Onko lähipiirissäsi diabeetikko? Nämä asiat sinun pitäisi tietää
Onko sukulaisesi, työkaverisi tai ystäväsi diabeetikko? On hyvä osata auttaa, jos läheisellä on alhainen verensokeri eikä hän huomaa sitä itse – muutoin voi syntyä insuliinisokki.
Useimmat diabetesta sairastavat tietävät, milloin verensokeri alkaa laskea liian alas, ja ehtivät siksi itse syödä jotain makeaa nostaakseen verensokeria. Joillekin ihmisille varoitusmerkkejä ei kuitenkaan tule, ja alhainen verensokeri eli insuliinituntemus voi muuttua nopeasti suorastaan hengenvaaralliseksi. On siis tärkeää, että perhe, ystävät ja työtoverit tutustuvat oireisiin ja osaavat toimia huomatessaan, että kaikki ei ole kohdallaan.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Mistä insuliinituntemuksessa on kysymys?
Jos diabeetikkoa hoidetaan insuliinilla tai tietyntyyppisillä verensokeria alentavilla tableteilla, voi joissakin tilanteissa syntyä verensokerin laskemisvaara eli insuliinituntemus tai hypoglykemia.
Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos diabeetikko on ottanut normaalin lääkeannoksensa, mutta syönyt liian vähän tai jos aterioiden välillä on ollut liian pitkä aika tai jos on liikkunut normaalia enemmän. Insuliiniannos tai tablettilääkitys on silloin liian korkea.
Joskus diabeetikon voi kuitenkin olla vaikeaa tunnistaa insuliinituntemus, ja tilanne voi pahimmillaan edetä insuliinisokkiin eli tajuttomuuteen. Siksi on tärkeää, että perheenjäsenet, ystävät ja työtoverit tunnistavat oireet ja osaavat toimia tilanteen mukaan.
Insuliinituntemuksen oireet
- Ärtyneisyys/aggressiivisuus
- Hikoilu
- Tärinä
- Sydämentykytys
- Kalpeus
- Vaikeus keskittyä ja tehdä päätöksiä
- Mikäli verensokeri laskee edelleen, henkilö voi saada kouristuksia ja menettää tajuntansa – se on jo hengenvaarallinen tila.
Näin voit auttaa
- Kysy, onko henkilöllä diabetes.
- Anna hänelle jotakin sokeripitoista syötävää tai juotavaa kuten rypälesokeria, makeisia, hunajaa, hedelmiä, mehua tai limsaa (ei kevytlimsaa, sillä siinä ei ole sokeria). Älä missään nimessä anna insuliinia.
- Soita 112.
- Jos henkilö on tajuton, hänet pitää kääntää kylkiasentoon odottamaan ambulanssia. Jos henkilöllä on kouristuksia, käännä hänet kylkiasentoon ja yritä pitää hengitystiet vapaina.
Toimittaja: Elina Mattsson
Kuvitus: iStockphoto
-
Tunnista diabeteksen esioireet ja ehkäise sairaus elintavoilla
Esidiabetekseksi kutsutussa tilassa elimistön sokeriaineenvaihdunta on jo heikentynyt normaaliin verrattuna. Tilan kehittyminen tyypin 2 diabetekseksi pyritään estämään hyvällä hoidolla ja elämäntapamuutoksilla.
-
Diabeetikon huonovointisuus voi olla merkki ketoasidoosista
Diabeettisessa ketoasidoosissa elimistöön kertyy happoja, mutta verensokeri voi olla jopa normaali. Tilaa esiintyy erityisesti tyypin 1 diabeetikoilla.
-
Diabeetikon ei tarvitse täysin luopua alkoholista – muista silti seuraavat asiat
Runsas alkoholinkäyttö voi laskea verensokeria ja aiheuttaa hypoglykemian. Asioihin varautumalla hauskaa voi pitää turvallisesti.
-
Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vähentää liitännäissairauksien riskiä
Huonosti hallinnassa oleva diabetes yhdessä korkean pitkäaikaisen verensokeritason kanssa voi heikentää terveydentilaa monin tavoin.