Rasvaluomia esiintyy erityisesti ikääntyneillä – hyvänlaatuisina eivät vaadi hoitoa
Tietoa | Iho

Rasvaluomia esiintyy erityisesti ikääntyneillä – hyvänlaatuisina eivät vaadi hoitoa

Rasvaluomia esiintyy etenkin ylävartalolla, kasvoissa, päänahassa, selässä ja rinnan ihossa. Luomien esiintyvyyteen vaikuttaa jonkin verran perinnöllinen taipumus.


Julkaisupäivä: 6.9.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tietoa seborrooisista keratooseista:

  • Seborrooiset keratoosit ovat iholla yleisiä kasvustoja, jotka johtuvat pinnallisten ihosolujen hyvänlaatuisesta kasvamisesta.
  • Tyypillisen ulkonäön vuoksi lääkärin on usein helppo tehdä diagnoosi. Jos lääkärillä on käytössä dermatoskooppi, se voi auttaa epäselvissä tapauksissa.
  • Rasvaluomen poistoon voidaan päätyä, jos luomesta on suurta haittaa tai sen diagnoosi on epäselvä.
  • Seborrooiset keratoosit ovat hyvänlaatuisia eikä niihin liity myöhempää ihosyövän riskiä.

Mitä rasvaluomilla tarkoitetaan?

Seborrooiset keratoosit (kutsutaan myös nimillä vanhuudensyylä, rasvaluomi, seniilisyylä ja taliluomi) ovat yleisiä kasvustoja iholla, jotka johtuvat pinnallisten ihosolujen hyvänlaatuisesta kasvamisesta. Ne ovat hyvin rajattuja, pinnaltaan rasvaisia ja syylämäisiä ja sijaitsevat yleensä ylävartalossa. Väri voi vaihdella ihonvärisestä mustanruskeaan ja ulkonäkö voi muistuttaa ihon pinnalla olevaa litistynyttä rusinaa. Luomet voivat esiintyä yksin tai ryhmissä ja niiden määrä voi vaihdella muutamista kappaleista satoihin.

Rasvaluomea voi olla vaikea erottaa maksaläiskästä (syntymämerkki, neevus) ja ihomuutoksen askarruttaessa asiaa kannattaa kysyä lääkäriltä. Rasvaluomia ilmenee yleensä 50 ikävuoden jälkeen. Useimmat ihmiset saavat ainakin yhden rasvaluomen elämänsä aikana ja iän karttuessa niiden todennäköisyys kasvaa. Rasvaluomen aiheuttaja on tuntematon, mutta perinnölliset tekijät kasvattavat rasvaluomien todennäköisyyttä.

Rasvaluomella tyypillinen ulkonäkö

Seborrooisen keratoosin ulkonäkö on yleensä tyypillinen, minkä vuoksi lääkärin on helppo päätyä diagnoosiin. Joskus voi kuitenkin olla vaikeaa erottaa toisistaan seborrooista keratoosia ja maksaläiskää. Epävarmoissa tapauksissa dermatoskopia (diagnoosimenetelmä suurennuslasin ja erityisen valonlähteen avulla) voi auttaa erottamaan ihomuutokset toisistaan. Ihomuutosten arviointi vaatii osaamista ja huolellisuutta ja lääkärin tulee pitää mielessä myös pahanlaatuisten muutosten mahdollisuus.

Hoito ei välttämätöntä

Seborrooista keratoosia ei tavanomaisesti tarvitse hoitoa. Muutoksen aiheuttaessa haittaa rasvaluomi on mahdollista poistaa paikallispuudutuksessa kirurgisesti tai käyttämällä niin kutsuttua ihon jäädytyshoitoa. Runsaslukuisina esiintyvien rasvaluomien kasvua voidaan hillitä A-vitamiinihapolla (tretinoiini).

Luomet lisääntyvät iän myötä

Seborrooiset keratoosit ovat hyvänlaatuisia eikä niihin liity myöhempää ihosyövän riskiä. Rasvasyylien syntyä ei voi estää, eikä runsaistakaan luomiesiintymistä ole muuta kuin kosmeettista haittaa.

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto