Huonekasvit allergikolle

Tiesitkö? Huonekasvit voivat pahentaa allergiaoireitasi

Monet huonekasvit ovat hyviä sisäilman puhdistajia. Allergikon kannattaa kuitenkin valita kasvinsa tarkkaan, jotta vääränlaiset kasvit eivät lisää allergiaoireita entisestään.

– Jos on allerginen siitepölylle, voi reagoida jo pieniin määriin siitepölyä ja myös voimakkaisiin tuoksuihin, sanoo Gunnar Johansson, kliinisen immunologian professori ja ylilääkäri Solnan Karoliinisesta yliopistosairaalasta.

Ruotsin Astma- ja allergialiitto on listannut pahimmat allergian aiheuttajat: koivunvarvut, syreenit, hyasintit ja päivänkakkaran lajit. Nyrkkisääntönä on välttää kukkivia ja voimakkaasti tuoksuvia kasveja.

Sairaaloihin ei enää saa viedä voimakkaasti tuoksuvia kukkia, kuten hyasintteja. Myös kielo ja mimosa ovat voimakkaasti tuoksuvia kukkia ja jossain määrin esimerkiksi neilikatkin.

Pelargonia, krysanteemi ja palsamipelargoni voivat aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Eri esikkolajit, kuten huone-esikko ja sen sukulaiset, voivat aiheuttaa ihottumaa ja astmaoireita.

Älä ravistele viikunasta pölyjä

Allergiaoireita aiheuttavat kasvien siitepöly sekä maitiaisnesteet, jotka lehtien pinnalle kuivuessaan voivat muuttua pölyksi sisäilmaan. Maitiaisnestettä erittäviä kasveja ovat viikunat, jukkapalmut, tyräkit, traakkipuut sekä viirivehka. Erityisesti limoviikunaa pidetään helposti allergisoivana.

– Mahla imeytyy pölyyn, jolloin allergeeni leviää helposti ilmaan. Siksi on parempi suihkuttaa tai pyyhkiä viikunan lehdet kuin ravistella pöly pois kasvista, Johansson toteaa.

Jos saa oireita mikro-organismeista ja mullan homeesta, kannattaa kokeilla kasvin istuttamista tuoreeseen multaan. Jos se ei auta, voi käyttää kevytsoraa ja niin kutsuttua vesiviljelyä (vettä ja ravinteita).

Useimmille myös maitiaisnestettä erittävät kasvit ovat pelkästään hyödyllisiä eivätkä ne aiheuta allergiaoireita. Jos epäilet oireilun johtuvan viherkasvista, kasvi kannattaa aluksi siirtää huoneeseen, jossa oleskelee harvemmin.

Jos oireilu loppuu, tilalle voi vaihtaa esimerkiksi amatsoninliljan, maijan, nukkumatin, timanttiananaksen, muorinkukan, piilean, anopinkielen tai palmuvehkan.

Kasvit puhdistavat ilmaa

Kaikki huonekasvit lisäävät happea ja tasapainottavat huoneilman kosteutta. Sekä lehdet että juuret imevät itseensä haitallisia kaasuja. Mitä enemmän kasveja on, sitä suurempi myös niiden vaikutus on.

Edellytyksenä on kuitenkin, että kasvien lehdet ravistellaan, suihkutetaan tai pyyhitään pölystä säännöllisesti – muuten lehtien on vaikea imeä mitään.

Kasvit imevät myrkkyjä

Sisäilmassa voi olla vaarallisia aineita, kuten formaldehydiä, bentseeniä, trikloorietyleeniä ja radonia, joita vapautuu muun muassa nykyaikaisista rakennusmateriaaleista ja huonekaluista. Saniaiset ja kultapalmu imevät hyvin useita näistä aineista.

Formaldehydiä, jota vapautuu esimerkiksi kirjahyllyjen lastulevyistä, imevät tehokkaasti kirjorönsylilja ja viirivehka. Bentseeniä imee parhaiten muratti, ja myös traakkipuiden eri lajit, isoanopinkieli ja vuoripalmu ovat hyviä kasveja tähän tarkoitukseen.

Viirivehka, krysanteemi ja gerbera imevät näitä molempia haitallisia kaasuja ja lisäksi myös trikloorietyleeniä. ”Ilmanpuhdistimista” traakkipuut, krysanteemit ja gerberat voivat toisaalta aiheuttaa ongelmia joillekin allergikoille.

Huomaa, että jotkut ilmaa puhdistavista kasveista, kuten viirivehka ja isoanopinkieli, ovat myrkyllisiä, joten niitä ei saa pitää pienten lasten ja eläinten ulottuvilla.

Kirjoittajat: Åsa Fagerström, toimittaja, Mats Halldin, laillistettu lääkäri ja lääketieteellinen johtaja, Netdoktor.se, Netdoktorpro
Muut lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Toimittanut: Maaret Tiensuu
Kuva: iStockphoto

Lue myös:

26 yleisintä hajusteallergeeniä
Näin allergia oireilee