Kolme neljästä miehestä kärsii erektiohäiriöstä ajoittain – apua on saatavilla
Erektiohäiriö on kiusallinen ongelma, joka koskettaa valtaosaa miehistä joskus. Ongelmaan on monia syitä, ja se yleistyy iän myötä. Seksuaalinen halu ei kuitenkaan vähene iän myötä yhtä paljon kuin kyky.
Erektiohäiriö eli impotenssi tarkoittaa, että mies ei voi saada erektiota tai hän ei kykene ylläpitämään erektiota riittävän kauan yhdynnän onnistumisen kannalta.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
20–30-vuotiaista miehistä noin viisi prosenttia kärsii erektiohäiriöstä, ja 70–79-vuotiaista siitä kärsii noin 60 prosenttia.
Kyselytutkimusten valossa kolmella miehellä neljästä yhdyntä epäonnistuu erektiovaikeuksien vuoksi joka viidennellä yrityskerralla. Ajoittainen erektiovaikeus on siis tavallista, eikä se siten ole luonteeltaan häiriö, ellei ongelma ole toistuva ja vaikeuta olennaisesti sukupuolielämää.
Kun miehelle tulee erektiohäiriöitä, jotka eivät ole vain väliaikaisia, on tehtävä perusteellinen lääkärintarkastus. Tarkastuksessa voidaan havaita sairauksia, joiden hoitamisella voidaan parantaa miehen yleistä terveysennustetta.
Mikä aiheuttaa erektiohäiriön?
Erektion saavuttaminen edellyttää paisuvaiskudoksesta huolehtivan verenkierron normaalia toimintaa sekä toimintoja säätelevän hermoston (sisältää myös psykologiset mekanismit) normaalia toimintaa. Myös kehon hormonitasapainon on toimittava hyvin.
Näiden seikkojen takia erektiohäiriöön voi olla useita syitä, ja usein siihen vaikuttavat useat tekijät samanaikaisesti.
- Erektiohäiriön tavallisin fyysinen syy on jonkinlainen sairaus verisuonissa. Yleisimpiä syitä ovat verisuonten kalkkeutuminen (valtimotauti), sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes, mutta myös kohonnut verenpaine ja aivohalvauksen jälkitilat voivat heikentää erektiota.
- Multippeliskleroosi (MS-tauti), selkäydinvamma ja muut neurologiset sairaudet ja vammat voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä.
- Eturauhassyövän, virtsarakon syövänja paksusuolen syövän leikkaus ja/tai sädehoito vaikuttaa usein erektiokykyyn.
- Psyykkinen kuormitus ja riidat parisuhteessa (esimerkiksi mustasukkaisuus, epäsopu, epävarmuus ja suorituspaineet) voivat vaikuttaa haitallisesti erektioon.
- Myös psyykkisistä sairauksista voi seurata erektiohäiriöitä: ongelma on yleinen masennusten yhteydessä.
- Tupakointi on ilmiselvästi haittatekijä. Myös alkoholi ja tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa erektioon haitallisesti.
Miten erektiohäiriö diagnosoidaan?
Lääkäri esittää kysymyksiä seksuaalisesta toiminnasta ja siitä, millainen parisuhde on, saadakseen selvän kuvan ongelman kestosta, alkamisesta ja laajuudesta. Lisäksi lääkäri esittää kysymyksiä yleisestä terveydentilasta ja lääkityksestä.
Erektio-ongelman syitä pyritään löytämään myös kehoa tutkimalla. Verenpaine tarkistetaan, tutkitaan verenkierron toimintaa ja selvitetään, onko potilaalla diabetes.
Toisinaan peniksen paisuvaiskudokseen suihkutetaan erektion aiheuttavaa ainetta. Tällä testataan paisuvaiskudoksen reagointikykyä.
Joskus voi olla perusteltua ottaa näytteitä testosteronihormonista ja tehdä muita tutkimuksia, jos epäillään, että erektiohäiriön syynä on hormonaalinen epätasapaino.
Auttaako lääkitys?
