Tunnista hypotermian oireet – oikea apu voi pelastaa hengen
Vuosittain kymmeniä suomalaisia menettää henkensä altistuttuaan voimakkaalle luonnon kylmyydelle.
Mitä hypotermialla tarkoitetaan?
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Suoraan käännettynä hypotermia tarkoittaa alhaista lämpötilaa. Tässä yhteydessä tarkoitetaan alhaista kehon ydinlämpöä. Kehon ydinlämpö on ruumiin sisäinen lämpötila. Ydinlämpötilaa, joka on alle 35 ℃, kutsutaan hypotermiaksi. Hypotermia jaotellaan vaikeusasteen mukaan:
- Aste 1: 35–34 ℃.
- Aste 2: 33–30 ℃.
- Aste 3: alle 30 ℃.
Paras tapa mitata lämpötila on käyttää kuumemittaria, jonka kärki viedään 10 cm peräaukon sisäpuolelle. Noin viiden minuutin kuluttua lämpömittari otetaan ulos ja luetaan lämpötila. Monien kotikuumemittarien asteikko ei ulotu alemmaksi kuin 34,4 °C. Tuolloin tarvitaan muita välineitä oikean lämpötilan mittaamiseksi. Lämpötilan mittaus kainalosta tai vastaavista paikoista ei pidetä luotettavana tapana kehon ydinlämpötilan määrittämiseksi. Myytävänä on myös erityisiä korvakuumemittareita, joiden avulla kehon ydinlämpötilan mittaaminen onnistuu paremmin.
Kenellä on suurin alilämpöisyyden riski?
Keho kykenee useimmissa tilanteissa ylläpitämään normaalia ruumiinlämpöä. Pitkäaikainen altistuminen alhaiselle lämpötilalle tai kolealle ja kostealle ympäristölle voi vaikuttaa elimistön kykyyn ylläpitää ruumiinlämpöä. Kehon menettäessä enemmän lämpöä kuin se pystyy tuottamaan ruumiinlämpö laskee ja syntyy hypotermia. Märkä tai kostea vaatetus lisää alilämpöisyyden vaaraa, esimerkiksi kylmään veteen pudotessa.
Suuri osa hengenvaarallisista hypotermiatapauksista syntyy akuuttien myrkytysten yhteydessä. Tämä koskee erityisesti alkoholia ja huumausaineita. Ruumiinlämpö voi kuitenkin laskea myös muista syistä.
Lapset ja vanhukset ovat erityisen alttiita hypotermialle. Lapsilla kehon lämmönsäätelyjärjestelmä on vielä kypsymätön. Ihon suuri pinta-ala suhteessa pieneen kehon tilavuuteen sekä heikompi lämmöntuotanto tekevät lapsista alttiimpia hypotermialle. Iäkkäät ihmiset eivät usein aisti kylmää yhtä hyvin ja heidän lämmöntuotantonsa on samalla heikompi. Kylmyyden lisäksi kosteus ja tuuli lisäävät lämpötilan alenemisen nopeutta. Esimerkikisi dementiapotilaat voivat saattaa itsensä tilanteisiin, joissa he voivat altistua hypotermialle. Alilämpöisyys voi syntyä myös sisätiloissa, esimerkiksi jos vanhempi henkilö kaatuu kotonaan ja jää makaamaan lattialle useiksi tunneiksi, tai jopa päiviksi.
Miten hypotermia kehittyy?
Oireet kehittyvät yleensä hitaasti. Alilämpöiseltä henkilöltä katoaa vähitellen kyky ajatella selkeästi ja liikkua. Hän voi näin ollen olla tietämätön siitä, että hän tarvitsee ensiapua. Vaikea hypotermia voi johtaa kuolemaan.
Lämpötila 35 ja 34 °C välillä
Keho reagoi kylmään voimakkailla vilunväristyksillä ja supistamalla ihon verisuonia. Syke ja verenpaine nousevat ja hengitys on nopeampaa.
Lämpötila alle 33 °C
Arvostelu- ja aloitekyky heikkenee. Vilunväristykset lakkaavat lämpötilan yhä laskiessa. Tajunnan taso heikkenee ja henkilö muuttuu uneliaaksi. Hengitys ja pulssi hidastuvat. Pupillit alkavat laajentua ja ruumiinlämmön laskettua alle 27 asteen henkilö voi vaikuttaa kuolleelta.
