yskä
Tietoa | Infektiot

Keskeyttääkö yskä yöunet? Selvitimme, mistä vaiva voi johtua

Pitkään jatkunut yöllinen yskä vaikeuttaa nukkumista. Mutta milloin on syytä mennä lääkäriin?

Joskus öisen yskän taustalla on flunssa tai keuhkoputkitulehdus, joka paranee useimmiten itsekseen. Flunssan jälkeinen ärsytysyskä voi jatkua viikkoja, jopa pari kuukautta.

Aina yskään ei kuitenkin liity muita oireita tai selkeää selittävää syytä. Kysyimme keuhkosairauksien erikoislääkäri Terttu Harjulta, mistä aikuisen yöyskä voi johtua ja miten sitä voi hoitaa.

Useimmiten taustalla yksi kolmesta syystä

– Yöllisen yskän taustalla ovat usein samat syyt kuin muunkin pitkittyneen yskän taustalla: alkava astma, refluksitauti tai takanuha eli poskionteloista erittyvä ja valuva lima, Harju sanoo.

Jos yskä on limaista, se viittaa tulehdukseen eli alkavaan astmaan, allergiseen nuhaan tai muuhun pitkäaikaiseen nuhaan. Jos yskä on kuivaa, se viittaa ärsytysyskään.

Vaivan syytä voi lähteä selvittelemään sulkemalla pois huonon sisäilman aiheuttaman ärsytysyskän. Suomessa ei juuri ole pölypunkkeja, mutta huonepöly ja kotieläinten hilse ja karvat voivat ärsyttää, vaikka ei kärsisikään varsinaisesta allergiasta.

Sekä limainen että kuiva yskä voi liittyä myös kovaan kuorsaamiseen etenkin, jos kuorsaamiseen liittyy unenaikaisia hengityskatkoksia.

– Silloin on tarpeen selvittää, liittyykö kuorsaus limaiseen tukkoisuuteen vai pelkkään suuhengitykseen, joka kuivattaa suuta ja voi siten aiheuttaa yskää.

Omahoito voi auttaa

Jos yskä viittaa selkeästi refluksitautiin eli vatsasta nouseviin happoihin, paras hoito on elintapojen parantaminen. Refluksitautiin liittyy usein polttelua tai korvennusta rintalastan takana ja vatsasta voi nousta happamia röyhtäisyjä. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää raskasta ateriaa ja sängyn pääpuolta voi nostaa kohoasentoon. Ruokavalioon kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota, sillä kovin rasvainen ruoka aiheuttaa monille närästysoireita.

Tukkoisen nenän aiheuttamaa yskää voi lievittää itsehoitotuotteilla. Huomaa kuitenkin, että laajentavia nenäsuihkeita tai -tippoja ei saa käyttää pitkään yhteen menoon, sillä ne kuivattavat limakalvoja entisestään.

Milloin lääkäriin?

Jos itsehoito ei tuota tulosta, on parasta käydä lääkärissä.

– Jos yskälle ei löydy ilmeistä syytä ja se vaivaa myös päivisin tai vaikeuttaa nukkumista, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, Harju sanoo.

Jo ennen vastaanottoaikaa voi pohtia, liittyykö yskään muita oireita: onko nuhaa, liittyykö yskään limaneritystä, aivastuttaako? Kannattaa myös miettiä, liittyykö yskä rasitukseen tai onko se kohtauksittaista, vinkuuko hengitys, paheneeko yskä pakkasella ja millainen suorituskyky on päiväsaikaan.

Hoitoon kannattaa hakeutua myös, jos kyseessä on uusi oire ja kotona voi olla jokin uusi altistava tekijä, kuten lemmikki tai kasvi.

Myös siinä tapauksessa, että taustalla on tupakointia ja yskä liittyy rasitukseen, on parasta käydä lääkärissä. Tupakkayskä on normaalisti pahimmillaan aamuisin, mutta tilanne on parasta tarkistaa esimerkiksi keuhkoahtaumataudin varalta.

– Yskä voi johtua myös lääkityksestä, esimerkiksi ACE-estäjästä, jolla hoidetaan verenpainetautia. Noin viidesosa yskätapauksista on sellaisia, joille ei löydy tutkimuksissakaan syytä.

Kuvitus: iStockphoto