Jos erektiohäiriöön on määritelty syy, on tärkeää hoitaa se. Erektiohäiriön hoitoon on myös varsin tehokkaita lääkkeitä, joiden sopivuus pitää tarkistaa lääkäriltä.
Erektiolääkkeiden käyttö voi olla vaarallista, jos potilaalla on hyvin alhainen verenpaine tai hän sairastaa sydänsairauksia, aivoverenkierron häiriöitä tai hoitamatonta diabetesta tai käyttää samanaikaisesti nitrovalmisteita, verenohennuslääkkeitä, verenpainelääkkeitä tai tiettyjä eturauhasen liikakasvuun oireisiin käytettäviä lääkkeitä.
Tällaisessa tapauksessa erektiohäiriötä voidaan hoitaa siittimeen pienellä ruiskulla ruiskutettavalla tai virtsaputkeen kapselissa asetettavalla alprostadiililla.
Mitä muita keinoja erektiohäiriön hoitoon on?
Mekaaniset apuvälineet voivat olla yksi vaihtoehto, mahdollisesti yhdistettynä lääkehoitoon.
Penisrengas on kumirengas, joka asetetaan peniksen juureen. Sitä käytetään, kun on vaikeuksia säilyttää erektio pidemmän aikaa.
Tyhjiöpumpussa on tiivis sylinteri, jonka sisään penis asetetaan, ja peniksen juureen laitetaan kumirengas. Aktivoimalla sylinterin pumppu saadaan luotua alipaine, ja peniksestä tulee jäykkä. Jäykkyys säilyy kumirenkaan ansiosta. Tästä voi kuitenkin olla vakavia haittavaikutuksia, jos penisrengas on paikallaan liian pitkään.
Erektiohäiriön kirurginen hoito
Leikkauksessa peniksen sisään laitetaan proteesi, jolloin erektion saaminen tapahtuu mekaanisesti. Proteeseja on olemassa useita erilaisia. Kirurgista hoitoa käytetään viimeisenä keinona, kun muut menetelmät ovat epäonnistuneet. Sivuvaikutuksia ovat muun muassa infektio, kipu peniksessä ja tunnottomuus.
Seksuaalineuvontaa erektiohäiriöstä kärsiville
Lääkärin tai seksologin antama seksuaalineuvonta on toivottavaa monille erektiohäiriöstä kärsiville potilaille. Joskus seksuaalineuvonta tai psykologinen neuvonta on ainoa hoito, joka tarvitaan, jotta erektio saadaan taas kuntoon. Joissain tapauksissa terapia on osa muuta hoitoa.
Jos erektiohäiriön takana on psyykkinen syy, esimerkiksi parisuhteen vaikeudet, hoidon onnistumista voi hyödyttää se, että parisuhteen molemmat osapuolet osallistuvat terapiaan.
Kirjoittaja: Ulf Malmsten, ylilääkäri, geriatrian erikoislääkäri
Päivittäjä: Magnus Fall, urologisen kirurgian erikoislääkäri, Sahlgrenskan yliopistollinen sairaala, Göteborg
Muut lähteet: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto
-
Miehen sterilointi on nopea toimenpide
Sterilointi varmistetaan siemennestenäytteellä kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä.
-
Gerastenian eli ikääntyvän henkilön haurastumisen juuret ovat sikiöajassa ja lapsuudessa
Alttius gerasteniaan voi syntyä jo varhaislapsuudessa ja jopa sikiöaikana, osoittaa tuore väitöstutkimus. Tehokas gerastenian ehkäisy edellyttää tietoa sen riskitekijöistä.
-
Arviolta kuudennes pareista kärsii lapsettomuudesta elämänsä aikana
Tahaton lapsettomuus on usein hyvin haavoittava kokemus. Tarjolla on monenlaisia hoitoja, joiden avulla osa saa toivomansa lapsen.
-
Ennenaikainen siemensyöksy koettelee seksielämää – harjoitteet voivat auttaa
Joka kolmas mies kärsii toistuvasti ennenaikaisesta siemensyöksystä jossain elämänsä vaiheessa. Jos ongelma vaivaa, avuksi voi ottaa itse tehtävät harjoitteet.