Kirvelyä, kutinaa, vuotoa, punoitusta – hiivatulehdus on yleinen vaiva
Hiivatulehdus on monelle tuttu kiusallinen vaiva, joka aiheuttaa harmia yltyessään liikakasvuun. Kotihoito riittää usein tulehduksen taltuttamiseen.
Hiivatulehduksen aiheuttaja on lähes aina (85-90% tapauksista) emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans -niminen hiivasieni.
Hiivatulehdukselle altistavat muun muassa raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, diabetes ja immuunivajaustilat. Myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät siteet ja suojat voivat lisätä oireilua.
Oireet
Tyypillisiä oireita hiivatulehduksessa ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea, tuoksuton vuoto. Valkovuoto on kokkaremaista, vaaleaa ja seinämiin tarttuvaa. Joskus valkovuoto voi olla tasaista, harmaata, jopa vetistä. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta. Emättimen hiivatulehdukseen ei yleensä liity muita oireita.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Diagnoosi
Hiivadiagnoosi tehdään gynekologisen tutkimuksen pohjalta.
Tutkimus
Gynekologisessa tutkimuksessa arvioidaan limakalvojen väri ja kunto sekä valkovuodon laatu. Tarvittaessa tutkitaan lisäksi irtosolunäyte ja hiivaviljely.
Hoito
Hiivatulehduksen hoitoon käytetään emätinpuikkoja 1–3 vrk:n ajan tai vaihtoehtoisesti yhtenä päivänä suun kautta otettava tablettimuotoisesti. Toistuva hiivatulehdus vaatia usein estohoidon (kerta-annos hiivalääkettä kerran viikossa) muutaman viikon ajan.
Liikaa sokeria kannattaa välttää ruokavaliossa, mikäli saa helposti toistuvia hiivatulehduksia.
Seuranta
Hiivatulehduksen kehittymästä ja sen paranemista on hyvä seurata, jottei hiivatulehdus jää krooniseksi.
Kuvitus: iStockphoto
-
Kurkunkansitulehdusta tavataan yhä aikuisilla
Harvinaistunut kurkunkansitulehdus on aina sairaalahoitoa vaativa tila.
-
Jäykkäkouristus on harvinainen, mutta vaarallinen
Useampi kuin yksi kymmenestä jäykkäkouristuspotilaasta kuolee. Rokotusohjelman ansiosta tauti on onneksi hyvin harvinainen.
-
Kaasukuolio on huonosti tunnistettu ja nopeasti kehittyvä infektio
Veriteitse leviävä sairaus voi kehittyä läpäisevän vamman tai leikkauksen seurauksena, mutta joskus myös ilman ulkoista syytä.
-
Hepatiitti B tarttuu veren välityksellä tai yhdynnässä – rokote antaa elinikäisen suojan
Hepatiitti B -infektio on oireeton noin puolella tartunnan saaneista aikuisista. Harvoissa tapauksissa tartunnan saanut jää kroonisesti viruksen kantajaksi.