Miehen sterilointi on nopea toimenpide
Sterilointi varmistetaan siemennestenäytteellä kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä.
Vasektomia tarkoittaa toimenpidettä, jossa siittiöiden pääsy kiveksistä virtsaputkeen estetään.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Milloin sterilointi on mahdollinen?
Lain mukaan sterilointi voidaan tehdä suorittavan lääkärin päätöksellä henkilölle, joka on täyttänyt 30 vuotta tai jolla on yksin tai aviopuolison kanssa kolme lasta. Vasektomiaan tarvitaan kahden lääkärin lupa, jos toimenpidettä pyydetään ehkäisyn kohtuuttoman hankaloitumisen perusteella, eikä kumpikaan ensin mainituista ehdoista täyty. Potilaan pyytäessä lupaa periytyvän sairauden riskiin perustuen toimenpiteelle vaaditaan Valviran lupa muiden ehtojen jäädessä täyttymättä.
Lääkärillä on velvollisuus antaa tietoa toimenpiteen merkityksestä ja sen lääketieteellisistä seuraamuksista.
Missä ja miten sterilointi suoritetaan?
Sterilointi on mahdollista suorittaa sairaalan poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, halutessaan potilas voi saada rauhoittavan esilääkityksen. Kivespusseihin tehdään viillot siemenjohtimien paljastamiseksi. Siemenjohtimet katkaistaan, johtimien päät sidotaan tai poltetaan ja haavat ommellaan kiinni.
Kuinka varma toimenpide on?
Sterilointia pidetään hyvin varmana ehkäisykeinona, vaikka onkin olemassa yksittäistapauksia, joissa siemennesteelle on muodostunut uusi reitti, tai joissa toimenpiteen suorittaja on tehnyt puutteellista työtä. Epäonnistuneita toimenpiteitä on havaittu alle 1 prosentilla potilaista.
Noin kolme kuukautta toimenpiteen jälkeen annetaan siemennestenäyte, josta varmistetaan siittiöiden puuttuminen. Toimenpiteeseen voi luottaa vasta tarkastuksen jälkeen. Siihen asti ehkäisy tulee hoitaa muilla keinoin. ”Väärälle puolelle” katkaisukohtaa jääneiden siittiöiden poistumiseen tarvitaan noin kymmenen siemensyöksyä.
Sterilointi on pysyvä toimenpide. Se ei vaikuta hormonituotantoon eikä seksuaaliseen toimintaan. Vain hedelmöittämiskyky katoaa, muutoin kaikki toiminnot säilyvät ennallaan.
Kestääkö toipuminen pitkään?
Yleisimmät sterilisaation jälkivaikutukset ovat turvotus ja tilapäinen veren kertyminen kivespussiin. Joissakin tapauksissa voi esiintyä kipua kivespussissa ensimmäisinä päivinä toimenpiteen jälkeen. Leikkaushaavassa voi olla verenvuotoa tai arkuutta.
Aiemmin on ollut viitteitä siitä, että vasektomia lisää eturauhassyövän ja sydäninfarktin riskiä. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että näin ei ole. Myöskin seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat harvinaisia.
Tiedot tarkastanut: Kristina Gemzell-Danielsson, professori ja ylilääkäri, Karoliinisen yliopistosairaalan Naistenklinikka
Lähteet:
Medibas
-
Gerastenian eli ikääntyvän henkilön haurastumisen juuret ovat sikiöajassa ja lapsuudessa
Alttius gerasteniaan voi syntyä jo varhaislapsuudessa ja jopa sikiöaikana, osoittaa tuore väitöstutkimus. Tehokas gerastenian ehkäisy edellyttää tietoa sen riskitekijöistä.
-
Arviolta kuudennes pareista kärsii lapsettomuudesta elämänsä aikana
Tahaton lapsettomuus on usein hyvin haavoittava kokemus. Tarjolla on monenlaisia hoitoja, joiden avulla osa saa toivomansa lapsen.
-
Ennenaikainen siemensyöksy koettelee seksielämää – harjoitteet voivat auttaa
Joka kolmas mies kärsii toistuvasti ennenaikaisesta siemensyöksystä jossain elämänsä vaiheessa. Jos ongelma vaivaa, avuksi voi ottaa itse tehtävät harjoitteet.
-
Leikkaus on tehokas hoito eturauhasen liikakasvun oireisiin
Vaikka eturauhasen liikakasvu ei ole vaarallista, se voi aiheuttaa niin hankalia oireita, että leikkaushoito tulee kyseeseen. Apua kannattaa hakea, jos eturauhanen vaikeuttaa arkea.