Huuliherpes eli yskänrokko uusiutuu helposti
Tietoa | Infektiot

Huuliherpes eli yskänrokko uusiutuu helposti

Yskänrokko on virusinfektio suussa ja huulissa. Yskänrokko voi olla kutiseva tai kivulias, mutta se paranee itsekseen.

Yskänrokko eli herpex simplex -ihoinfektio (HSV) on ihon ja limakalvojen virusinfektio, joka ilmenee pieninä rakkuloina punaisella taustalla. Vaiva on kutiava ja kivulias, mutta se paranee itsekseen. Se uusiutuu kuitenkin usein.

Herpesinfektioiden kaksi päätyyppiä ovat HSV-1 eli huuliherpes (yskänrokko) ja HSV-2 eli sukuelinherpes (genitaaliherpes). Herpes simplex voi kuitenkin puhjeta iholle myös muihin paikkoihin. Tässä artikkelissa puhutaan ensisijaisesti yskänrokosta. Aikuisväestössä 70–90 prosentilla on vasta-aineita HSV-1:ä vastaan, mikä kertoo siitä, että meillä useimmilla on ollut herpesinfektio tietämättämme.

Kirvelyä ja kutinaa huulilla

Huuliherpestartunta on tavallisesti oireeton. Joillekin herpes ei aiheuta lainkaan näkyviä oireita, kun taas toiset joutuvat kärsimään herpesrakkuloista kuukausittain.

Herpes uusii sille alueelle, johon tartunta on kohdistunut. Oireita ovat yleensä ensin paikallinen ihon tunnottomuus, sitten kirvely ja kutina. Tuntien kuluessa, viimeistään seuraavaan päivään mennessä ilmestyvät herpekselle tyypilliset rakkulat. Niitä on useimmiten huulessa, sierainaukoissa tai muualla kasvoissa. Parantuminen vie muutamasta päivästä jopa 3–4 viikkoon.

Uusiutuva herpes ei välttämättä aiheuta lainkaan näkyviä oireita, mutta siitä voi kehittyä myös iso riesa. Se voi aiheuttaa silmään sarveiskalvotulehduksen tai jopa kasvohalvauksen, joka näkyy toisella puolella kasvoja suupielten roikkumisena.

Miten herpes todetaan?

Huuliherpeksen toteaminen on yleensä helppoa ulkonäön perusteella, joskin se voi joskus muistuttaa märkärupea. Virus osoitetaan tuoreesta rakkulasta tai rakkulan pohjasta viljelyllä tai antigeenin osoituksella.

Miten huuliherpestä voi hoitaa?

Uusiutuvat huuliherpes paranee yleensä itsestään parista viikosta kuukauteen. Lieväoireista uusiutuvaa herpestä ei tarvitsekaan hoitaa. Herpeksen paikallishoidossa käytettävien asikloviiri- tai pensikloviiri-emulsiovoiteiden tehosta ei ole vahvaa näyttöä.

Kannattaa pitää mielessä, että herpes voi tarttua, kunnes rakkulat ovat parantuneet, mikä on huomioitava esimerkiksi kamppailu-urheilussa tai muussa ihokontaktissa.

Rajuoireinen herpes (laaja ihon tai limakalvon rakkulointi, kuume, huonovointisuus) on aina syy lähteä lääkäriin viiveettä. Herpeksen aiheuttama sidekalvontulehdus, kasvohalvaus ja imusuonitulehdus ovat aihe hakeutua lääkäriin vuorokauden sisällä. Jos herpes uusiutuu kuusi kertaa vuodessa tai useammin, kannattaa keskustella herpeksen estolääkityksestä lääkärin kanssa lähiviikkoina.

Rajua herpestä voidaan hoitaa lääkärin määräämällä viruslääkityksellä (asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri), joka on aloitettava ensimmäisinä oirepäivinä. Lääkitys ei hävitä virusta elimistöstä, mutta se nopeuttaa oireiden lievittymistä. Valasikloviirin ja asikloviirin käyttö on sallittu myös raskauden ja imetyksen aikana.

Voiko oireiden puhkeamista ehkäistä?

Jos herpes uusii tiheään, siihen voidaan määrätä estolääkitys. Kesällä kannattaa suojautua auringolta, sillä auringon UVB-säteily heikentää immuunipuolustusta niin paljon, että herpes puhkeaa 2–3 aurinkoisen päivän kuluessa.

Herpekseen ei ole rokotusta.

Lähteet: NHI.no, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto