Migreeni
Vaikea migreeni ajoi vertaistuen pariin: ”Ryhmässä vallitsee sanaton ymmärrys”
Satu ja Marja-Liisa vetävät migreenipotilaiden vertaistukiryhmiä. He kertovat saaneensa voimaa arkeensa, ja kannustavat muitakin hakeutumaan vertaistuen pariin.
Aurallinen migreeni ja hormonit: millainen ehkäisy sopii? Entä hormonikorvaushoito?
Aurallinen migreeni luo haasteita hormonivalmisteiden käyttöön. Auralliseen migreeniin liittyy suurentunut aivoinfarktiriski.
-
Migreenin estohoito koetaan riittämättömäksi
-
Päätä särkee, onko kyseessä migreeni?
Päänsärky on ikävä riesa, josta lähes kaikki kärsivät ainakin joskus. Mistä sitten erottaa migreenin ja jännityspäänsäryn?
-
Raskaus rajoittaa migreenin hoitomahdollisuuksia: turvalliset lääkkeet vähissä
Migreenin turvalliset hoitomahdollisuudet ovat raskauden aikana rajalliset, joten lääkkeettömien hoitojen osuus korostuu.
-
Lasten migreeni on yleinen vaiva – tunnista taudin erityispiirteet
Migreeni ei katso ikää, sillä myös moni lapsi sairastaa migreeniä. Lapsen migreenin tunnistamisessa vaaditaan huolellisuutta, sillä pieni lapsi ei välttämättä osaa kuvata oireitaan tarkasti.
-
Migreeni aiheuttaa paljon sairauspoissaoloja – joustavuus auttaa
Migreeni aiheuttaa paljon sairauspoissaoloja, ja voi estää tiettyjen töiden tekemisen kokonaan. Avainasemassa ovat työelämän joustavuus ja lääkityksen onnistuminen.
-
Vertaistuki auttaa elämään migreenin kanssa
Migreeni voi aiheuttaa yksinäisyyttä, mutta sairauden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Vertaistukea on saatavilla niin sosiaalisessa mediassa kuin kasvokkainkin.
-
Mitä ovat päänsärkypäiväkirja ja päänsärkypassi?
Päänsärkypäiväkirja ja -passi ovat migreeniä sairastavan apuvälineitä. Jos sairastat migreeniä, niihin kannattaa tutustua.
-
Krooninen migreeni voi tehdä yksinäiseksi
Migreeni on kokonaisvaltainen sairaus, joka voi jopa aiheuttaa yksinäisyyttä. Läheisetkään eivät välttämättä osaa auttaa, vaikka haluaisivat olla tukena.
-
Uusi biologinen lääke voi tuoda avun vaikeasta migreenistä kärsivälle
Migreenin nykyisten estohoitojen ongelma on riittämätön teho ja hankalat haittavaikutukset. Uudet biologiset estohoidot voivat sopia erityisesti niille, joille nykyiset hoidot eivät ole riittäviä.
-
Botuliini, verenpainelääke, masennuslääke… Migreenin taklaus ei aina onnistu
Migreenin nykyisten estolääkkeiden ongelma on, että ne aiheuttavat monelle käyttäjälle ikäviä haittavaikutuksia eivätkä ne välttämättä tehoa tarpeeksi hyvin.
-
Tiesitkö, että hoitamaton migreeni voi muuttua pahemmaksi?
Migreeni voi kroonistua eli muuttua jatkuvaksi, jos sitä ei saada hyvällä hoidolla aisoihin. Kroonista migreeniä on vaikeampi hoitaa kuin kohtauksittaista migreeniä.
-
Migreeniä voidaan hoitaa monin tavoin
Migreeniä hoidetaan niin lääkkein kuin lääkkeettöminkin keinoin. Hoidon tavoitteena on vähentää kohtauksien esiintymistiheyttä ja lievittää kipua.
-
Tunnetko erityyppiset migreenit?
Migreeni on melko yleinen sairaus, jota potee joka kymmenes ihminen. Se on naisilla miehiä yleisempää, sillä naisista noin 15 prosenttia sairastaa migreeniä ja miehistä noin viisi prosenttia. Naisilla migreenin yleisyyteen vaikuttaa hormonikierto, joka voi laukaista mig...
-
Katkaise kierre: Särkylääkepäänsärky on merkki särkylääkkeiden liikakäytöstä
Särkylääkkeiden liiallisen käytön ensimmäinen haittavaikutus on päänsärky. Viimeistään päänsäryn kehittyessä on syytä katkaista vaarallinen kierre.
-
Sarjoittainen päänsärky repii ja polttaa – kohtaus iskee yllättäen
Sarjoittainen päänsärky eli Hortonin neuralgia esiintyy lyhytaikaisina sarjoina silmän seudussa. Kipu on polttavaa, repivää ja läpitunkevaa.
-
Kolmoishermosärky voi oireilla useita kertoja päivässä – terävä kipukohtaus lamauttaa
Kolmoishermosärky on kasvojen tuntohermotuksesta vastaavan aivohermon kiputila. Vaiva ilmaantuu yleensä keski-iässä, mutta sitä voi esiintyä kaikenikäisillä.
-
Anu kärsii kroonisesta migreenistä: ”Toimintakyky romahtaa totaalisesti”
Anu Ylönen saa migreenikohtauksia jopa useita kertoja viikossa. Rajut kohtaukset lamaannuttavat pahimmillaan täysin.
-
Särytön migreenikohtaus yllättää – tunnista oireet
Näköhäiriöitä, puutumista, puhevaikeuksia, voimattomuutta? Outojen oireiden aiheuttaja voi olla särytön migreeni.
-
Näin helpotat migreenin oireita
Migreenikohtaus aiheuttaa kovaa kipua, joka lamauttaa nopeasti. Apuun kannattaa ottaa niin kotikonstit kuin tarvittaessa myös lääkityskin.
-
Mikä laukaisee migreenikohtauksen?
Migreeni on voimakas päänsärkykohtaus, joka lamauttaa hetkessä. Useimmiten sen laukaisee joku ulkoinen tekijä.