Aivolisäkkeen rauhaskasvain voi aiheuttaa käsien ja jalkojen kasvua vielä aikuisiässä
Harvinainen ja huonosti tunnettu akromegalia saa aikaan kasvuhormonin erittymistä ja voi aiheuttaa monia yleisoireita.
Akromegalia on sairaus, joka johtuu kasvuhormonin ylituotannosta. Sairaus on suhteellisen harvinainen ja uusia tapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 20.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Kasvuhormonin tuotanto tapahtuu aivolisäkkeeksi kutsutussa aivojen osassa. Liikatuotanto johtuu yli 99 prosentissa tapauksista hyvänlaatuisesta kasvaimesta aivolisäkkeessä.
Mitä akromegalialla tarkoitetaan?
Kasvuhormonin liikatuotanto aiheuttaa tyypillisiä muutoksia, riippuen sairauden syntyhetkestä. Sairauden alkaessa ennen pituuskasvun päättymistä seurauksena voi olla jättikasvuisuus. Sairauden kehittyessä aikuisille, joiden kasvu on loppunut, tilaa kutsutaan akromegaliaksi. Aikuisilla yksittäiset luut voivat jatkaa kasvuaan kasvuhormonin vaikutuksesta. Kasvua voi havaita otsaluussa, alaleuassa, käsissä ja jaloissa. Sairaus aiheuttaa myös putkiluiden paksuuntumista ja jopa kieli voi kasvaa.
Kasvuhormoni vähentää elimistön sokeritasapainoa säätelevän insuliinin vaikutusta, jolloin riski sairastua diabetekseen kasvaa.
Millaisia oireita akromegalia aiheuttaa?
Kasvuhormoni vaikuttaa kehon moniin toimintoihin ja liikatuotanto voi aiheuttaa erilaisia oireita. Monet oireista häviävät hormonitason palautuessa hoidon myötä. Alla luetellaan yleisimmät oireet:
- Isommat kädet ja jalat. Kengän koon suureneminen. Sormukset ja käsineet jäävät pieniksi, kasvonpiirteet muuttuvat jykevämmiksi, ääni syvenee.
- Väsymys ja lisääntynyt hikoilutaipumus ovat tavallisia.
- Sormien pistely ja tunnottomuus, joka johtuu paineesta ranteen hermossa (rannekanavaoireyhtymä).
- Kuorsaaminen, hengityskatkokset (uniapnea) ja huono unen laatu.
- Muuttuneet kehon mittasuhteet.
- Kuukautishäiriöt, impotenssi ja alentunut sukupuolivietti.
- Päänsärky ja mahdollisesti näköhäiriöt.
- Lihas -ja nivelkivut.
- Painonnousu.
Kun sairautta epäillään
Diagnoosi voidaan tehdä oireiden ja tyypillisten muutosten perusteella yhdessä verikokeiden kanssa. Yleensä oireet kehittyvät niin hitaasti, että päivittäin potilaan kanssa tekemisissä olevat ihmiset eivät huomaa muutoksia. Yleislääkärin on tehtävä lääkärintarkastus ja mahdollisesti näöntarkastus. Jos tutkimukset vahvistavat epäilyn akromegaliasta, potilas tulee lähettää hormonisairauksien asiantuntijan (endokrinologin) tutkimuksiin.
Asiantuntijan suorittamia yleisiä tutkimuksia ovat:
- Erilaiset verikokeet, erityisesti erilaiset hormonianalyysit (kasvuhormoni, IGF-1, prolaktiini, ACTH, aamukortisoli, LH, FSH, TSH, FT4, elektrolyytit).
- Sokerirasituskoe.
- Aivolisäkkeen kuvantaminen magneettikuvauksella.
Leikkaushoito ja mahdolliset haitat
Akromegalian tärkein hoito on nenän kautta tehtävä leikkaus, jossa kasvuhormonia tuottava kasvain pyritään poistamaan mahdollisimman täydellisesti. Joissain tapauksissa, kun kasvain on suuri, leikkaus suoritetaan kallon kautta. Kasvaimen ollessa suuri ( yli 1 cm halkaisija) kaikkea kasvainkudosta ei välttämättä kyetä poistamaan. Tällöin hoitoa täydennetään lääkehoidolla ja tarvittaessa sädehoidolla.
Mahdollisia lääkehoitoja ovat somatostatiinin ja dopamiinin kaltaisesti vaikuttavat lääkkeet. Joissain tapauksissa kasvuhormonin vaikutusta pitää hillitä kasvuhormonireseptorin toimintaa estävillä lääkkeillä.
On mahdollista, että kasvaimen kasvu vahingoittaa aivolisäkettä tai että aivolisäke vaurioituu leikkauksen yhteydessä. Tällöin on riskinä aivolisäkkeen vajaatoiminnan kehittyminen, minkä seurauksena potilas voi tarvita hormonikorvaushoitoa.
Akromegalia ja arki
Akromegalia on krooninen sairaus ja diagnoosin viivästyminen lisää liitännäissairauksien riskiä. Onnistuneen hoidon myötä on kuitenkin mahdollista, että potilas kykenee jatkamaan työelämässä ja elämänlaatu säilyy varsin hyvänä.
Lähteet:
Medibas
-
Mistä apu migreeniin, jonka estohoito on aiemmin epäonnistunut?
Migreenin estohoidossa on aiemmin turvauduttu lääkkeisiin, joiden teho on jäänyt osalle riittämättömäksi. Nyt avuksi ovat tulleet biologiset estohoidot, joista osa vaikeasta migreenistä kärsivistä on saanut avun.
-
Migreenin estohoito koetaan riittämättömäksi
-
Vaikea migreeni ajoi vertaistuen pariin: ”Ryhmässä vallitsee sanaton ymmärrys”
Satu ja Marja-Liisa vetävät migreenipotilaiden vertaistukiryhmiä. He kertovat saaneensa voimaa arkeensa, ja kannustavat muitakin hakeutumaan vertaistuen pariin.
-
Aurallinen migreeni ja hormonit: millainen ehkäisy sopii? Entä hormonikorvaushoito?
Aurallinen migreeni luo haasteita hormonivalmisteiden käyttöön. Auralliseen migreeniin liittyy suurentunut aivoinfarktiriski.