Aivoinfarktin hoitoja ovat liuotus tai trombektomia – tiedätkö, mitä hoidossa tapahtuu?
Kun vaarana on aivoinfarkti, tukkiutunut verisuoni pyritään avaamaan pikaisesti liuotushoidolla. Jos liuotus ei tepsi tai siihen ei voida ryhtyä, avuksi otetaan trombektomia.
Aivoinfarktiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 24 000 henkilöä, joista neljäsosa on työikäisiä. Jos epäilet kärsiväsi aivohalvauksen oireista, hakeudu välittömästi sairaalaan.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Sairaalassa hoidoksi valitaan yleensä liuotushoito, joka voidaan antaa vain 4,5 tunnin sisällä oireiden alusta. Tämän jälkeen siitä ei ole hyötyä. Trombektomia eli tukoksen mekaaninen poisto on aivoinfarktien uusin hoitokeino, joka tulee apuun silloin, kun liuotushoito ei tepsi tukokseen tai sitä ei voida jostain syystä tehdä.
Katso Aivoliiton videot ja tutustu toimenpiteisiin tarkemmin.
Video: Mitä liuotushoidossa tapahtuu?
Video: Mitä trombektomiassa tapahtuu?
Lue myös:
Tiedätkö, miltä aivoverenkiertohäiriön aiheuttamat oireet näyttävät?
-
Mistä apu migreeniin, jonka estohoito on aiemmin epäonnistunut?
Migreenin estohoidossa on aiemmin turvauduttu lääkkeisiin, joiden teho on jäänyt osalle riittämättömäksi. Nyt avuksi ovat tulleet biologiset estohoidot, joista osa vaikeasta migreenistä kärsivistä on saanut avun.
-
Migreenin estohoito koetaan riittämättömäksi
-
Vaikea migreeni ajoi vertaistuen pariin: ”Ryhmässä vallitsee sanaton ymmärrys”
Satu ja Marja-Liisa vetävät migreenipotilaiden vertaistukiryhmiä. He kertovat saaneensa voimaa arkeensa, ja kannustavat muitakin hakeutumaan vertaistuen pariin.
-
Aurallinen migreeni ja hormonit: millainen ehkäisy sopii? Entä hormonikorvaushoito?
Aurallinen migreeni luo haasteita hormonivalmisteiden käyttöön. Auralliseen migreeniin liittyy suurentunut aivoinfarktiriski.