Tekoäly voi tunnistaa tappavan sairaalabakteerin
Tietoa | Infektiot

Tekoäly voi tunnistaa tappavan sairaalabakteerin

Tekoälyn avulla voidaan ennustaa, aiheuttaako tietty iholla havaittu bakteeri vakavan tai mahdollisesti jopa tappavan infektion.


Julkaisupäivä: 14.12.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Staphylococcus epidermidis on kaikkien iholla viihtyvä ja enimmäkseen harmiton bakteeri, mutta se on myös yleinen sairaalainfektioiden aiheuttaja. Vereen tai syvään kudokseen päästyään S. epidermidis voi aiheuttaa vaikeasti hoidettavia infektioita, mikä on ongelma esimerkiksi tekonivelten asennusleikkausten yhteydessä.

Aiemmin ei ole tiedetty, ovatko kaikki ihon S. epidermidis -bakteerit kykeneviä aiheuttamaan tämän kaltaisia infektioita vai onko olemassa osapopulaatio, jonka kyky infektoida on parempi kuin muiden. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tekoälytutkimuskeskuksen tutkijat Johan Pensar ja Jukka Corander olivat mukana tutkimustiimissä, joka selvitti tätä nimenomaista mysteeriä.

Turvaa leikkauksiin

Pensar ja Corander pystyivät menestyksekkäästi rakentamaan ennustekoneen yhdistämällä laajan mittakaavan populaatiogenomiikan ja laboratoriomittaukset bakteerien immunologisista piirteistä. Koneen tehtävänä oli ennustaa, aiheuttaako tietty iholla havaittu bakteeri vakavan tai mahdollisesti jopa tappavan infektion.

Ennuste perustuu bakteerin genomista mitattaviin piirteisiin, jotka olisivat helposti saatavilla kaikissa sairaaloissa, kun mittausteknologia halpenee edelleen huomattavaa vauhtia.

Löydös avaa oven tulevaisuuden teknologialle, jonka avulla korkean riskin bakteerit voidaan tunnistaa ennakkoon silloin, kun ihmiselle on suunnitteilla tietynlainen leikkaus. Näin voitaisiin paremmin ehkäistä S. epidermidiksen aiheuttamia sairaalainfektioita ja parantaa potilasturvallisuutta.

Tutkimus julkaistiin Nature Communications -lehdessä.

Kuvitus: Shutterstock