Salmonella on yksi yleisimmistä tarttuvan mahataudin syistä
Salmonellat kuuluvat suolistobakteereihin, jotka säilyvät hengissä myös suoliston ulkopuolella. Tartunta aiheuttaa paksusuolen tulehduksen, joka johtaa ripuliin.
Salmonellainfektio on salmonellabakteerien aiheuttama suolistotulehdus salmonelloosi. Salmonella enterica -lajilla on yli 2 000 eri alatyyppiä. Salmonellainfektiot voidaan jakaa kahteen päätyyppiin, akuuttiin enterokoliittiin, toisin sanoen ohut- ja paksusuolen tulehdukseen, joka on yleisin sairaus, ja verenmyrkytykseen, jonka aiheuttavat ennen kaikkea Salmonella Typhi -bakteeri (lavantauti) ja Salmonella Paratyphi -bakteeri (pikkulavantauti).
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Yleisin oire kuumeinen ripuli
Enterokoliitti aiheuttaa äkillisen ripulin, päänsäryn, vatsakipuja ja kuumetta. Lavantaudille ja pikkulavantaudille on tyypillistä korkea kuume ja joskus heikentynyt yleiskunto. Nämä sairaudet ovat harvinaisia Suomessa ja niitä esiintyy lähes yksinomaan ulkomailta saatuina tartuntoina.
Salmonella on yksi yleisimmistä tarttuvan maha-suolistoinfektion syistä. Se osoittaa selkeitä kausivaihteluja ja suurin määrä sekä kotimaassa että ulkomailla sairastuneita on kesäkaudella.
Miten salmonella tarttuu?
Tartunta siirtyy yleensä saastuneiden elintarvikkeiden, kuten lihatuotteiden tai vihannesten välityksellä, jotka ovat saastuneet kastelun tai lannoituksen yhteydessä. Henkilöstä toiseen siirtyviä tartuntoja esiintyy, mutta ne ovat harvinaisempia.
Miksi me sairastumme?
Bakteeri aiheuttaa paksusuolen tulehduksen, joka johtaa nesteen ja ravintoaineiden vähentyneeseen imeytymiseen, mistä on seurauksena ripuli. Verenmyrkytys syntyy, jos bakteerit pääsevät verenkiertoon. Tästä seuraa usein korkea kuume.
Diagnoosi paljastuu viljelyllä
Salmonellabakteeri voidaan todeta ulostenäytteestä viljelyllä tai yhdistetyllä PCR- ja viljelytutkimuksella. Mikäli äkilliseen vatsatautiin sairastuneelta henkilöltä otetaan ulostenäyte, tutkitaan siitä yleensä salmonella-, kampylo-, shigella- ja yersiniabakteerit.
Miten tauti kehittyy?
Salmonellainfektiossa aika tartunnasta taudin puhkeamiseen (itämisaika) on yleensä 24–72 tuntia, usein noin 48 tuntia.
Oireet kestävät yleensä viikosta kahteen, mutta bakteereita voi olla suolistossa vielä muutama viikko sen jälkeen. Henkilöt, jotka valmistavat tai käsittelevät työssään pakkaamattomia elintarvikkeita tai hoitavat työssään pikkulapsia tai potilaita, joiden immuunipuolustus on merkittävästi heikentynyt, on annettava kolme puhdasta salmonellanäytettä ennen työhön palaamistaan.
Hoito on oireenmukaista
Hoidon tavoitteena on estää vakava kuivuminen ja estää tartunnan leviäminen. Antibioottihoitoa ei yleensä anneta, koska sairaus paranee yleensä itsestään. Antibiootit voivat myös pidentää tartunnan kantajuutta.
Antibiootteja annetaan kuitenkin vaikeissa infektioissa, kuten esimerkiksi verenmyrkytyksessä (lavantauti ja pikkulavantauti) ja niitä harkitaan myös henkilöille, joiden immuunipuolustus on alentunut sekä pikkulapsille ja vanhuksille. Antibioottihoito on yleensä aiheellinen vain sairaalahoidossa oleville potilaille. Ripulia sairastaville ihmisille kirjoitetaan yleensä sairauslomaa, erityisesti ruoan kanssa tai terveydenhuollossa työskenteleville.
Itsehoito riittää kohtalaisiin oireisiin
Hyvä käsihygienia ja huolellinen käsien pesu wc-käynnin jälkeen ja ennen ruoanlaittoa on ratkaisevaa, jottei tartuta muita. Ripulijakson alussa ja jatkuviin kohtalaisiin oireisiin suositellaan:
- Lapsille kahdesta kymmeneen ikävuoteen: 100–200 ml nestettä jokaisen löysän ulostuksen jälkeen.
- Aikuisille: Normaalia enemmän nestettä. Vältä virvoitusjuomia ja urheilujuomia, koska nämä lisäävät nesteen määrää suolistossa ja voivat pahentaa ripulia. Jos niitä haluaa juoda, niihin on hyvä sekoittaa puolet vettä.
Ripulissa ja kuivumisen merkeissä suositellaan tasapainotettua, sokeria ja suolaa sisältävää liuosta:
- Esimerkiksi apteekista tai muista lääkkeitä myyvistä paikoista ostettava nestemäinen korvike.
- Kotitekoinen nestemäinen korvike aikuisille:
- 1/2 tl (2,5 ml) suolaa ja 6 tl/2 rkl (30 ml) tavallista sokeria
Ehkäisevät toimenpiteet
Riskitilanteissa (esimerkiksi etelänmatkoilla) voit itse tehdä paljon välttyäksesi infektiolta:
- Pese kädet wc-käynnin jälkeen, kun olet koskenut eläimiin ja ennen ruoanlaittoa.
- Varmista, että liha kypsennetään huolella.
- Älä käytä pastöroimatonta maitoa.
- Ole varovainen raakojen hedelmien ja kuorimattomien vihannesten kanssa.
- Pese veitset, leikkuulaudat ja keittiövälineet käytön jälkeen.
Salmonellainfektion sairastanut lapsi voi yleensä palata esikouluun, kun tilanne on vakaa ja oireeton, pääsääntöisesti muutaman oireettoman päivän jälkeen.
-
Kurkunkansitulehdusta tavataan yhä aikuisilla
Harvinaistunut kurkunkansitulehdus on aina sairaalahoitoa vaativa tila.
-
Jäykkäkouristus on harvinainen, mutta vaarallinen
Useampi kuin yksi kymmenestä jäykkäkouristuspotilaasta kuolee. Rokotusohjelman ansiosta tauti on onneksi hyvin harvinainen.
-
Kaasukuolio on huonosti tunnistettu ja nopeasti kehittyvä infektio
Veriteitse leviävä sairaus voi kehittyä läpäisevän vamman tai leikkauksen seurauksena, mutta joskus myös ilman ulkoista syytä.
-
Hepatiitti B tarttuu veren välityksellä tai yhdynnässä – rokote antaa elinikäisen suojan
Hepatiitti B -infektio on oireeton noin puolella tartunnan saaneista aikuisista. Harvoissa tapauksissa tartunnan saanut jää kroonisesti viruksen kantajaksi.