Akuutti keuhkoputkentulehdus ei parane antibiooteilla

Akuutti keuhkoputkentulehdus ei parane antibiooteilla

Äkillinen keuhkoputkentulehdus on oikeastaan sama asia kuin kova yskä. Keuhkoputkentulehdusta aiheuttavat samat virukset kuin tavallista nuhakuumetta, joten antibiooteista ei ole hyötyä sen hoidossa.

Akuutti keuhkoputkentulehdus (bronkiitti) ja akuutti ilmatiehyttulehdus (bronkioliitti) ovat eri tauteja. Jälkimmäinen tarkoittaa äkillistä tulehdusta syvemmällä sijaitsevissa pienissä keuhkoputkihaaroissa.

Akuuttiin keuhkoputkentulehdukseen liittyy usein ylempienkin hengitysteiden oireita, kuten äänen käheyttä, nuhaa ja kurkkukipua, ja tauti alkaakin usein flunssana.

Akuutti tulehdus keuhkoputkissa ei yleensä aiheuta kuumetta, vaikka tulehdus olisi bakteeriperäinen. Kuumeen aiheuttava akuutti keuhkoputkentulehdus on merkki siitä, että tartunta on levinnyt keuhkoputkien limakalvoista kudokseen.

Mistä akuutti keuhkoputkentulehdus johtuu?

  • Yleensä äkillisen keuhkoputkentulehduksen aiheuttaa sama virus, joka aiheuttaa myös nuhakuumeen ja leviää sitten alemmas hengitysteihin ja keuhkoputkiin.
  • Harvemmin aiheuttajina voivat olla bakteerit, usein samanaikaisesti virusinfektion kanssa tai sen jälkeen.
  • Harvemmin kemialliset kaasut, höyryt ja pöly.

Voiko tautia hoitaa itse?

Runsas juominen kosteuttaa limakalvoja ja helpottaa liman irtoamista. Kannattaa myös välttää hengitysteiden ärsytystä, kuten tupakointia. Tupakoinnin lopettaminen nopeuttaa viruksen aiheuttaman keuhkoputkentulehduksen paranemista.

Yskänlääkkeellä voi koittaa helpottaa oireita, vaikka niiden ei ole todistetusti todettu kovinkaan paljon auttavan. Yskänlääkkeet voivat kuitenkin helpottaa nukahtamista, jos tauti vaikeuttaa sitä. Reseptillä saatavat yskänlääkkeet, joissa usein on keskushermostoon vaikuttavaa kodeiinia, eivät ole tehokkaampia kuin käsikauppalääkkeet.

Milloin on hakeuduttava lääkäriin?

  • Kun hengitysvaikeudet ovat pahoja ja vaikeuttavat hengittämistä.
  • Kun sairaus on pahempi kuin tavallisesti.
  • Kun yskimistä ja värjäytynyttä limaa on kestänyt pidempään kuin viikon. Tämä voi tarkoittaa, että kyseessä on pitkäaikainen bakteeri-infektio, joka edellyttää antibioottihoitoa.
  • Kun korkeaa kuumetta kestää useampia päiviä ja yleisvointi heikkenee, sillä kyse voi olla keuhkokuumeesta.
  • Jos oireet uudelleen pahenevat kesken paranemisen, kyse voi olla keuhkokuumeesta.
  • Kun yskä kestää yli kuukauden, se voi olla merkki astmasta. Myös poskiontelotulehdus aiheuttaa pitkittynyttä yskää.

Onko otettava jotain lääkettä?

Lääkäri voi määrätä antibiootteja, jos tauti on bakteeri-infektion aiheuttama. Yleensä kyseessä kuitenkin on virus, jolloin akuutin keuhkoputkentulehduksen aiheuttajaa ei voida hoitaa, oireita voidaan ainoastaan lievittää.

Jos potilaalla, erityisesti lapsella, on samanaikaisesti astma tai astman kaltaisia ​​oireita, voidaan oireiden lievitykseen käyttää hengitysteitä avaavia, lyhytvaikutteisia lääkkeitä eli beeta-2-agonisteja. Joskus on käytettävä myös tulehduskipulääkettä, kuten hengitettävää kortisonia.

Asiantuntijat: Finn Rasmussen, lääkäri, Leif Bjermer, professori, keuhkosairauksien ja allergologian osaston ylilääkäri, Skånen yliopistosairaala
Muut lähteet: Terveyskirjasto
Toimittanut: Maaret Tiensuu
Kuva: iStockphoto

Lue myös:

Nujerra flunssa – nämä keinot helpottavat oloa
Flunssan hoitokeinot – totta vai tarua?