Stressi kuriin: helpot neuvot auttavat stressin hallinnassa
Hengitys on tiivistä, sydän hakkaa, mihinkään ei ole aikaa. Taidat olla stressaantunut? Ota stressi hallintaan helpoilla keinoilla.
Monet tuntevat itsensä stressaantuneiksi johtuen nykypäivän monista vaatimuksista. Helpoilla ohjeilla voit kuitenkin itse vähentää stressiä elämässäsi.
Stressinhallintaa on hyvä opetella etenkin silloin, kun tuntuu, että siihen ei ole aikaa.
Käy läpi kaikki suunnitelmat, jotka haluat toteuttaa. Jos olet stressaantunut, kannattaa huolehtia itsestäsi ensisijaisesti. Leivän voi ostaa, ikkunat pestä myöhemmin, eikä kukaan ole kuollut valmisruoan syömiseen.
Neuvoja stressinhallintaan
1. Sinun ei tarvitse heti suorittaa jokaista tehtävää listassa. Valitse listasta yksi tehtävä kerrallaan, ja kun opit ja sisäistät tehtävän arkipäivässäsi, siirry seuraavaan tehtävään.
2. Katso miten ne ihmiset toimivat, jotka eivät ole stressaantuneita, ja koita omaksua heidän käyttäytymistapojaan.
3. Havainnoi hengitystäsi. Miten hengität juuri nyt? Lyhyt, nopea hengitys on merkki stressistä. Yritä hengittää syvemmin. Hengitä sisään nenän kautta ja ulos suun kautta. Hengitysten laskeminen, esimerkiksi kymmeneen asti, voi auttaa ja rauhoittaa automaattisesti.
4. Kävele hitaammin ja katsele ympärillesi. Havainnoi taivaan väri, miltä puut, pensaat, kukat ja rakennukset näyttävät ohittaessasi ne. Tunne, miltä tuuli ja ilma tuntuvat poskeasi vasten.
5. Syö hitaammin. Vältä television tai tietokoneen edessä syömistä. Tee ateriasta miellyttävämpi soittamalla rauhallista taustamusiikkia tai sytyttämällä kynttilöitä – syötpä sitten yksin tai muiden kanssa. Älä siivoa ruokapöytää samantien syömisen jälkeen. Istu hetki paikoillasi ja anna ruoan sulaa rauhassa.
6. Ota huomioon itsesi samalla tavalla kuin huomioit perhettäsi ja ystäviäsi. Mitä ohjeita antaisit läheiselle ystävällesi, jonka pitäisi rentoutua? Anna nuo ohjeet itsellesi.
7. Aja rauhallisesti liikenteessä. Älä hermostu toisiin kuskeihin. Se ei hyödytä ketään.
8. Opettele näkemään omat negatiiviset ajatusmallisi. Älä tuhlaa energiaa ja kiukkua asioihin, joita et voi muuttaa. Hengitä syvään ja päästä irti tunteesta ja ajatuksesta. Ajattele jotain mukavaa sen sijaan. Jos negatiivinen ajatus palaa mieleesi, päästä siitä irti uudelleen.
9. Huolehdi itsestäsi ja kehostasi. Suo itsellesi omaa aikaa. Jos päiväsi ovat aina täynnä tekemistä, anna itsellesi lyhyitä lepohetkiä säännöllisesti.
10. Hyvä tapa rentoutua on kuunnella rentoutumisohjelmia. Ohjatut rentoutumisohjelmat kestävät noin 20 minuuttia ja tuona aikana toimit ohjeiden mukaan sekä kuuntelet rauhoittavaa taustamusiikkia. Tee rentoutumisesta päivittäinen rutiini.
11. Harrasta liikuntaa. Useat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että fyysinen aktiivisuus ehkäisee ja parantaa stressiä. Valitse itsellesi parhaiten sopiva liikuntalaji, esimerkiksi uinti, pyöräily, kuntosali, tanssi, jooga tai tai-chi. Myös kävely toimii stressin lievittäjänä.
12. Kerro perheellesi ja ystävillesi, että olet stressaantunut. On tärkeää saada läheisiltä tukea.
13. Yritä rentoutua ennen kuin menet nukkumaan. Yliväsyneenä voi kestää kauemmin rauhoittua nukkumaan. Hengitä syvään ja yritä rentouttaa kireät lihaksesi.
Toimittaja: Åsa Ekstrand
Päivittäjä ja suomentaja: Leila Kronström, lääkäri ja psykoterapeutti
Kuvitus: iStockphoto
-
Münchhausenin oireyhtymä tuottaa keksittyjä oireita
Potilaan selkeän oireilun taustalla voi olla myös toinen sairaus, jota on vaikea havaita ja hoitaa. Münchhausenin oireyhtymälle on tyypillistä lääketieteellisen huomion hakeminen keinoin, jotka voivat kuulostaa jopa uskomattomilta.
-
Bulimiasta paranee joka toinen
Bulimia nervosalle ovat ominaista toistuvat ahmimiskohtaukset sekä korostunut keskittyminen painonhallintaan.
-
Akuutin psykoosin voivat laukaista päihteet tai trauma
Harhaiset kuvitelmat, outo tai aggressiivinen käytös ja kykenemättömyys ymmärrettävään kommunikointiin voivat olla merkkejä psykoosista.
-
Anoreksia voi johtaa jopa sydänpysähdykseen
Anoreksia nervosa on vakava psykiatrinen sairaus. Sydän- ja verenkiertoelimistön oireita esiintyy jopa 80 prosentilla sairastuneista.