lyhyt pystynenä ovat tyypillisiä piirteitä.
Elinten epämuodostumia esiintyy myös, varsinkin sydänvikoja. Myös aivot voivat jäädä pienemmiksi kuin tavallisesti.
Monilla FAS-lapsista on myös henkisiä vaurioita. Näistä tavallisimpiin kuuluvat ylivilkkaus, keskittymisvaikeudet, oppimisvaikeudet, huono lähimuisti ja puutteelliset päättelykyvyt.
FAS:n vaikutukset kestävät yleensä koko eliniän ja johtavat psyykkisiin ja käytöksen ongelmiin. Psyykkiset diagnoosit kuten ADHD ja DAMP ovat yliedustettuina näiden lasten keskuudessa verrattuna muuhun väestöön.
Merkittävästi suurempi ryhmä lapsia kärsii sikiökautisista alkoholivaurioista, jotka eivät kuitenkaan ole niin vakavia, että täyttäisivät FAS:n diagnostiset kriteerit.
Tällaisia vaurioita kutsutaan sikiökautisiksi alkoholivaikutuksiksi. Tämän ryhmän ajatellaan olevan noin kymmenen kertaa niin suuri kuin FAS-ryhmän, mikä tarkoittaa noin 300–1 000 lasta vuosittain Suomessa. Oireet, joita näillä lapsilla esiintyy, ovat samoja kuin FAS:ssa, mutta lievempinä.
Alkoholinkäytölle raskauden aikana ei turvarajaa
Ei ole osoitettu, että lapselle olisi vaarallista, jos äiti juo yksittäisen alkoholiannoksen tietämättä vielä olevansa raskaana.
Lapsen aivot ja muut elimet alkavat kehittyä kolmannella raskausviikolla, jolloin ne ovat erityisen herkkiä.
Alkoholinkäytölle ei kuitenkaan voida asettaa mitään turvallista rajaa raskauden aikana. Tämä koskee myös alkuraskautta, jolloin sikiön elimet kehittyvät.
Siksi ei pidä juoda alkoholia, jos raskaudesta on pienikin epäilys. Alkoholia tulisi välttää jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
Asiantuntija: Anders Hansen, lääkäri
Kuvitus: iStockphoto
-
Äkillinen ilmarinta on usein tupakoitsijan vaiva
Spontaanissa ilmarinnassa keuhko painuu äkillisesti kasaan ilman ulkoista syytä. Tilaan sairastuneista valtaosa on tupakoitsijoita.
-
Peliriippuvuutta salaillaan – näin tunnistat ongelman
Peliriippuvaisen tilanne koskettaa myös lähimmäisiä ja ongelmaan voi hakea apua myös yhdessä.
-
Harvinainen keuhkofibroosi oireilee sydänsairauden tapaan
Keuhkokudoksen arpeutuminen heikentää toimintakykyä ja voi olla seurausta eri riskitekijöille altistumisesta.
-
Alkoholimyrkytys syntyy usein huomaamatta – tunnista läheisesi oireet
Selkeää myrkytysrajaa on vaikea määrittää, sillä asiaan vaikuttavat useat tekijät.