Uutta tietoa PCOS:stä: teini-iän kuukautishäiriöt suurentavat riskiä
Oulun yliopiston väitöstutkimus paljastaa, että kuukautishäiriöt ja mieshormoniylimäärä murrosiässä kasvattavat munasarjojen monirakkulaoireyhtymän ja lapsettomuusongelmien riskiä.
PCOS on naisten tavallisin hormonaalinen häiriö, jota sairastaa 5–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Oireyhtymän tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta sekä perimän että ympäristötekijöiden ajatellaan vaikuttavan häiriön kehittymiseen.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Kuukautiskierron häiriöt, mieshormonien ylimäärästä johtuva liiallinen karvankasvu ja akne, sekä kaikututkimuksissa todettu munasarjojen monirakkulainen rakenne ovat tyypillisiä PCOS:n tunnusmerkkejä.
Muita enemmän lapsettomuutta
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan 16-vuotiaana esiintyvät kuukautiskierron häiriöt ja mieshormoniylimäärä olivat yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua monirakkulaiseen munasarjaoireyhtymään (PCOS) ja kärsiä lapsettomuusongelmista 26-vuotiaana.
Tiedot selviävät lääketieteen lisensiaatti Sammeli Westin väitöskirjasta, jossa tutkittiin murrosiän kuukautishäiriöiden ja kohonneiden mieshormonipitoisuuksien yhteyttä lisääntymisterveyteen ja PCOS:n kehittymiseen nuorella aikuisiällä.
Väitöskirjassa selvitettiin lisäksi PCOS:stä kärsivien ja terveiden naisten välisiä eroja hedelmällisyydessä ja lisääntymisterveydessä. Tutkimuksen mukaan PCOS-naisten lapsiluku oli pienempi verrattuna terveisiin naisiin ja he tarvitsivat merkittävästi enemmän lapsettomuushoitoja. Lihavuuden todettiin alentavan hedelmällisyyttä entisestään.
Vaikutusta myös raskausdiabetekseen
Lisäksi väitöskirjassa tarkasteltiin PCOS:n, ylipainon ja mieshormoniylimäärän merkitystä raskausdiabeteksen, diabeteksen esiasteiden ja tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä 46 ikävuoteen mennessä.
PCOS ei ollut itsenäinen riskitekijä raskausdiabeteksen kehittymiselle, kun taas ylipainon ja mieshormonien ylimäärän todettiin altistavan raskausdiabetekselle. Kohonnut diabeteksen esiasteiden ja tyypin 2 diabeteksen riski PCOS:stä kärsivillä naisilla näyttäisi johtuvan lähinnä ylipainosta, vaikka myös PCOS todettiin itsenäiseksi riskitekijäksi tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle. Näin ollen ylipainoisille PCOS-naisille tulisi tarjota säännöllistä sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden seulontaa.
Väitöstutkimuksen tulokset perustuvat laajoihin Pohjois-Suomen syntymäkohortteihin 1966 ja 1986. Tietoja täydennettiin THL:n ylläpitämästä syntymärekisteristä ja hoitoilmoitusjärjestelmästä (HILMO) sekä Kelan lääkerekisteristä.
Lähde: Oulun yliopisto
Kuvitus: iStockphoto
Lue myös: Kuukautishäiriöitä, aknea, karvankasvua – onko outojen oireiden takana PCOS?
-
Sterilointi on loppuelämän valinta
Sterilointi vähentää munasarjasyövän riskiä ja saattaa aiheuttaa vaihdevuosien aikaistumista.
-
Lantionpohjan laskeuman helpoin kotihoito on jumppa
Kohdun tai emättimen tukikudosten veltostumiseen ikääntymisen tai leikkauksen seurauksena on mahdollista vaikuttaa.
-
Rintatulehdus on kivulias – tehokas rinnan tyhjennys on ensisijainen hoito
Rintatulehdus eli mastiitti on imetyksen aikainen rintatulehdus, joka voi vaatia talttuakseen antibioottihoidon. Lapsi saa imeä maitoa myös tulehtuneesta rinnasta.
-
Arviolta kuudennes pareista kärsii lapsettomuudesta elämänsä aikana
Tahaton lapsettomuus on usein hyvin haavoittava kokemus. Tarjolla on monenlaisia hoitoja, joiden avulla osa saa toivomansa lapsen.