Kirvelyä, arkuutta, yhdyntäkipua – emättimen kuivuus liittyy estrogeenin puutteeseen
Tietoa | Vaihdevuodet

Kirvelyä, arkuutta, yhdyntäkipua – emättimen kuivuus liittyy estrogeenin puutteeseen

Emättimen kuivuminen on yleinen oire vaihdevuosien jälkeen, mutta sitä voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla. Paikallishoito on tehokas apu.


Julkaisupäivä: 15.3.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Kun emätin ei ole riittävän kostea ja voideltu, se voi tuntua kuivalta ja ärtyneeltä. Kuivuus aiheuttaa kirvelyä ja kipuja. Vaihdevuosien jälkeen emättimen kuivuus on yleisin yhdyntäkipujen syy (dyspareunia).

Emättimen kuivuus on yleinen tilanne, jota voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla. Jopa 40 prosenttia naisista, joiden kuukautiset ovat loppuneet, saa vaivoja emättimen kuivuudesta. Oireita voivat olla:

  • kuivuus.
  • kutina.
  • kirvely.
  • vuodot.
  • kipu tai lievä verenvuoto yhdynnän aikana.
  • virtsatievaivat, kuten virtsankarkailu ja virtsatietulehdukset.

Estrogeenin puute on yleisin syy

Estrogeenin puute on yleisin syy emättimen kuivuuteen. Naishormoni estrogeenia tarvitaan pitämään emättimen limakalvot kosteina ja joustavina. Myös emättimen bakteeriympäristö muuttuu estrogeenitason laskiessa: laktobasillit vähenevät, pH nousee ja puolustus infektioita vastaan heikkenee.

Alhaisen estrogeenitason syyt:

  • Yleisin syy on, että elimistön estrogeenitaso laskee hitaasti vaihdevuosien aikana kuukautisten loppumiseen saakka. Tupakoivien naisien vaihdevuodet tulevat aikaisemmin.
  • Munasarjojen kirurginen poisto ennen vaihdevuosia.
  • Tilapäinen estrogeenin puutos synnytyksen jälkeen ja imetyksen aikana.
  • Munasarjojen heikentynyt toiminta sädehoidon tai solunmyrkkyhoidon seurauksena.
  • Antiestrogeenihoito, esimerkiksi rintasyöpään annettavalla tamoksifeenilla.

Myös liiallinen genitaalialueen pesu kuivattaa ihoa ja limakalvoja. Emättimen huuhtelu ja pesu voi häiritä normaalia bakteeriflooraa. Se voi myös saada emättimen tuntumaan kuivalta. Liian tiheitä alapesuja ja saippuaa on syytä välttää.

Sjögrenin oireyhtymä on autoimmuunisairaus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää elimistön terveen kudoksen kimppuun. Kuivien silmien ja suun kaltaisten oireiden lisäksi sairaus voi aiheuttaa myös emättimen kuivuutta.

Emättimen limakalvojen kuivuutta voi esiintyä myös kroonisessa sieni-infektiossa ja emättimen bakteeri-infektiossa.

Paikallishoito on tehokas apu

Kun emättimen kuivuuden taustalla on estrogeenin puute, estrogeenihoito on tehokkain. Hoito on tavallisesti paikallishoitoa voiteella tai emätinpuikoilla. Voiteet tai emätinpuikot viedään emättimeen joka ilta parin viikon ajan ja sen jälkeen kaksi kertaa viikossa. Voidaan ostaa ilman reseptiä apteekista.

Mitä voi tehdä itse?

Pese intiimiöljyllä. Vältä sukuelinten alueen pesua saippualla ja vedellä, käytä sen sijaan öljyä. Levitä öljy ennen suihkua, jolloin se suojaa herkkiä limakalvoja. Apteekissa on valittavana useita erilaisia intiimiöljyjä.

Liukuvoiteet/kosteuttavat valmisteet: Jos kuivuus aiheuttaa yhdyntäkipua, avuksi voi käyttää liukuvoidetta. Voide pitää emättimen kosteana useita tunteja. Liukuvoide viedään emättimeen ennen yhdyntää. Kumppanin peniksen voitelu liukuvoiteella voi myös auttaa.

Kosteuttavat valmisteet auttavat pitämään emättimen kosteana kauemmin kuin liukuvoiteet. Kosteuttavat tuotteet pitävät yllä emättimen hapanta ympäristöä, mikä voi vähentää infektioriskiä. Liukuvoiteet ja kosteuttavat valmisteet eivät sisällä estrogeenia. Niitä voi ostaa apteekista.

Kosteuttavan emätintabletin vaikuttavana aineena on hyaluronihappo, joka vahvistaa emättimen limakalvoa ja samalla vähentää bakteeritulehduksen riskiä.

Diagnoosi tarvittaessa tutkimuksen avulla

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos

  • oireet viittaavat tulehdukseen
  • esiintyy ylimääräistä veristä vuotoa
  • oireena on virtsaamisvaivoja, kipuja tai selittämättömiä vuotoja
  • itsehoito ja -lääkintä eivät auta.

Lääkäri voi tehdä diagnoosin gynekologisen tutkimuksen avulla. Lääkäri tutkii joskus myös emättimen eritteet mikroskoopilla ja ottaa mahdollisesti näytteitä viljelyä varten sulkeakseen pois infektion mahdollisena aiheuttajana.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock