Vaihdevuodet tulevat suurinpiirtein 51-vuotiaana
Osalla naisista ei ole mitään vaihdevuosivaivoja, kun taas toisten elämä muuttuu täysin. Suurimmalla osalla vaihdevuodet ilmenevät samalla lailla kuin omalla äidillä.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Menopaussi, eli viimeisten kuukautisten ajankohta, tulee suomalaisilla naisilla keskimäärin 51-vuotiaana. Vaihdevuosiksi kutsutaan ajanjaksoa, joka alkaa muutamia vuosia ennen menopaussia ja jatkuu joitakin vuosia kuukautisten loppumisen jälkeen.
Mistä vaihdevuodet johtuvat?
Naisen vaihdevuodet johtuvat munasarjojen toiminnan hiipumisesta. Kun aivot eivät hormonaalisin signaalein onnistu enää stimuloimaan munasarjoja, loppuu munasarjojen naissukuhormonien (estrogeenin ja keltarauhashormonin eli progesteronin) tuotanto. Pieniä määriä estrogeenia tuotetaan kuitenkin edelleen miessukuhormonin (testosteroni) kautta, koska testosteronia muodostuu naisillakin muun muassa lisämunuaisissa, ja rasvakudoksessa se muuntuu estrogeeniksi.
Milloin vaihdevuoteni alkavat?
Vaihdevuosien ajankohta ja oireet vaihtelevat paljon yksilöiden välillä. Äidin ja tyttären vaihdevuodet alkavat yleensä samoihin aikoihin.
Mitä elämänmuutoksia vaihdevuodet voivat aiheuttaa?
Menopaussin ajankohdassa ja oirekuvan voimakkuudessa on paljon yksilöllistä vaihtelua. Vaihdevuosia ei välttämättä edes huomaa muuten kuin, että kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi ja lopulta jäävät kokonaan pois. Toisilla naisilla elämä muuttuu täysin, kun he saavat kaikki hankalimmat mahdolliset vaihdevuosioireet.
Mitä vaivoja vaihdevuosioireisiin kuuluu?
Tavallisimpia oireita ovat äkilliset kuumat aallot, jotka nousevat rintakehältä kasvoille ja hiuspohjaan. Kuumat aallot tulevat yhtäkkiä tilanteesta riippumatta.
Monilla naisilla kuumaa aaltoa seuraa pään ja rintakehän alueen hikoilu. Kohtaukset ovat usein lyhyitä, muutamia minuutteja, mutta erityisesti vaihdevuosien alkuvaiheessa ne voivat tulla useita kertoja tunnissa.
Monille tulee myös nukkumisvaikeuksia pitkin yötä herättävien kuumien aaltojen ja hikoilujen vuoksi. Hikoilut voivat olla niin voimakkaita, että lakanat täytyy vaihtaa useamman kerran yössä.
Jotkut voivat lisäksi saada masennusoireita, mielialavaihteluita, päänsärkyä ja muistivaikeuksia. Iho ja limakalvot tulevat ohuemmiksi ja hauraammiksi. Hiukset myös muuttuvat ja ikenet alkavat vuotaa herkemmin.
Yhdynnässä emättimen limakalvon rauhaset eivät voitele limakalvoa enää yhtä hyvin kuin ennen, ja emättimen ulkosuun ja virtsaputken seudulla on lisääntynyt taipumus kutinaan ja kirvelyyn. Osalla naisista seksihalut vähenevät ja orgasmit laimenevat. Tiheä virtsaamistarve ja virtsankarkailu tulevat yleisemmiksi, ja lisäksi virtsatietulehduksia voi tulla helpommin.
Lisäksi vaihdevuosilla on yhteys luuston haurastumiseen (osteoporoosi) sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Ennen menopaussia normaalin kuukautiskierron aikaiset korkeat estrogeenipitoisuudet suojaavat naisia hyvin osteoporoosilta ja sydän- ja verisuonitaudeilta mukaanlukien sydäninfarkteilta.
Estrogeenihoito on tehokas
Jos sinulla on vaikeita vaihdevuosioireita, voidaan näitä hoitaa lääkkeillä. Tehokkain kuumien aaltojen ja hikoilujen hoito on estrogeeni tablettina, laastarina tai geelinä.
Naisilla, joilla kohtua ei ole poistettu, täytyy estrogeenihoitoon yhdistää keltarauhashormoni kohdun limakalvon liikakasvun välttämiseksi. Tähän löytyy erilaisia lääkeyhdistelmiä, joiden kanssa joko kuukausittaiset vuodot jatkuvat tai jäävät kokonaan pois.
Hormonihoitoon liittyy pieni rintasyöpäriskin lisääntyminen pitkäaikaiskäytössä. Estrogeenihoitoa ei pidä käyttää, jos on sairastanut rintasyövän, veritulpan, maksasairauden tai jos on epäselviä verisiä vuotoja emättimestä.
Hormonihoitojen, kuten lähes kaikkien muidenkin hoitojen, kohdalla on punnittava hyödyt ja haitat. Hormonihoidon etuna on, että naisen vaihdevuosioireet helpottavat. Jos hoitoa käytetään oikealla tavalla, syöpäriski ei kasva.
Jos ainoana oireena on genitaalialueen kuivat ja hauraat limakalvot, riittää hoidoksi paikallinen estrogeenihoito voiteena tai emätinpuikkoina. Keltarauhashormonia ei tarvita paikallisen estrogeenihoidon kanssa. Paikallishoitoon ei myöskään liity syöpäriskin kasvamista.
Mitä voit tehdä itse?
Myös vaihdevuosien aikaan suositellaan säännöllistä liikuntaa. Esimerkiksi puolen tunnin reipas kävely 4–5 kertaa viikossa lisää terveitä vuosia ja sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia.
Fyysinen aktiivisuus vahvistaa luustoa, lisää yleistä hyvinvointia ja helpottaa nukkumista. Akupunktio, rentoutusharjoitukset ja jooga voivat myös monilla vähentää kuumia aaltoja ja hikoiluja.
Asiantuntijat: Christel Bech, sairaanhoitaja ja Angelica Lindén Hirschberg, synnytysopin ja ja gynekologian professori, Karoliininen sairaala
Kuvitus: iStockphoto
-
Sterilointi on loppuelämän valinta
Sterilointi vähentää munasarjasyövän riskiä ja saattaa aiheuttaa vaihdevuosien aikaistumista.
-
Lantionpohjan laskeuman helpoin kotihoito on jumppa
Kohdun tai emättimen tukikudosten veltostumiseen ikääntymisen tai leikkauksen seurauksena on mahdollista vaikuttaa.
-
Rintatulehdus on kivulias – tehokas rinnan tyhjennys on ensisijainen hoito
Rintatulehdus eli mastiitti on imetyksen aikainen rintatulehdus, joka voi vaatia talttuakseen antibioottihoidon. Lapsi saa imeä maitoa myös tulehtuneesta rinnasta.
-
Arviolta kuudennes pareista kärsii lapsettomuudesta elämänsä aikana
Tahaton lapsettomuus on usein hyvin haavoittava kokemus. Tarjolla on monenlaisia hoitoja, joiden avulla osa saa toivomansa lapsen.
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja