Kurkunkansitulehdusta tavataan yhä aikuisilla
Tietoa | Nielutulehdus

Kurkunkansitulehdusta tavataan yhä aikuisilla

Harvinaistunut kurkunkansitulehdus on aina sairaalahoitoa vaativa tila.


Julkaisupäivä: 31.1.2020
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Kurkunkansitulehdus eli epiglottiitti on bakteeri-infektio nielun alaosassa, joka johtaa tulehdukseen ja kurkunkannen turvotukseen. Ennen rokotuksia Haemophilus influenzae tyyppi B (Hib) -bakteeria vastaan kyseessä oli pelätty sairaus ennen kaikkea lapsilla. Rokotusten myötä tauti on harvinaistunut ja sitä esiintyy useammin aikuisilla.

Oireina kuume ja hengityksen vaikeutuminen

Taudin oireita ovat raskas ja vaivalloinen, kuuluva hengitys, kuume ja huono yleiskunto. Sairastunut näyttää huonovointiselta, kuolaa usein voimakkaasti ja hänellä on ilmeisiä kipuja niellessä. Hengitys helpottuu, jos istuu etunojassa.

Tulehdus usein bakteerin aiheuttama

Tulehdusta aiheuttavat eri bakteerit, kuten Hib, pneumokokit ja streptokokit. Kurkunkannen tulehduksessa limakalvot turpoavat ja hengitystiet ahtautuvat. Kurkunkannen turvotus voi tukkia keuhkoihin menevän aukon täysin ja aiheuttaa akuutteja ja vakavia hengitysvaikeuksia.

Bakteerit voivat levitä myös verenkiertoon. Tämä johtaa korkean kuumeen ja heikentyneen yleiskunnon kaltaisiin oireisiin.

Oireet yleensä selkeästi havaittavia

Sairausepäily syntyy potilaan sairaushistoria ja tyypilliset oireiden perusteella. Diagnoosi tehdään yleensä tutkimalla kurkunkansi peilitutkimuksen avulla. Laboratoriotutkimuksissa tehdyt löydökset voivat silti olla vaihtelevia. Epiglottiittin epäily johtaa aina akuuttiin sairaalahoitoon. 

Sairaalahoito voi kestää viikkoja

Tärkeintä on turvata hengityksen vapaa kulku, joko mukauttamalla kehon asentoa, vetämällä kielestä tai nostamalla alaleuka eteen. Lisähapen antaminen voi olla tarpeen.

Sairautta hoidetaan pääosin antibiooteilla, tulehduskipulääkityksellä ja kortikosteroideilla. Potilaan vointi voi olla myös siinä määrin heikentynyt, että hoidon jatkaminen teho-osastolla on tarpeellista. Tarvittaessa henkitorveen tehdään aukko (trakeotomia), jotta hengityksen auki pysyminen voidaan varmistaa.

Kurkunkansitulehduksesta toipuminen

Mitä aikaisemmassa vaiheessa potilas hakeutuu hoitoon ja mitä aikaisemmin päädytään oikeaan diagnoosiin ja hoidon aloittamiseen, sitä parempi on sairauden ennuste. Valtaosa kurkunkansitulehduksen takia sairaalahoidossa olleista kotiutuu hoidosta hyväkuntoisena.

Tiedot tarkastanut: Remy Waardenburg, yleislääketieteen erikoislääkäri, lääketieteellinen toimittaja Medibas.

Lähteet:

Medibas

Duodecim-lehti