Miten hypotermian tasoa tulisi arvioida?
Seuraavassa esitetyn luokittelun perusteella voi saada alustavan käsityksen hypotermian tasosta.
1. asteen hypotermia
- Vapinaa, mutta täysi tajunnantaso.
- Iho on kylmä ja kalpea.
- Henkilö on usein levoton ja voi valittaa kipuja kyynärpäissä, käsissä, polvinivelissä ja sukuelinten alueella.
2. asteen hypotermia
- Vapina loppuu ja tajunnantaso laskee vähitellen.
- Puhe muuttuu epäselväksi.
- Hengitys on hidasta ja heikkoa.
- Syke on hidas ja mahdollisesti epäsäännöllinen.
3. asteen hypotermia
- Tajuttomuus.
- Erittäin kylmä iho.
- Äärimmäisen matala syke.
- Sykettä ei tunnu käsivarsissa eikä jaloissa huonon tai puuttuvan verenkierron vuoksi.
- Harvalukuisia ja pieniä hengitysliikkeitä.
Mitä tulisi ja ei tulisi tehdä, kun hypotermia on vakava?
Jos mahdollista:
- Vie henkilö pois kylmästä. Ellei sisätiloihin pääse suojaa paleltunut tuulelta. Pää suojataan ja jos mahdollista, keho eristetään kylmästä maasta.
- Riisu märät vaatteet. Peitä paleltunut lämpimällä, kuivalla peitteellä.
- Hälytä apua soittamalla numeroon 112. Odottaessasi apua, seuraa paleltuneen hengitystä. Jos hengitys lakkaa tai se on vaarallisen hidasta tai pinnallista, tulee välittömästi aloittaa puhallus-paineluelvytys.
- Käytä omaa kehonlämpöäsi. Lämmittääksesi paleltuneen kehoa voit riisua vaatteesi ja asettua saman peitteen alle mahdollisimman lähelle.
- Juota paleltuneelle lämmintä alkoholitonta juomaa.
Mitä ei tulisi tehdä:
- Älä yritä lämmittää henkilöä suoralla lämmöllä. Älä käytä lämmintä vettä, lämpöhuopaa/-tyynyä tai lämpölamppua paleltuneen lämmittämiseen. Aseta mieluummin lämpimiä vaatteita kaulan ympärille, rintakehän päälle tai haaroihin. Älä yritä lämmittää käsivarsia tai jalkoja. Käsivarsiin ja jalkoihin tuotu lämpö pakottaa kylmän veren takaisin sydämeen, keuhkoihin ja aivoihin ja voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen.
- Älä anna alilämpöiselle henkilölle alkoholia.
- Älä yritä hieroa tai hangata paleltunutta lämpimäksi. Tämä voi aikaansaada kylmän veren siirtymisen kohti sydäntä.
Tärkein ensiapu on lämmön haihtumisen pysäyttäminen riisumalla märät vaatteet ja käärimällä paleltunut lämpimiin peitteisiin. Kaikki hypotermiapotilaat tulee toimittaa sairaalahoitoon, jossa jatkohoito määräytyy hypotermian tason mukaan.
Lähteet:
Medibas
-
Rasvaluomia esiintyy erityisesti ikääntyneillä – hyvänlaatuisina eivät vaadi hoitoa
Rasvaluomia esiintyy etenkin ylävartalolla, kasvoissa, päänahassa, selässä ja rinnan ihossa. Luomien esiintyvyyteen vaikuttaa jonkin verran perinnöllinen taipumus.
-
Painehaava voi olla pitkäaikainen seuralainen
Helposti kroonistuvan sairauden hoito voi kestää kuukausia ja lopulliseen paranemiseen vaikuttaa myös potilaan yleiskunto.
-
Näin ehkäiset ja hoidat paleltumat
Kosteat vaatteet, kova tuuli sekä ääreisverenkiertoon vaikuttava lääkitys voivat lisätä paleltumariskiä.
-
Kesän kuumuus on mukavaa ja kavalaa: varo lämpöhalvausta
Riittävä lepo, nestetasapainosta huolehtiminen ja liialta auringolta suojautuminen ovat keinoja lämpöuupumuksen tai lämpöhalvauksen estämiseksi.