Kilpirauhasen vajaatoiminnan toteaminen ja hoito
Kun hakeudut lääkäriin kilpirauhasen vajaatoiminnan oireiden perusteella, oireiden syytä lähdetään selvittämään niin keskustelun kuin verikokeidenkin avulla. Jos testeistä paljastuu vajaatoiminta, hoito on yleensä elinikäinen.
Kysyimme kilpirauhasen sairauksiin perehtyneeltä yleislääkäriltä Ulla Slamalta, miten kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan ja miten sairautta hoidetaan.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Miten kilpirauhasen vajaatoiminta diagnosoidaan?
Kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan kahden verikokeen avulla. Verestä mitataan TSH- eli tyreotropiinipitoisuus ja T4-V- eli vapaa tyroksiini -pitoisuus. Viitearvo TSH:lle on 0,5–3,6 mU/l eli milliyksikköä litrassa ja T4-V:lle 9–19 pmol/l eli pikomoolia litrassa. Yleensä vajaatoiminnassa TSH-arvo nousee ja T4-V laskee.
Joskus veren TSH-arvo voi olla lähellä viitearvojen ylärajaa mutta kuitenkin normaalilla alueella, ja samalla T4-V-arvo on myös viitearvojen sisällä lähellä alarajaa. Nuoren potilaan kohdalla voi olla tällöin hyödyllistä kokeilla tyroksiinilääkitystä pienellä annoksella, jos oireet täsmäävät vajaatoimintaan. Ikääntyneet eivät puolestaan hyödy tyroksiinilääkityksestä, vaikka arvot olisivat lähellä ylärajaa, sillä näyttää siltä, että pieni vajaatoimintaa suorastaan pidentää elinikää.
Jos halutaan selvittää vajaatoiminnan syy, voidaan mitata kilpirauhasen vasta-aineet TPOAb ja TyglAb ja selvittää, onko aiheuttajana krooninen autoimmuunitulehdus. TPOAb on usein koholla autoimmuunitulehduksessa, mutta joillakin potilailla voi olla vain kohonnut TyglAb.
Miten vajaatoimintaa hoidetaan?
Kroonisen vajaatoiminnan hoito on elinikäinen tyroksiinihormonilääkitys. Tyroksiini on kilpirauhasen erittämä hormoni, joka esimerkiksi säätelee kasvua ja aineenvaihduntaa, ja vajaatoiminnassa sitä ei erity tarpeeksi. Tyroksiinilääke otetaan yleensä aamuisin tyhjään vatsaan noin 15–60 minuuttia ennen aamiaista.
Tyroksiinin aloitus- ja ylläpitoannos on yksilöllinen, mutta periaate on se, että lääkitys aloitetaan pienellä annoksella, jota vähitellen nostetaan, kunnes kilpirauhasarvot ovat mahdollisimman lähellä TSH-arvoa 0,4–2. Potilaan oloa täytyy kuitenkin kuunnella ja toteuttaa hoito siten, että olo on mahdollisimman hyvä.
Alussa potilas käy kontrollikokeissa 6–8 viikon välein ja jatkossa kerran vuodessa, kun lääkitys on saatu tasolle, jossa vointi on hyvä, potilas on oireeton ja kilpirauhaskokeiden tulokset ovat normaalit.
Lue myös, mitä kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa pitää ottaa huomioon.
TSH säätelee kilpirauhasen toimintaa
TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Kun kilpirauhasesta johtuvassa vajaatoiminnassa kilpirauhasen tuottama tyroksiinipitoisuus veressä pienenee, aivolisäke ryhtyy tuottamaan lisää TSH:ta, jotta kilpirauhanen aktivoituisi tuottamaan lisää tyroksiinia. Kun vajaatoimintaa ruvetaan hoitamaan tyroksiinilla, TSH-arvo laskee.
TSH:n viitearvot ovat 0,5–3,6 mU/l (milliyksikköä litrassa), mutta hoidossa pyritään yleensä mahdollisimman lähelle 0,4–2 mU/l.
T4-V on vastuussa kilpirauhashormonin tehtävistä
Lyhenteessä T4-V kirjain T tarkoittaa tyroksiinia, numero 4 viittaa siihen, että tyroksiinimolekyylissä on neljä jodiatomiaja V tulee sanasta "vapaa". Suurin osa tyroksiinista kiertää veressä proteiiniin sitoutuneena, vain pieni osa on vapaana. Ainoastaan vapaa tyroksiini pystyy hoitamaan hormonin tehtäviä eli säätelemään aineenvaihduntaa. Mittaamalla vapaata tyroksiinia saadaan siis kuva toimivan hormonin määrästä. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa tyroksiinin määrä veressä on pienentynyt.
Yhteistyössä Kilpirauhasliitto
Kuvitus: Shutterstock
-
Lisäkilpirauhasen liikatoiminnan oireet voivat olla niukkoja – sairaus havaitaan usein sattumalta
Tauti on harvoin vakava, mutta voi vaatia leikkaushoitoa, mikäli sairaus aiheuttaa voimakkaita oireita.
-
Kaulan alueen leikkaus- tai sädehoito voi laukaista lisäkilpirauhasen vajaatoiminnan
Lisäkilpirauhasten poisto tai vaurioituminen voi johtaa tarkkaa hoitoa vaativaan kalsiumin puutokseen.
-
Kilpirauhasen liikatoiminnan hoito johtaa usein vajaatoimintaan
Kilpirauhasen häiriöt voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Liikatoiminnan syntymistä ei voi ehkäistä elintavoilla tai muilla toimilla.
-
Jodin puutos voi sairastuttaa kilpirauhasen
Jodi on tärkeä kivennäisaine, jota kilpirauhanen tarvitsee tuottaakseen hormoneja. Maitotuotteet, kananmunat sekä kala ovat tärkeitä jodin lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa.